Български стартъпи - овошка под наем и римейк на туршията

Пет родни компании ще получат по 25 000 евро за идеята си
2 ное 2021 17:15, Анисия Иванова
48
Български стартъпи - овошка под наем и римейк на туршията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските стартъпи се опитват да отговорят на световните тенденции при бързооборотните стоки и да ангажират клиентите си с информация за произхода и устойчивото производство на продуктите. Близо 80 екипа с различни идеи са се включили първоначално в тазгодишния есенен формат на акселераторската програма XLRadar Consumer Goods на Innovation Capital, като след няколко нива на подбор журито е определило пет компании, които ще получат подкрепа от 25 000 евро. Ако сумата бъде използвана разумно, тя ще помогне на компаниите да тестват продуките си и да достигнат пазара. Това заяви Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital, ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Сред финалистите са компания за ферментирали зеленчукови продукти като заместник на традиционната консервирана туршия, разработчик на крем против акне за тийнеджъри, стартъп с продукти за диабетици, компания за студено пресовани чайове и бульони, и иновативно решение как да приближите клиента максимално до храните, които консумира.

"Можете да си вземете дръвче под наем и да получите в края на сезона неговата продукция ... Вместо собственикът на една градина с ябълкови дръвчета да се чуди какво да прави с продукцията, вие може да си заплатите предварително и в края на годината да си получите ябълките, или даже да си ги наберете сам. Можете да получите продукцията и като преработен продукт, така че дори ако реколтата не е много благодатна, получавате нещо."

Насърчаваме предприемачите да бъдат проактивни, защото колкото повече мнения и съвети получат, толкова е по-голям шансът им да успеят, каза Гочев. "Едно от важните неща, когато започваш стартъп, е да усетиш какво се развива и какво се търси.", обясни гостът.

"Българските предприемачи, особено тези които за първи път стартират бизнес, са малко мнителни - притесняват се някой да не им открадне идеята. Една идея на практика струва нула - стойността й е в хората, които я развиват. Ако имаш идеята и познанията - тя ще бъде успешна.", добави Гочев.

Заради пандемията голяма част от програмата тази година е преминала онлайн, което е имало своя негативен ефект заради липсата на директен контакт, но е създало и нови бизнес възможности и модели в сектора на доставки на храни. Обсъждани са идеи за вендинг машини със здравословни храни, както и предложения за супербързи доставки с разпределени дистрибуторски мрежи, разказа Гочев.

Innovation Capital има инвестиции в посока да се намали разходването на храни. Компания работи по решение, което позволява на магазините да преценяват колко време могат дадени продукти да стоят на рафтовете и да ги предлагат на клиентите си с намалена цена преди изтичането на срока на годност. "Има подобен продукт и за ресторанти - тези схеми са в развитие, а някои са и на пазара", каза Гочев.

Запитан за навлизането на виртуалната реалност в ежедневието, Гочев коментира, че вече получават предложения, които са насочени не само към гейминг индустрията, но и за улесняване на бизнес процеси.

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Това не е български стартъп, а копие от отдавна въведена практика в Германия.Но важното е, че е добро решение. Не ми е ясно защо се дават толкова пари на богати хора за "преписване". На времето в училище имаше санкции за такова провинение.
39
0
 
2
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Анонимен #3(Продължение) Моля се за този способен човек да е добре, а не погълнат от някоя западна болница и работейки под под надзора на фелдшер или медицинска сестра :)
38
0
 
2
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Анонимен #3Грешиш, имахме умни хора. Например аз бях изпратена за операция в Медицинска академия след като получих проблем със слуха (използване на гентамицин за едно просто кървене на венците, но това е друга история). Талонът ми беше издаден от плевенска болница до доцент в академията в София. Доцентът ми каза, че извършва операции от рак и, че моят проблем бил нещо дребно. Да, възстанови ми слуха, както съм била родена, две операции през три години.
37
1
 
6
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Анонимен 34...Когато бях преводач от немски на български и обратно, имаше строги изисквания относно използване на чист български език.
36
0
 
1
 
! Отговори
159 преди 2 години
До Щирлиц..Ами аз точно затова дойдох тука, белким науча нещо на български от журналистката...
35
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Що е то стартъп,и има ли почва у нас,става ли за ядене,прахообразно ли е или газообразно,м?Къде ви наливат така успешно в главите тези чужди и нищо не значещи на български слова?!
34
3
 
3
 
! Отговори
Laravel преди 2 години
Това е някакъв майтап - 25К евро. Работя за американски старт-ъп и само седмичният ни бюджет за реклама е повече.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35Имаше един, дето завършил университет в Щатите с триста зора и незнам колко опита, върна се у дома да се направи на големата работа, тоест почна некакъв измислен стартъп, не му върза въобще.......хахахаха :))) Европа си е Европа, таз отминалата мода в Щатите, никога не е вървяла на стария континент, поне опита челяка :)
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е ли като нещо като онези дето бяха решили да правят ферма за водни кончета някъде до Поморие по европейски проект, та заградили 10 дка с мрежи и си прибрали парите.
31
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старттъпи ,подкасти ,надкасти ,*** ,мандъри ,локаути ,локдауни . Всеки дришлю с нова енглииска дума на уста са прай на голямата работа до усвои некой лев от простите еврочленове ;) Това са пълни глупости и целта е да ни грабят а не че има нещо ново на тоя свят ;)
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32Ми пиши ве човек, обоснови се, нали затова се изнервяме взаимно в Днес :)) Ако греша, ще си посипя главата със сол и продължаваме напред, както казва селския бияч Кобретин.......хахахахаха :)))
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Хаш хабер си нямаш от нищп. . .
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 - Все рая е, какво си мислиш ти. Мненоето ти е безполезно.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стартъпа беше модерен навремето в Щатите, тоест там обичат хора от гетото да изникват с нови идеи, обаче му мина модата там :)) Сега го пробват това в БГ, видиш ли колко сме умни, ама тук такива неща не виреят :) Там си харесват хора, така наречените underdog, ама стартъпа никога не е вървял в Европа, камо ли в БГ, плюс това споменах, че му отмина модата в САЩ :)))
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше ли как да си размърдате мозъчетата и да не вкарвате *** чуждици, а? Национално безотговорни сте.
25
3
 
21
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
"СТАРТЪП", "РИМЕЙК", "ВЕНДИНГ " машини, "ГЕЙМИНГ" индустрия и с тем подобни вносни лафове ли искате да ни шаш..нете. Ами говорете на чист български език за да Ви разберат обикновените българи, стига с този излишен модернизъм, няма да блеснете, чуждопоклоници !
24
1
 
17
 
! Отговори
Явно това преди 2 години
с овошката под наем е стартъп, щото преди няколко години му казваха осиновяване. И в Зоопарка имаше животни за осиновяване. Ама сега са сменили думата и хоп - стартъп.
23
0
 
21
 
! Отговори
ICO преди 2 години
A има ли инишъл койн офъри за производство на ферментирала паста от тикви като заместител на традиционното кьопоолу?
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнес хаха ако на гаражните магазинчета казват бизнес къде е тоя пазар къде има, една българска стока да ми посочи някой защото съм обиколил целия Европейския съюз не съм видял нищо българско
21
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба ви само печени римейки е яла и стартъпи на скара.,.