Кандидатстваме за защита на розовия домат пред ЕК

За Брюксел заминава и странджанският билков чай
9 ное 2021 09:27, Елка Василева
24
Кандидатстваме за защита на розовия домат пред ЕК
Снимка: архив, БГНЕС

Куртовският розов домат е един от зеленчуците, за които страната ни обмисля да поиска географска защита от Европейската комисия. Такава процедура вече има за българското кисело мляко, саламурено сирене и кашкавал.

Това съобщи пред „Телеграф“ ресорният зам. земеделски министър Георги Събев вчера. Зеленчукът има пълния потенциал да защити своята уникалност. Притежава 100-годишна история, стар сорт, който се отглежда в района на Куртово Конаре, с фестивал и безспорни вкусови качества, допълни той.

Осигуровки

Най-голямата пречка пред това да бъде признат за специален засега е невъзможността градинари от района да се обединят в сдружение, което да кандидатства за права над марката. Причината е, че повечето от тях не са регистрирани земеделски стопани, защото не могат да си позволят да внасят задължителните всеки месец осигуровки, обясни Събев. В момента страната ни обмисля как да помогне на местните, защото тепърва ЕК ще дава много пари за земеделци и селища, които отглеждат редки и местни храни, коментира зам.-министърът.

Смилянски боб

Смилянският фасул е другият продукт, който се кани да атакува ЕК. Вече има регистрирани стопани и през януари се очаква да се впише сдружение, което да поиска права над марката. През октомври едрият смилянски фасул се е продавал за 15 лв. за кг, което е допълнителен плюс пред Брюксел, увери Георги Събев.

През декември ще бъде обявен за национална дискусия и странджанският билков чай, преди документите за защита да бъдат пратени в ЕК. В Брюксел вече са двата продукта, за които България отдавна се готви – киселото мляко и сиренето. Надеждите са през юли различните страни на ЕС да потвърдят или отхвърлят специалния им БГ произход, каза зам.-министърът.

България е на 24-то място по защитени географски продукти в Европейския съюз. След нас са Латвия, Естония и Малта, която няма нито един, показва изготвена справка от МЗХГ, цитирана от "Монитор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само дето нямат нищо общу с "биволско сърце". 201 си идвах в България и си купих биволско сърце, като снимах единия домат, който тежеше 950гр. и бяха невероятно вкусни. Преди 10-тина години помня, че германски генетици се опитваха да открият кое прави доматите да са вкусни. В Щатите имат черно-***, като ***, но са си безвкусни. Ние, обаче се свлякохме на нивото на щатите през "дивия запад", за да си развалим къщите и построим колиби. Това е нашата комуно-шуро-демокрация.
17
2
 
4
 
! Отговори
Smurf преди 2 години
Най големият майтап е че този легендарен розов домат преди години въобще не беше познат .... в градината на баба и дядо преди 30 години имаше няколко вида но не и розов домат.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският колбас също трябва да се регистрира - няма такъв куриоз - продукт направен от отпaдъцитe на транжорните да струва повече от чисто месо.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не регистрирахте и защитихте всички български зеленчуци и плодове, те са качествени и не са ГМ? Напромер българските тиквички,зеле,домати и т.н., са много по-крехки и вкусни от тези,които се продават в Европа, пипера ни също е по-добър и е по-удобен за пълнеж, плодовете също.
14
1
 
3
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ай дано.
13
1
 
3
 
! Отговори
язе пък преди 2 години
я си садим думатету у двору без да съм кандидатствал нито към съветскиу съюз, нито към европейскиу
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан"Доматите и картофите са от индианците техен е патента :)))" .......... Фасулът също. Докаран е в Европа от втората експедиция на Колумб.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поляците вече имат от 4-5 години няколко вида розови домати! След дъжд качулка, как мислите те свободно ли ще се откажат да ги произвеждат? А за боба, купете си полски, унгарски или италиански, които са същите на вид и вкус и на опаковкат им пише, че са традиционни! Пак след дъжд качулка! Каква е разликата между унгарския и чехския гулаш, за са бъдат защитена марка? Чехите казаха, че ще изленат от ЕС ако не им дадат запазената марка! На каква борба са готови продажните българските политици?
10
0
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Кой въобще ви "бръсне за слива" Толкова ли не забелязвате че БГ е поробена, и други решават кое и как ще се прави....Я се огледайте по добре какво става в БГ
9
4
 
9
 
! Отговори
hehe преди 2 години
тази година на 2 пъти си купувах прословутите розови домати в пика на сезона. Пластмаса, като всичко останало на пазара. Затова си купувам чери домат за 7-8 лв/кг, поне да усетя някакъв вкус. Иначе истински домат - на село на градина само.
8
1
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Доматите и картофите са от индианците техен е патента :)))
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господи до къде стигнахме. Какво правим още в този поробващ съюз? Утре ще трябва да искаме разрешение къде можем да клекнем по естествени нужди.
6
2
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Дано не са закъснели !!!_А има ли и други продукти, които са униклани и ги има само в Бъглария, и те трябва да се защитят !!!
5
1
 
11
 
! Отговори
Куртовец преди 2 години
Домата ни е в оранжерии с ГМО семе от ЕС и го ториме,колкото може да поеме. Истинските домати са ни по 50 корена в дворовете,това е истината. Бг домат като едно време за продаване НЯМА, бауши!
4
2
 
14
 
! Отговори
защо преди 2 години
Смилянският боб е от Китай.
3
4
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
От кого ше го защитават :)))
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, не така! Първо доматът да си извади сертификат и тогава!!!!
1
2
 
17
 
! Отговори
факти преди 2 години
Този домат няма нищо общо с истинското ,,биволско сърце,,!