Архимандрит Никанор: Най-страшна е апатията в обществото

Човек става враг на ближния за временни блага, смята духовникът
10 ное 2021 20:02, Анисия Иванова
20

Архимандрит Никанор оставя зад гърба си светския живот, като излиза от скъпите костюми, за да служи на Бог и на хората. С тревога споделя, че за последните 30 години не е видял да се прави нещо за доброто на българина. По думите му всичко е подчинено на финансовите интереси на политиците.

"Играят си на това да манипулират, да насочват обществото, да използват хората като средство. Като нещо, от което да извличат ползи и изгоди - за какво са им?! Не бих казал, че си заслужава човек да стане измамник и враг на своите ближни за някакви дребни и временни блага", изтъкна игуменът на Гигинския манастир.

Не е голям оптимист, че в България има човек, който може да промени ситуацията и да върне доверието и вярата на хората в управляващите.

"В тази среда, в която сме в момента, не виждам как би могъл да излезе добрият пример. Откъде ще се вземат тези политици, тези държавници? Те трябва да са българи и да отговарят, както сега е модерно да се говори, на изискванията на Конституцията. Кой би бил този човек, който ще има достатъчно смелост да го направи ?", чуди се архимандрит Никанор.

За да се подобри ситуацията в страната, игуменът е сигурен, че трябва да се започне от промяна в духовността и противопоставяне на апатията в обществото.

"България напоследък се прослави в отрицателните категории и статистики. Най-страшното не е, че ще има опоненти, които ще ми кажат, че не съм прав, а че мнозинството казва  - "Какво от това, какво ме интересува", смята архимандрит Никанор.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде стига сте го рекламирали тоя брокер! Оставил светския живот ли? Някой ходил ли е в Гигинския манастир скоро? Превърнат е в туристически център. Личи си, че е играла голяма пара. Помня навремето като стана монах този Никанор, говореше колко хубаво било, че в манастира нямало ток и си светели със свещи, как това помагало на духовността. Сега манастирът е първокласен хотел, развиват се бизнеси, работи се по проекти. Е, това ли трябва да правят монасите? Това ли е да избягаш от светското?
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При такива "народни вождове", каквито са в държавното управление сега, апатията е ясен масов мирен протест срещу тези!
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най хубаво е на скрито в манастира!
14
0
 
6
 
! Отговори
3737 преди 2 години
Верни неща казва архимандрита.
13
6
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Трафиканти на надежда,вяра и любов! Това сте всички религиозни и. По цял ден само nърдuте и не знаете що е труд. Безсрамници,които имат жалката неетична клонност да се навличат с рокли в двадесет и първи век. *** сте и поповете,и равините,и пасторите и имамите. Мъже на по сто години станали и нямат куража една супа за бедните да сготвят,но се плякатъ из манастирите като шантави с кой им падне. Същите сте като Авраам- перверзни и болни психически. В.Р.Димитров(магистър по Богословие-АТЕИСТ)
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10-20 години идва армагедон
11
8
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Библията бива написана в този си изпълнен с противоречия и парадокси вариант непосредствено след разрушението на Йерусалимският храм,разрушен точно от юдеите,а не от римляните. Всяка сериозна екзегеза доказва,че гърците са част от еврейските и вражески нам племена. Дори учени израелтяни бе крият,че всичко е една измислица,сътворена по необходимост с цел превземане на земите ни. Няма Бог,има Природа.Точйа по въпроса! Тия Христос трябва да е голем садист,че само да ви кара да го чакате. Цирк!
10
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Най-страшна е ЛИПСАТА НА СТРАХ от Бога!.."Страхът от Господа е основата на мъдростта"../Соломон,хиляда години преди Христа/..Липсата на тоя страх кара човеците да вършат ВСЯКАКВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,защото си мислят,че ДРУГИТЕ човеци не могат да им направят нищо...Което си е така,но "ВЪРХОВНИЯ Съдия" в края на краищата има думата..
9
7
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Каква обществена апатия бе,поп смешен глупав! Та нали православни богослови като мен Ви индикираха още преди 25 години,че християнската църква е наложена с кръв именно от юдеите гърци,за да погубим всяка национална защита!!! През Османско робство Вие бяхте с турците у гърците.Неоспорим факт! Я би го покажете тоя Ваш Христос,а аз ще Ви покажа Кръвта си Дионисиева(Дио(БОГ) Иисиева(Иисус) DIONISUS. Защо не скочите срещу Доган,лицемери попски?
8
6
 
6
 
! Отговори
Архимандрит Теленор преди 2 години
Може случайно джипката да мине и покрай гигинския манастир и да хвърли някоя пачка, така предизборно, за Бог да прости.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8Точно така по-виж от Господ е Бог.
6
4
 
3
 
! Отговори
Ех преди 2 години
Страшно е да имаш въображаеми приятели и да ги тиражираш като чиста монета. Безразличието на набожните към истината, избирателна слепота и глухота към истинската история за произхода на живота на планетата и неговото бъдеще. Земята е месомелачка, мели месото на живите организми и в човешкото мисленеработи с жетони, олицетворение на фалшивите илюзии, и на тях е нарисуван образа на Христос. Вие създавате нов живот в заблудата на църквата. Знаете за пътят към ада и добрите намерения, и нищо.
5
3
 
10
 
! Отговори
сламка в чуждото око преди 2 години
За апатията е изключително виновна БЛЦ! Как пък веднъж не организирахте инициатива за подпомагане на бедните, а трупахте пари и живяхте в лукс и разврат, продажници от клира!
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чиче, не си опрял до божията милост, ще видиш че Господ е забравил за нас
3
12
 
0
 
! Отговори
Три Шестици преди 2 години
Бас хващам, че тия попеве са на як хеви метъл, че и Исуската клати глава и мята косата и го раздава рок звезда в небесата!
2
11
 
5
 
! Отговори
Ясновидец преди 2 години
Православието е прокълнато от Бог защото православните люде оставиха Св. София под черните знамена. Докато Светия град е под мрака на исляма православните народи ще стладат и ще живеят безцелно.
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Попе, радвай се, че сме точно в тези отрицателни статистики. Или и ти се продаде на дявола?