17 българи са сред най-добрите учени в света

В топ 2% на тази класация влизат още 55 български учени
Обновена: 18 ное 2021 19:26 | 18 ное 2021 18:57, Нели Христова
19
17 българи са сред най-добрите учени в света
Снимка: Pixabay

Имената на 17 българи са в първия един процент на най-добрите учени в света за цялостен научен принос. Сред тях са министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и заместник-министърът акад. Константин Хаджииванов.

Това показва авторитетната класация на Станфордския университет. Рейтингът обхваща над 9 млн. учени от цял свят, които са публикували в авторитетни международни списания, отpазени в базата данни SCOPUS.

В топ 1% от България е включен и един чуждестранен професор, който преподава в Тракийския университет в Стара Загора.

В топ 2% на тази класация влизат още 55 български учени. По-голямата част от тях работят в Българската академия на науките (41). Следват Софийският университет с 11 учени, Химикотехнологичният и металургичен университет (5), Медицинският университет в София (4).

Освен общата класация за цялостно кариерно развитие, тази година Станфордският университет публикува и класация на най-добрите учени според влиянието им върху развитието на световната наука през предходната година. В първия 1% на годишната класация за 2020 г. има 19 български имена. Общо 48 са българските учени в първите 2%.

Класацията на Стандфорския университет обхваща първите 2% от всички 22 научни области и 176 подобласти. Общият индикатор се изчислява въз основа на стандартизирана информация за цитирания, цитирания с изключени автоцитирания, H-индекс, Hm-индекс, коригиран за съавторство, както и за цитати на статии в различни позиции на авторство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Е, ти със сигурност си от тези дето са бягали от час по математика. Което не би било голям проблем, ако си държиш устата затворена
12
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Работя в чужбина и пътувам доста .Със сигурност мога да кажа че средният българин е много по -начетен и интелигентен от средния американец, англичанин или французин. Винаги ме е шокирало обаче, това по което отстъпваме и то много - самочувствието, говоря за самочувствието на реална база, вярата във собствените сили. Българина е твърде неуверен, самокритичен и му липсва амбициозност и замах. А това са важни качества за успех.
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако почнат да мятат и олио значи са баровци домати 4.00 кило олио 5.00 лв за литър
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елон Мъск да дойде като министър на образованието или на икономиката, българина пак няма да е доволен. Той си иска хора с анцузи да го управлява.
9
1
 
2
 
! Отговори
Следващия път преди 2 години
Съобщете имената на Нобеловите лауреати в БАН и СУ.
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците много назад ги върна пожара в сибир ако съм прав по изчисление на руснаците ако са верни данните 300 милиона хектара горски масиви опостушително за територия дори като русия това ги върна много назад.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да и в русия има учени факт познавам руснаци с по няколко висшета незнам защо се тиражира в медиите че мразим русия и че сме и врагове да и там има таланти и то не малко но политиката в русия ги кара да имигрират не чувстват подкрепа от правителството.ясно е че има учени в страна с 140 милиона население никои не го отрича но и ния тука българите имаме добри учени.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами който не е неграмотен с мания за величие ще види че от 80хил човека 55 са българи което е около 0 процента от всички учени хахаха кое му е толкова важното нормален човек не може да разбере
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и друго много акъл не е на хубаво човек не трябва да злоупотребява с природните дадености трябва да се търси баланса.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много интилигентни хора в българия аз съм се учил от тях.
3
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Витанов тотаджията е сред 17-те най-прости учени в света :))))))))))))))))))))))))))))))))))))
2
0
 
6
 
! Отговори
И още може преди 2 години
България винаги е раждала изключително умни и необикновени таланти. Със сигурност процентно сме на едно от първите места в света. Проблема е чи не им де дама възможност да творят и да се развиват пълноценно тука . Проблема на малките и не особено богати страни. За щастие ми се струва че нещата се поправят в тази насока
1
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Да не са измислили Айфон 13 :)))