Забележките на ЕК за нашия План за възстановяване - процес на консултации

Защо заради казуса с РСМ губим възможността да търсим подкрепа?
Обновена: 10 дек 2021 22:30 | 10 дек 2021 22:15, Екип на Bulgaria On Air
38
Забележките на ЕК за нашия План за възстановяване - процес на консултации

"Има такъв народ" издига Теодора Генчовска за външен министър, а ЕК ни дава отсрочка за изчистване на забележките в Плана за възстановяване. Какви са очакванията към външната политика на България от страна на новото правителство?

"Забележките на ЕК за нашия План за възстановяване са нормален процес на консултации. Тази възможност идва доста навреме, защото понеделник очакваме да има редовно парламентарно правителство, което наистина да може да внася истинските промени. Става въпрос за план за трансформация, което означава радикална промяна. Точно такова правителство би трябвало да може да направи трансформационни стъпки", коментира международният експерт Велизар Шаламанов в "Денят ON AIR".

Международният анализатор Любомир Кючуков обърна внимание, че изготвянето на Плана за възстановяване на всички страни е предвидено да стане чрез диалог между държавата, ЕК и накрая това приключва с приемане на Плана, в който участват и другите държави. Експертът подчерта пред Bulgaria ON AIR, че няма нищо по-естествено от това да има бележки.

"Тези две теми - енергетиката и върховенство на закона, са теми, по които има консенсус за решителни мерки, специално за върховенството на закона. Между тези две водещи теми е ядрото на този План, който е свързан със зелените политики и цифровата трансформация. Виждаме, че точно там структурата на новото правителство има сериозен акцент с вицепремиер по въпроси на околната среда, иновация и растеж и по ефективно управление и дигитална трансформация", заяви Шаламанов.

Според него е наша отговорност, заедно със съседите ни, да намерим решение на проблема със Северна Македония, за да не създаваме излишни трудности в трудния процес по трансформация.

"Това, че България се самоизолира по един конкретен въпрос и до голяма степен започна да придобива характеристиките, които в международните отношения се наричат "страна на единствения проблем", прави българската външна политика много по-малко влиятелна във всички други сфери. Ние просто губим възможността да търсим подкрепа от други държави в ЕС по други теми, които ни интересуват, защото ние категорично отказваме да комуникираме по темата Северна Македония", обясни Кючуков.

Той добави, че преди да говорим за външния министър, трябва да говорим за начина, по който се прави българската външна политика.

"Има две условия - външната политика отново да се прави във Външно министерство, тоест тя да стане професионална. Второ, дипломатическата служба да се преведе в съответствие със Закона за дипломатическата служба", поясни Кючуков и настоя, че министърът трябва да има политически опит в сферата на международните отношения.

"Външният министър е просто един изпълнител на една политика, която е формирана на база на консенсус правителство и с мнозинство", изтъкна Шаламанов. И отбеляза, че в сърцевината на всяка външна политика е политиката за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Шаламанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
НА НЕКАДЪРНИЦИ ТЕ ПАК ГЕРБ. ИМ Е ВИНОВЕН... ХАХАХААА....
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кючуков -- небългарско име, неглижирал да го българифицира.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Юруш на евтинките парички,,,,, с които ЕК купува част от суверенитета на всички страни-членки на ЕС!... А тоя План задължителен ли е? Холандия - види се - се отказа от него! Не виждам причина това да не стане и с БГ )))
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другите държави отдавна се възползват от този фонд, а в България ГЕРБ не можа да го подготви и още го уточняваме с ЕК заради това закъснение.
23
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Планът изготвен от ГЕРБ за нищо не ставаше, но нямаше време за нов план и затова преработиха плана на мутрите, колкото и да беше трудно и разбира се има забележки.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има надежда за България. Няма по-лошо за България от тези 12 години управление на мутрите.
21
1
 
4
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
И за какво трябваше да се бавят толкова месеци, като сегашният план е близо 80% като този, предложен от ГЕРБ! И докато другите държави отдавна се възползват от този фонд, ние вече загухме четвърт милиард от забавянето! Дреме им на Радев и подопечните му, важно е да се набутат и наши фирми!
20
3
 
2
 
! Отговори
един преди 2 години
Затваряме въглищата, пускаме макетата и получаваме парите. Това са правилата. Ако не ги спазваме отиваме да грухтим в евроазийската ***!
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, мутрите не успяха да внесат този план през март. Сега имаме две служебни правителства управлявали общо по-малко от седем месеца, а мутрите ги обвиняват, че не са успяли за месец-два да направят това, което мутрите за година и половина не успяха да направят. Ясно е, че плана на мутрите за нищо не ставаше и мутрите го развяваха с пропагандна цел и този план или трябваше основно да се преработи или да се напише отново.
18
1
 
4
 
! Отговори
Абе преди 2 години
... какво стана с великите "умни и красиви"? Защо ЕС ги намаза с техния план?
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 23 "17, защото го обвиняваха, че бил заложил за негови фирми. ГЕРБ тогава каза, че ще го остави и който дойде на власт да го напише, както той прецени>>>>И НЕ САМО това. Томислав Дончев им занесе готовият план в парламента и им го предложи, а те му се изсмяха" Изсмяха му се, защото овен да се занимават с уволнения като злоупотребяват с властта си, ДС калинките са ужасно некадърни, но не го осъзнават. В това число включвам двамата мошеници.
16
2
 
7
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
До реалист. Глу.пак, колкото и да се опитваш да прехвърляш вината от болната глава на здравата не ти се получава. Ей такива пристрастни говведа като теб са ми много противни, дето като рундю никога не си признават грешките. Планът на ГЕРБ (мутрите сега са на власт) си беше много добър и сегашните само го развалиха и го правиха не 3-4, а 7 месеца. И непрекъснато се хвалеха с конски усмивки колко са по-велики и умни.
15
6
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Този план мутрите го правиха година и половина и не можаха нищо свястно да направят и затова не го внесоха в ЕК най-късно през март, когато беше времето за това. Сега същите тези некадърници обвиняват служебните министри, че не да успяли за 3-4 месеца да изработят нов план, който да бъде приет веднага без забележки, което никога не става.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледайте ли вчера Панорама? Изказването че връщането на Плана не било крачка на зад, а крачка напред, ме накара да се смея с глас. То верно че четворната коалиция са орел, рак, щука и скакалец,. Та да знаете рака в тая коалиция са ПП. Което между другото обявява защо говорят за законност, а нарушават Конституцията и защо подкрепят зеления сертификат и ваксиниране до дупка,ала не за тях!
13
2
 
7
 
! Отговори
ПАРИ ЗА КОМУНИСТИ.. преди 2 години
... НЕМА!!!!... ТРЕБВА ДА СИ ГИ ЗА ЗАСЛУЖИТЕ, КАКТО ИСКА ЕС!!!!!НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ.... ХАХАХААА
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
17, защото го обвиняваха, че бил заложил за негови фирми. ГЕРБ тогава каза, че ще го остави и който дойде на власт да го напише, както той прецени.
11
1
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
България да вдигне ветото срещу РСМакедония и ще получи тези 6.5 милиарда за възстановяване.Кратко , точно , и ясно !
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбрах. С една дума ще сме марионетки на ЕС и САЩ и ако искаме пари ще ни откажат от правата ни заради макетата. Хайде да видим колко струва фирмата Македония за фирмата България. На колко я оцениха изпълнителните директори Кирил и Асен?
9
3
 
14
 
! Отговори
Ууу преди 2 години
Ще получим пари по Плана за възстановяване, ама..... друг път. Вие мислите ЕС са толкова глупави да дадат милиарди в ръцете на комунисти. Ако вие сте м1а1л1о1у1м1н1и да ги избирате през 10 години, те никак не са. Стягайте се за глад и пак мяткайте юмруци.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха вече ПП ПуПу, БСП и другите мошеници бяха сложили тигана на печката и чакаха 29 милиарда да пристигнат роли, топли :D Да ама ЕС пари на комунисти не дава и ще останат с пръсm в усmаma. 29 милиарда цирки ще им излезнат от яд. А тръгнаха с големите чували.