От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията

Близо 100 000 души са предпочели селския живот през 2020 г.
15 фев 2022 07:03, Александър Попов
203
От града към село - обърнахме тренда заради пандемията и скъпотията
Снимка: БГНЕС

Високите цени на имотите в градовете и пандемията зададоха тренда хората да се местят от градовете към селата. Почти 100 хил. души са направили този избор през 2020 г. , откогато е последната подробна статистика, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голямо териториално движение има по направлението "град - село", като на този сегмент се падат почти половината (48,4%) от мигриралите хора, които са 197 242 човека.

Следва направлението "град - град" (29,9%) и "село - град" (15,3%).

Най-голям брой от преселващите се в страната през по-миналата година са избрали за ново местоживеене област Пловдив - 21 320 души. Областите с най-големи относителни дялове в миграционния поток към област Пловдив са София (столица) - 7,7%, Пазарджик - 4% и Смолян - 3,7%.

"Заселването на хора в селата и другите малки селища около големите градове е субурбанизация", обясни за "Монитор" доц. Надежда Илиева от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

"От доста време много ясно си личи нарастването на населението на селата, разположени край големите градове. Процесът е най-характерен за района около София. Увеличаването на хората заселили се около столицата се наблюдава главно по протежение на основните входно-изходни артерии на града. Субурбанизацията е повлияна от няколко фактора. Единият са високите цени на имотите в София и някой от най-големите градове. Вторият е, че вече все повече семейства търсят екологично чиста среда. Третият е влиянието на пандемията, когато се видя, че много хора могат да работят дистанционно от къщи. Дори в периоди на затихване на пандемията голяма част от служителите не се връщат в офисите. Така фирмите спестяват разходи и много от работодателите оставиха хората да си работят от къщи, защото у нас почти няма проблеми с осигуряването на високоскоростен интернет. По Черноморското крайбрежие пък субурбанизацията е свързана с развитието на туризма", поясни тя.

По думите й, неслучайно е и поскъпването на недвижимите имоти в тези зони около големите градове.

През 2020 г. двадесет и четири области имат положителен механичен прираст. Най-голям е регистрираният в областите София (63 промила), Перник (26,6 промила), Кърджали (23,2 промила). С намаление на населението в резултат на отрицателния механичен прираст са областите София (столица) (-11,9 промила), Сливен (-2,2 промила), Смолян (-1,7 промила) и Велико Търново (-0,1 промила).

Лицата, които са сменили местоживеенето си от чужбина в България, или потокът на имигрантите, включват български граждани, завърнали се в страната, както и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в страната. През 2020 г.

37 364 души са променили своето обичайно местоживеене от чужбина у нас. Сред дошлите да живеят в страната 34,2% са във възрастовата група 20-39 години, а 32.3% са на възраст 40-59 години. Делът на най-младите имигранти (под 20 години) е 13,6%, а на най-възрастните (на 60 и повече години) - 19,9%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
3
 
! Отговори
анонимен до 183 Еми преди 2 години
А защо Израел, Сърбия и др. страни забраниха 5джи мрежите? Защото са по-глупави от нас ли ?.Знаете ли , че бивш зам. директор на СЗО(жена) , която е била в ресор - влияние на радиацията от мобилните излъчватели върху човешкото здраве е хвърлила завинаги смарт телефона си , още повече ,че на живо е видяла как е пострадала нейната шефка. Сега борави само със стационарен телефон. Не е добре да се живее в радиационен концлагер.
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам пред блока на бул. Стамболийски да си насада картофи, чушки и домати, ама другите селяни не ми дават и ме обаждат в инспектората.
166
1
 
4
 
! Отговори
МЕЧТА . . . преди 2 години
Колко хубаво би било София да си стане както някога около четиристотин хиляди души !
165
2
 
6
 
! Отговори
до 182 преди 2 години
Еми аз съм на село с 4.5g кула на 1км от мен, гледам 4к телевизия, играя игри и работя през мобилната мрежа на 77-инчов ОЛЕД екран, имам смарт хоум, гейминг и офис стая и всякакви глезотии. Ама паралелно с това си гледам градина- в двора имам декоративни растения, но съм купил и съседния парцел, в който имам парник за зеленчукова градина. Та, на село има всякакви хора и няма да избягаш от мобилните мрежи- 99% от територията на страната е покрита с 4g, а скоро- 4.5g и 5g.
164
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
По-далеч от всякаква електроника, от уай фай от гадните 3, 4 ,5G мрежи, от гадните смарт телефончета и компютри, от огромните телевизори, от нахалните оператори - това е истинския и здравословен живот . Така живеехме преди 30 и повече години и бяхме истински щастливи и здрави , макар и с малко пари. И в града и на село беше добре.
163
1
 
3
 
! Отговори
Десита преди 2 години
До София..ами седи си у Франкфурт..
162
2
 
11
 
! Отговори
Кух преди 2 години
Българинът си е селски човек в мнозинството, мястото му не в града. Може ли този див индивидуалист да го набуташ да живее с други себеподобни в жилищен блок.
161
0
 
9
 
! Отговори
ВИЦ преди 2 години
е тая статия. Стотици села в БГ-то са пред изчезване. Живят по 10-20 пенсионери. БГ-то бавно но сигурно се превъща в демографска пустиня. До 15-20г цели общини ще са обезлюдени. А това е математически неизбежно. Колко и глупости да пишат разни журналистчета, реалността е ясна. Последния път като бях във Видин (преди 8г), лятно време в центъра я имаше 100 човека я нямаше...
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До София ще запустее... АКО баба ти беше мъжка...
159
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма бъдеще българското село. Отдавна умряла работа.
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мъже ги е страх да обърнат тренда и стават обикновени крос фит фастинг еко био вегани.
157
1
 
17
 
! Отговори
София ще запустее... преди 2 години
ако всичките софиянци се върнат от където са дошлш - на село.!
156
4
 
6
 
! Отговори
селянин - гражданин преди 2 години
От селянин се става гражданин, но от гражданин селянин особено ярменец НЕ!
155
13
 
17
 
! Отговори
София преди 2 години
Идвайки насам от Франкфурт погледнах през прозореца. Една смрадт една мръсотия едни черни порутени сгради без капка мисъл и идея правени ви всичко всичко нахвърляно като в някакъв филм на ужасите буквален Копптор.Една депресираща картина се сля в другата атмосферата налегнала целият град с едни пушеци прах и смрраад.И от лветището едни опърпани разгашени митничари.Кво носиш омбе ми вика.И си викам как изобщо нормален човек би живял с децата си в подобен Холомор и МООРДООР това е ужас.
154
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В София до няколко години не си сънувал какъв геноцид те чака гражданино с.омотан
153
5
 
11
 
! Отговори
До Док преди 2 години
Ще се вънеш, върнеш , когато градските скотобойни отворят с иглениците и вземе да няма нищо по празните рафтове на Веригите, освен африкански скакалци ще се върнете пеш на село всички вкупом на село щото и бензин няма да има.
152
3
 
42
 
! Отговори
Джони Инглиш преди 2 години
По-голямата част от хората, които живеят в селата, ходят да работят в чужбина. Или получават някакви странични доходи от ренти, или пенсия от чужбина. Също така нямат малки деца. Семейство с малки деца много трудно ще се реши да живее на село. Да живееш на село не е по-евтино, даже напротив. Иска и много работа. Няма добра инфраструктура, училище, дестка градина, болница.
151
3
 
36
 
! Отговори
Док преди 2 години
Селото от което е майка ми, където прекарвах ваканциите имаше детска ясла, детска градина, начално училище, медицински пункт с фелдшер, смесен магазин, сладкарница, пощенски клон, библиотека, читалище, кинозала, жп спирка, стадион, хоремаг...сега няма нищо. Дядо ми, лека му пръст почина преди 2 години и държа за известно време класацията за най-възрастен жител на селото. Имота е огромен 6дка с доста добри условия за живеене. Как да се върна там?! Там просто няма нищо вече, и цветните избягаха...
150
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е тренд, а нормален развой на събитията. България беше единствената държава в Европа с толкова пустеещи села. Освен това човек е животно, има нужда от връзка със земята. Наблъскаха се в тия панелки, бият се за паркоместа, а по селата къщите падат. Това не е нормално. Като започнат да се изнасят по селата, ще започнат да се появяват и дребни бизнесчета около селата и ще станем като по белият свят
149
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 162 - От този посредствен интерес на хората, нищо не става. Пилета Градус, хората ги интересува, че давали евтино пиленце - че е бъкано с антибиотици, че предизвикват екологична катастрофа из цяла България, че раотниците им са в ужасни условия, че умират млади, че имаше момнти, дето заплатите се бавеха ... Това? Не! Евтино пиленце имало. И затова сме на тоя хал. "Те да крадат, ама и за мене да остава!". Аха ... да, е защото престъпниците се славят с човеколюбие и мислят и за теб.