Ще има ли летен сезон? Министър Проданов умерен оптимист

Според него може да дойдат туристи от Румъния, Полша, Сърбия и РСМ
25 мар 2022 22:05, Красимир Ангелов
32
Ще има ли летен сезон? Министър Проданов умерен оптимист
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Христо Проданов обяви, че е умерен оптимист за предстоящия летен туристически сезон. В парламента той коментира влиянието на военния конфликт в Украйна върху предстоящия летен сезон у нас и въпроса с руските туристи.

Според Проданов страната ни има голям потенциал като туристическа дестинация в Румъния, Полша, Сърбия и Северна Македония. Той изрази надежда и българите отново да останат в България и да изберат родните курорти, като по този начин подкрепят туристическия бранш,  който е най-засегнат по време на пандемията от COVID-19.

"Мисля, че сезонът няма да е лош", допълни Проданов, цитиран от БТА. Той посочи, че Министерството на туризма работи за намаляване до минимум на негативните последици от военния конфликт.

Относно плащанията на хотелиери за настанени украински бежанци министърът поясни, че досега нито един  не е получил средствата от 40 лв. за бежанец. Администрирането, събирането и обработването на данни за периода от 24 февруари до 31 март ще започне в периода от 1 до 5 април, обясни Проданов.

По думите му всички, които са настанили такива хора, ще имат възможност да подадат заявления. Ние ги следим чрез единната система за туристическа информация, каза министър Проданов и уточни, че в момента са около 680 местата за настаняване, в които са посрещнали хора от Украйна.

На въпрос дали частните домове също трябва да получават такава помощ, министърът разясни, че там няма как да бъдат изпращани проверки и да бъде упражняван контрол за разходването на средствата. По думите му, тъй като това ще бъдат европейски средства по линия на европейската солидарност, основната цел на министерството е да следи за прозрачното, честно и правилно изразходване на тези средства.

„Няма как да проследяваме частните домове и квартири, защото те не са регистрирани, освен това изпращаме внезапни проверки на различните места дали наистина са толкова хората или не са, което няма как да се случи с частните квартири и домове“, обясни Проданов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А с Македонците на какъв език ще говорим ? Ще смеят ли да дойдат след подигравките с трибагреника.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има но за украинците не и за нас.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма начин с парите тук за две седмици ще изкарам към месец и половина в Гърция
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да няма.
16
0
 
1
 
! Отговори
1-n преди 2 години
На лaйнoмoтиeтo- хаха, дайте сега сериозно вече, балами отдавна няма
15
0
 
1
 
! Отговори
мина онова време.... преди 2 години
....когато Господ ходеше по земята и даваше даром от природата! Сега БКП плаща с лихви
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите са хора отмъстителни: осеяха морето с МЯК - мини якорни морские. Ще стигнат и за България, и за Турция. Ердоган е бесен и не си дава на подлите хохли ЗРК С-400. Българите на море в Гърция. Турция е резервирана за руснаците
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Номера с мините в Черно море си беше платен удар под кръста от конкуренцията!Довечера отивам слагам една на плажа в Бургас и Варна и летният сезон ще е като тоя в Одеса!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя още ли мисли, че Кирчо и Кокорчо "поредните политически шарлатани"
11
0
 
4
 
! Отговори
Маке-ариец преди 2 години
Поне няма да се налага да давете пари за шамандури. Тези украинските от 20-те години плуват по график в Кафяво Море към бреговете на Панелистан
10
0
 
9
 
! Отговори
,..... преди 2 години
Милите украинчета налазиха Черноморието.Искат курорт.Лятото ще гледаме какви ги вършат има да маршируват по брега със знаменца
9
0
 
12
 
! Отговори
Лято 2022 са са .. преди 2 години
Тая година откриха летния сезон от 24 февруари. Хотелите вече са пансиони, но пък всички ние плащаме по 40 лв на всеки дето е настанен!
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бога братя не ходете на нашето море не им пулнете гушите на тия псевдо хотелиери. Година две и после на спокойното море. :)
7
2
 
14
 
! Отговори
НОСТРАДАМОС преди 2 години
Тази година лято няма да има!2022 г е годината в която човечеството ще се справи окончателно със Глобалното затопляне като си спретнем една Ядрена Зима !
6
1
 
2
 
! Отговори
Господин Господинов преди 2 години
Ще има, вече запазих при малките за десетина дни.
5
0
 
13
 
! Отговори
От Слънчака преди 2 години
Ако ще идват такива по добре да не идват !! Добрите туристи по морето са Англичани,Руснаци,Германци и Скандинавци. От другите нищо не става !!!
4
2
 
16
 
! Отговори
ДА, ЩЕ ИМА, НО... преди 2 години
Със сигурност летен сезон ще има, поне за вътрешен туризъм, макар и мижав, но Министър Проданов няма да го дочака този сезон, това е сигурно!
3
1
 
31
 
! Отговори
Гларуса преди 2 години
Летен сезон ще има, просто туристи няма да има....
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв курорт? Имам усещането че всички политици живеят в някаква алтернативна вселена! Дори леличките в детските градини някога, бяха по гъвкави политици и много по добри лъжци.
1
0
 
20
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Ще има, ще има!!! Половината хотели на Слънчака вече са пълни с украинци......