Съпруги на моряците от "Царевна": Сами са се евакуирали

Българската държава не била участвала в изтеглянето им
139
Съпруги на моряците от "Царевна": Сами са се евакуирали

Евакуираните български моряци от кораба "Царевна" са в безопасност. Това потвърди началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. По информация на съпругите на двама от екипажа, българите се намират на територията на Донецка народна република (ДНР).

Българската държава не е участвала в изтеглянето на 14-имата българи и украинския им колега от кораба "Царевна", заявиха Катерина Димова и Севделина Стоянова – съпруги на двама от моряците. В телефонен разговор те са споделили, че сами са предприели действия по евакуацията си.

"На тях им е писнало да чакат. Събрали са си куфарите и са слезли от кораба. Намерили са милициите на Донецката народна република, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани", посочи Севдалина.

"Няколко членове на екипажа сами са слезли от кораба. Явно са били в непосредствена близост частите на Донецката армия и са отишли при тях, и са им казали, че са поискали да се евакуират", добави Катерина.

По думите им - в момента евакуираните се намират в хотел в самопровъзгласилата се Донецка народна република и са в добро здравословно състояние. По-рано и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов потвърди, че моряците са в безопасност, но не даде подпобности за тяхното местоположение.

"На безопасно място са, но повече подробности не мога да дам", лаконичен бе адм. Ефтимов.

Темата присъства и в Народното събрание. От "Възраждане" обвиниха правителството, че съзнателно не коментира кой е помогнал на моряците.

"Тъй като липсваше благодарност от страна на българското правителство към Донецката република, ние решихме да компенсираме. Затова ние направихме две писма до Донецката република, кратко изразяваме благодарност. Не прави чест на нашия МС, че не намериха и една думичка благодаря да кажат", заяви Костадин Костадинов.

Все още не е ясно по какъв маршрут ще се приберат у нас моряците от "Царевна".  По собствено желание на борда на кораба във водите край Мариупол остават трима българи, сред които капитанът, както и двама украинци.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: моряциЦаревна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
оставка на кирил петков че ни излъга оставка на кирил петков че не помогна на моряците защо петков не написа благодарно писмо до денис пушлин оставка нема уважение на този предател на напрода си оставка нема за теб уважение сега да разбере че путин уважаван и обичан от народа за чесноста му даже и песни пеят в чест на неговото име
109
2
 
6
 
! Отговори
дядо ви преди 2 години
отново простотия по български! Един моряк не издържал и хукнал сам да се спасява...българските власти както винаги само обещават и накрая обират лаврите...добре,че донецките войници са проявили човечност и са ги прибрали на сигурно...съпругите ореваха орталъка,че никой не им помага, а къде бяха като прибираха заплатите на мъжете си...много прилича на ситуацията в държавата ни...
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още едно срамно петно за Кирчо Алангрото. Много ясно, че укропите няма да помогнат те избиваха цивилните в Мариупол и не им дадоха да се евакуират та кво остава за нашите моряци. Сега ще има пълно медийно мълчание, но въпреки това истината излиза наяве. Нашия мало умен премиер и свитата му от бездарници мълчи. Жалки продажници, единственото на което са способни е да продават руски газ купен с парите на данъкоплатците.
107
1
 
15
 
! Отговори
За България преди 2 години
Ха, ти да видиш! Значи милите украинци са държали нашите хора заложници да си имат, пък лошите руснаци ги спасили и извели от района с мините! Е може ли такова нещо? Как не ги е срам да помагат те ?
106
0
 
3
 
! Отговори
Ей преди 2 години
Сега ще наизкочат знайни и незнайни помагачи. Ксто Шумкарите след Деветосептемврийския кървав преврат.
105
0
 
12
 
! Отговори
Няма държава преди 2 години
Пълни смешки. Добре, че нашите момчета са били инициативни, ако бяха чакали на мвнр кой знае какво и кога... Куче влачи, диря няма, нали знаете...
104
1
 
2
 
! Отговори
Hf преди 2 години
Истината ще е такава, не защото е истина, а защото е представена за такава. Всичко си има цена. А в случая чековете са отворени
103
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как *** сега се е произнесла че Киро много много се е погрижил за моряците Вервайте Оставка алчници Оставка безочливи *** Оставка назначените с измамните машини
102
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Tипичен Стoкхоумски синдром. Моряците благодарят и ходят за помощ при тези, които предизвикаха войната и блокираха пристанището и избиха 3/4 от населението на Мариупул. Как точно е станало всичко ще се разбере, защото хибридната война и информация не може да се вярва, дори идваща от самите моряци, защото те са зависими и под контрол. Няма как да не вдигат акциите на тези които ги държат - ДНР, Путин, руските терористи и персоната нон-грата Митрофанова
101
5
 
22
 
! Отговори
Мисирка преди 2 години
Ауууу ама стига с тези моряци, То толкова неловко идеологически неиздържано, и в разрез със спуснатите опорки се получи. Еееех само ако бяха дали фира какво писане срещу лошите руснаци щеше да падне
100
30
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Руснаците окупират пристанището и след това "освобождават" екипажа.Троляка даже призовава премиера на цивилизована България да благодари на варварина Путин.Много неадекватен троляк.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че нещо, ама да ходиш там два дни преди войната, която е предсказаха с точност до ден кога започва, ами сега разбрахте ли защо не са се евакуиралИ?
98
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те дори и да бяха слезнали преди това, как ще минат линията на фронта, като рашистите не даваха дори на украинските граждани да се евакуират и спираха автобусите и колите на червения кръст.
97
34
 
5
 
! Отговори
ЗСУ преди 2 години
Щом се прибраха, вече нямаме повод да отлагаме гласуването за изпращане на военна помощ за Украйна. Мутрафонова да се скрие, че български ракети тръгват към фронта.
96
8
 
32
 
! Отговори
да преди 2 години
матушка русия няма да ни изостави - пък кирчовите *** нека си плямпат!
95
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има там един русофил, който ръси глупости и червените *** тук изпадат в оргазъм.
94
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире ги изтъргува на Зеленски да седят за жертвени агнета
93
2
 
34
 
! Отговори
ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ преди 2 години
Корнелоо,Радеееф,къде се скрихте бе,мишкиии.Нали бяхте най-големитъе борци за правда.
92
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На тяхно място щях да се откажа от български паспорт. България ги остави жив курбан в пристанището. Оставка на предателите от правителството на Киро!
91
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка и съд за марионетката Кирил Петков и неговата глобалистка секта.Съд и за продажните *** и техните придворни "експерти" по всичко.