Арабаджиев: Увеличен таван и актуализация на пенсиите от 1 юли

Може да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците и на енергията
19 апр 2022 09:40, Елка Василева
25
Арабаджиев: Увеличен таван и актуализация на пенсиите от 1 юли
Снимка: архив, БГНЕС

Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, ще има актуализация на пенсиите от 1 юли, заяви пред БНТ Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание.

По думите му великденските добави по 70 лева вече са получили всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път.

Още по темата
"От вчера вече е възможно да се изплащат и по пощите, на софтуера му е решен проблемът", каза Искрен Арабаджиев.

Според него може да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците и ДДС на енергията може да се намали временно, така че крайната цена да падне.

"Ако се наложи таван на редица хранителни продукти, без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ, трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба", каза Искрен Арабаджиев.

Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза - високите цени на газа и на петрола.

"Около един милион работят на минимална работна заплата, проблемът е в сивата икономика, изложили сме мерки за криминализиране на плащането кеш и въвличането на това трябва да има сериозни санкции", каза още Искрен Арабаджиев.

По думите му не се планира увеличение на майчинството за втората година, като предложението е сумата да се обвърже с минималната работна заплата и да се актуализира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
5
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Да погледнем подалече от носът си !Идеален повод , за да може ''бедните'' депутатите да си вдигнат отново заплатите , и пак със 700 лева !
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ще ни баламосват ?Дават ти 50 лева , а после ти вземат 150 !?
17
2
 
4
 
! Отговори
До 9 МАРШ преди 2 години
В твоята държавна фирма шефа взима 50000 лева на месец а фирмата ти е голяма - 2000 човека работят в нея. Трябва да се уволнят всички и ще се спестят милиони - 2000 човека по 50000 лева на месец, това са 100 милиона лева всеки месец.
16
2
 
3
 
! Отговори
До 9 МАРШ преди 2 години
Казваш "Да се намалят заплатите на всички държавни служители заедно със допълнителните стимули които получават ...". То хубаво, ама ще трябва и да намалим размера на минималната работна заплата, защото половината държавни служители са на минималната заплата. От друга гледна точка, ти казваш, че не искаш да има държава - държавните служители са съществена част от държавата и без тях няма държава, а те ще напуснат ако им намалиш и без това мизерните заплати
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според годините трудов стаж и размера на внесените осигуровки, пенсията ми трябва да е около 2500 лева, но таван от 1500 лева за тази година. На друг според стажа и осигуровките, пенсията трябва да е 250 лева, но взима 370 лева. Като сложим и добавката от 60 лева, аз взимам 1560, с другия 430 лева, което е само 3,6 пъти по-малко, а не 10 пъти както е според стажа и осигуровките. Защо тогава внасяме различни осигуровки и то различно време?
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко е бивш член на БКП, сегашните министри социалисти са милионери, а от социалист не очаквай помощ, те могат само дс крадат. Така че от Искрения Арабаджиев не очаквайте да свърши нещо: онези нагли мърлячки от НОИ, подчинените на Гьоко всичко ще oakat. Накрая шефът на НОИ ще се закълне, че чиновничките му всичко са изчислили вярно. НОИ да го разтурят, към МТСП да създадат дирекция, която да го замести и в нея да назначат млади, енергични хора, а не тези изветрели дъртофелнички.Гьоко да си ходи!
13
2
 
6
 
! Отговори
Неграмотник ! преди 2 години
Кой ви е дал дипломи за образование ? Комунистическата " жилка " или корупционните схеми ? ! По-зле сте от ромите , освен ако и вие не сте роми . Само , че името на държавата , която ръководите и ръководеха комунистическите ви родители след 9-ти септември 1944 година е Република България ! Всички знаем какво се е случило през 1396 година ! Това е достатъчно , за да ви напомня , че 626 години стигат за най- бедните и работливи българи ! Да не говорим за репресираните след 1944 г. от комунистите !
12
7
 
11
 
! Отговори
Erik USB преди 2 години
Вместо да увеличават малките пенсии ,те ще вдигат тавана ....защото именно те ще са облагодетелствани.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсиите ви са ниски,защото Боко за 12 години не ви ги пипна.Сега ревете срещу новите,вместо да ревете срещу мутрата,която веднага щом дойде на власт каза,че пенсионерите са му изяли бюджета.Яжте му сега оная работа.
10
2
 
11
 
! Отговори
Къш бе преди 2 години
За "банкери" на държавна издръжка - заплата 31000 лв, без данъци и осигуровки и без никакви отговорности. Иска се само да са от правилната шайка и да не бъркат стъпките на "Калино моме". За пенсионерите "помощи" от 60 лв за да не умрат от глад и таван, за да не забогатее някой случайно. Така "законно" се става милионер на чужд гръб в БГ.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този председател на социалната комисия в НС ще бъде поредният лъжец за повишаване на пенсиите. В края на м.г. Киро Петков пееше трели за повишаване на пенсиите с 15% и нагло излъга. Тогава пенсионерите го нарекоха Киро Лъжеца. Излъга не само той, а и министърът на МТСП Гьоков от БСП - партията на социалните правдини. Сега П.Абаджиев се пеняви, че ще повиши пенсиите на хората. Попадне ли нещо в ръцете на Кокорчо, Гьоков и на онези мързеливи и нагли служителки от НОИ, резултатът ще бъде нулев.
8
3
 
17
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Значи, махат ми Ковид добавката от 60 лева и ми увеличават от 1 юли пенсията с 5%, което е 55 лева. В резултат на тази гимнастика на Кирчо и Кокорчо, пенсията ми вместо да се увеличава, намалява с 5 лева. Да ви таковам и заглавието......
7
2
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Увеличение - 5%, Инфлация - 500%, Математика по Харвардски!
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питомците на лъжеца Киро Петков и Гьоков (МТСП) цяла седмица навремето се хвалеха, че ще увеличат с 15% пенсиите на възрастните хора. И двамата нагло излъгаха.Аз съм пенсионер от 2005г., старши научен сътрудник, бивш директор на Институт по полупроводникова техника.Пенсията ми беше повишена с 5%,като ми бяха "забравени" годините 1910-1912 и 1917-1919г.Написах жалба за коригиране на размера с вмъкване на посочените години.Гьоко, Кокорчо и Киро си затраяха - просто не отговориха...Нагли екземпляри
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трай коньо за зелена трева инфлацията отдавна изяде предвиденото увеличение на пенсиите, но важното е да се говори колко са "загрижени".
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добави лични сметки за осигуровки и осигуровки на държавните служители и ще съм съгласен. Иначе бюджета за това пак ще дойде от скубане на тези 5% които са не6то като средна класа и не крият доходи заради големите западни фирми в които работят и не си позволяват подобни практики
3
1
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И като намалите ДДС-то на плодовете и зеленчуците какво ще стане? Без да съм икономист или политик веднага ще ви кажа. Каквото стана с цената на книгите и по ресторантите като им го направихте 9%...тоест вдигнаха цените и собствениците станаха още по-богати. Така ще стане и с плодовете и зеленчуците по борсите :))))
2
2
 
16
 
! Отговори
Ленчето каза преди 2 години
4 миларда нергиина помощ за бизнеса! Някой да видя ефекта? Оствка НЕКАДЪРНИЦИ !
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пълна анархия в държавата.не знам когато битовия ток стане като промишления какво ще правим 1000лв за магазин 50 кв.м.със супер нов икон.климатик,кой ще може да си плати битовия ток,я ми кажете,само не ми обяснявайте за Македония и какво ще правят украинките по спа хотелите след 01.05 кажете ми за тока на българите.