Служители с бизнес познания и технологични умения ще са сред най-търсените

Няма да се върнем към работа изцяло от офиса, смята Светослав Спасов
19 апр 2022 20:57, Анисия Иванова
26
Служители с бизнес познания и технологични умения ще са сред най-търсените
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За да се случи дигиталната трансформация, трябва организациите да инвестират страшно много в подготовката на своите кадри. Хората трябва да се чувстват комфортно с новите технологии. А технологичните фирми и консултантските компании, които ги внедряват, трябва да се научат да разбират повече от бизнеса и процесите на своите клиенти, за да може да се случи трансформацията по правилния начин. Това каза Светослав Спасов, изпълнителен директор на KPMG IT Service, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

Спасов гостува в предаването по повод на предстоящото събитие C3 Global Cloud Skills, което ще се проведе на 20 април 2022 година. Това е най-голямото събитие в календара на международната Асоциация на водещите трейнинг организации и в него се очаква да се включат над 500 водещи бизнес лидери, партньори и експерти от цял свят.

"Едни от най-атрактивните професионалисти на бъдещето ще бъдат хората, които имат от една страна опит и бизнес познания в даден сектор, а от друга страна - технологични умения, за да могат да внедряват нови решения. Това и в момента е един от основните критерии за подбор на нови кадри в организациите. Всички технологични компании имат нужда от хора, които са адаптивни, които имат желание постоянно да учат нови неща, да помагат да се развиват нови бизнес предложения и нови продукт".

Една компания, за да изгради култура на учене, е необходимо това да стане част от бизнес стратегията, да се заделят необходимите средства за инвестиции и да се работи много с мениджмънт екипа, както на висше, така и на средно ниво, за да може тази култура да се спусне и да се изгради и в самите екипи, подчерта гостът.

Като изключително важно гостът подчерта намирането на пресечна точка между бизнес нуждите на организацията и желанието за развитие на самите хора.

Повечето IT компании в България вече се ориентират към изграждане на такава култура в организациите си, каза Спасов. "Не мисля, че има друг начин, защото IT бизнесът се развива с такива темпове, че компаниите не просто трябва да наваксват, а да са винаги на ръба на технологичните иновации".

"Скоростта на промените в съвременния свят на технологиите е толкова голяма, че е невъзможно един професионалист да си позволи да пропусне няколко години, без да инвестира време в обучение и сертификация, за да продължи да работи като консултант, IT специалист, архитект и т.н.", допълни гостът.

Пандемията изигра сериозна роля в преминаването към отдалечена работа, вече се вижда желание за завръщане в офисите, да се увеличат социалните контакти и за пръв път виждаме обратната вълна - идване в офиса и организиране на срещи и събития.

"Никога няма да се върнем към предишната работа изцяло от офиса, но към момента сигналът е доста позитивен", смята Спасов.

Изключително важно, включително и за психичното здраве на хората, е да се избегне изолирането и социалното дистанциране, заяви Спасов. "Всички видяхме дълготрайните ефекти от изолацията и работата за продължително време от вкъщи. Искаме не толкова да върнем принудително хората в офиса, отколкото да създадем причини и мотивация те сами да пожелаят да се върнат, но виждаме по-скоро бъдеще в хибридния модел, при който те сами да избират в кои дни да работят от вкъщи и в кои от офиса. Но дните, в които те работят от офиса, трябва да са добре планирани, за да има нужда и смисъл за тях да присъстват", каза още гостът.

Според него в IT сектора хибридният начин на работа няма да изчезне, а ще се наложи. Важна е свободата на хората да избират от къде биха искали да работят, спрямо това къде се чувстват най-продуктивни. Това ще е бъдещето.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
В БГ най-ценен е този кадър, на който работодателя може да му плаща по-ниска от реалната заплата, която заслужава ...
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, но те дали ще искат да работят за БГ експлоотатор, който няма никакви умения, но му се работи управляващ?
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече като видя снимка на човек втренчен в компютър и ми призлява.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад този процес е приключил затова има нужда от толкова много газтербайтери .Който работи трябва да умре ето това са - ,,ценностите,, за които ви говорят . Така ще стане по целия свят. Вече не е възможно да се работи в частния сектор . А при ай титата е подобно . Ако този човек трябва да инвестира толкова много в обучение системата трябва да е такава че да работи за себе си . Освен това трябват и други системи които да могат да се компелират а не всичко да се пише.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извън Ай ти бизнеса нещата са следните.Заради свиване на потреблението заради членството в ЕС има все по малко работа.Много бизнеси трябва да фалират а те ги спасяват.В последствие се получава така че всички тези спасявани ,,бизнеси,, имат все по малко работа. Има работа за три месеца в годината главно сега пролетта и лятото но заради спасяванията и членството в ЕС ще е все по малко. После ще ги принуждават да напуснат и тези хора няма как да създават семейства на запад този процес е приключил
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам един приятел, който е завършил философия, много е странен, за всяко нещо ми съпоставя с Аристотел, Платон, не знам какво си. Чак пък толкова няма нужда!
16
3
 
8
 
! Отговори
Бенефициент на грант преди 2 години
Най-богатите хора винаги са били крадците и измамниците! Когато се гепят милиарди това са бизнес познания и технологични умения! Ако се краде и *** с малко това е неграмотност и алъш-вериш!
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Един философ би станал добър влогър и би събрал фенове ако прави видеа по важни теми
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Физиците ще са най-богатите хора в бъдеще!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя иска няколко висши но как ще стане като трябва да учиш цял живот и кога ще работиш като е и голяма безработица и постоянно се търсят нови. Над 35 г. възраст и нямаш шанс за работа и безработна.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как би се реализирал примерно един философ в днешно време, освен като учител в някое училище и ако има късмета, като академичен кадър. Нищо друго.
11
2
 
9
 
! Отговори
G преди 2 години
търсим зидари за новия кибер-затвор
10
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 2 години
За какви бизнес познания говорят ? Светът е пред война ! Учете бушкрафт ! И как да си отглеждате храна !
9
0
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Да вземат да върнат БДС-стандарта на бирата!Къде изчезна пивоварния ечемик,че ни тровят с царевичен грис!Всеки с проблемите си!
8
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 години
Вярно ли бе, ще ядете и ще ви обслужва дедовия! А като превъртите от бърн аут, ще ревете у офиса! Недай си Боже, да ви се запуши *** ...
7
1
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Бизнес познания за мотиката не се искат :)))
6
9
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Има една народна поговорка в която се казва: Парата бие фукарата ! Който няма пари ,а и не знае как да изкара такива естествено ще е наемен работник !
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неикой не иска да бачка , защото заплащането е ниско -това е истината
4
1
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Преди 89-та година имаше повече студенти по философия, защото тогава философията беше превърната в слугиня на тогавашната власт, на БКП. Тогава не се учеше истинска философия, а марксизъм и ленинизъм и те учеха как да тълкуваш Маркс и Ленин, а това се водеше като много вървежно и партията те обичаше.
3
4
 
9
 
! Отговори
С други думи преди 2 години
Аутсорсинг маймунки.