Първото за тази година пълно лунно затъмнение

Луната за кратко ще стане червена
22
Първото за тази година пълно лунно затъмнение
Снимка: БГНЕС

Много жители на Земята ще могат днес да видят как Луната за кратко ще стане червена. Събитието ще отбележи първото за тази година пълно лунно затъмнение.

Рядкото явление се дължи на преминаването на Луната през сянката на Земята, което блокира голяма част от светлината на Слънцето да достигне до най-близкия ни съсед.

"Интересното е, че когато Луната е изцяло в сянката тя ще изглежда розова или оранжева", каза Мишел Талер, учен от НАСА.

"Единствената светлина, която достига до Луната в този момент, е светлината, която се разсейва през земната атмосфера", посочи Талер.

Не всички обаче ще имат еднаква гледка към събитието. Хората в Южна Америка и части от Северна Америка ще могат да видят пълното затъмнение.

Докато от други отдалечени райони като Нова Зеландия и Източна Европа ще могат да видят частично затъмнение.
Събитието се случва в момент, когато учените се подготвят да се върнат на повърхността на Луната, тъй като тя все още има на какво да ни научи.

"Нещото, което намирам за най-значимо за Луната, е, че нейната повърхност е до голяма степен непроменена в продължение на милиарди години практически от началото на Слънчевата система. А на Земята, разбира се, нямаме тази възможност", казва Талер.

НАСА планира да приземи екипаж на повърхността на Луната до 2024 г. А през следващата година ще се опита да приземи лунохода VIPER.

Той ще търси ресурси в южния полюс на Луната, като например евентуален лед, за да може един ден агенцията да създаде базов лагер на небесния ни съсед.

Това е важна стъпка, за да може в бъдеще да се изследва Марс. "Когато хората отидат на Марс, те ще трябва да бъдат напълно независими. Ще трябва да могат да ремонтират космическите си кораби, да се справят с всякакъв вид спешни медицински случаи. Дори комуникациите ще бъдат по-сложни с хората на Марс", добави Талер.

"Луната е това космическо тяло, на което можем да спрем и да тестваме нещата, и всъщност да изложим технологиите си на тази сурова среда в космоса. И така, за мен тя изглежда очевиден полигон, за да отидем по-далеч в Слънчевата система", каза Талер. /БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: луна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Qanon преди 1 година
Само не разбрах кога ще е?!?!
10
1
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
аз обаче ще опитам пак ../пусти "Овен" дето съм! / :-Лунно затъмнение,хубаво!..Мен обаче ми е интересно как така след като ОФИЦИАЛНО твърдяха,че астронавтите били "следени от неизвестни сили" и тия "Сили" им били забранили да стъпват на Луната,поради което програмата "Аполо" ни в клин ,ни в ръкав беше спряна,сега се готвят направо да я колонизират?!?!..Кога получиха "разрешение" за това?..Официално ли е,или "на четири очи" ?
9
2
 
11
 
! Отговори
Луна президент преди 1 година
А който има нотариален акт за парцел на луната, ще получи ли право на строеж най-сетне?
8
6
 
7
 
! Отговори
камелиооооооооооооо преди 1 година
стига с тази американска пропаганда!Какво искаш да ни внушиш.че ако не е този американец мишел талер от наса,нямаше кой да ни каже за лунното затъмнение ли ,ха ха ха ха.Ние си нямаме учени-астрономи от БАН,така ли?Продажна американска............
7
8
 
10
 
! Отговори
Знамение преди 1 година
Дори Луната поддържа Русия.
6
2
 
1
 
! Отговори
Фин преди 1 година
До мдааа... щом си се родил значи е истинска, както и нейния 28 дневен цикъл. Женските органи са свързани с духовните сили на Луната, която се е отделила от Земята - там където е Марианската падина.
5
3
 
4
 
! Отговори
мдааа преди 1 година
а някъде пишеше че Луната е холограма .
4
2
 
9
 
! Отговори
маке нюз преди 1 година
алооо , македонците отдавна имаме лунна станция в която живеят поне 1 000 човека !
3
6
 
10
 
! Отговори
Искам... преди 1 година
...да припомня две неща:1.Че, вечер, щом Луната се покаже, всеки гледа да намаже от свойто гадже. 2. Има сериозни теории, че Луната е изкуствен обект. Поставена е много точно между Земята и Слънцето, което влияе на затъмненията.
2
2
 
4
 
! Отговори
до асан преди 1 година
що така?
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците също са си харесали южния полюс на Луната и там ще си строят станция.