Станислав Тодоров увери: Газ за зимата има

Към момента "Чирен" е пълно на 42%
20 юли 2022 21:24, Нели Христова
34
Станислав Тодоров увери: Газ за зимата има
Снимка: БГНЕС

Към момента "Чирен" е пълно на 42%, като се пълни с по 1% на всеки два дни. Очаква се да се напълни към края на октомври. Личната ми прогноза е, че щом Европа запълни хранилищата си на 90%, цената на газа ще започне да пада.

Това каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров пред БНТ.

Средно за Европа 60% са напълнени хранилищата. Нека не забравяме, че България беше една от първите страни, на които беше спрян газа без предупреждение. Ние вече имаме алтернативни доставки, ще продължим да пълним хранилището.

Всеки месец Булгаргаз прави усилия, за да осигури доставките, включително и тези за пълнене на "Чирен". За първи път Булгаргаз обяви търсене на количества газ на пазара.

Днес помолихме Булгаргаз да публикува не само нужните количества за следващия месец, а направо за следващите 12 месеца. Така фирми от цял свят ще могат да се конкурират за цената на газа ни.

Връзката с ICGB може да осигури пълния капацитет на газ за България, обемът й е 3 млрд. куб.м., така че вече не зависим от руската тръба. В момента се правят последни настройки по новата ни тръба.

Имаме дългосрочен договор с Азербайджан, който еза 1/3 от потреблението на България. Булгаргаз трябва да осигури останалите 70% - да сключи договори за доставка. В момента всички страни в Европа търси газ. Ние търсим по целия свят - от САЩ до Туркменистан.

Утре премиерът заминава за Азербайджан, за да търси газ - това показва колко е важно да имаме действащо правителство, допълни Тодоров.

Бизнесът постоянно е възмутен и е негово право да търси как да намали разходите си, коментира председателят на КЕВР.

Цената за месец юли на Гозпром щеше да бъде 95 долара. Тодоров, обаче, не можа да си спомни двата танкера с американски газ на каква цена са дошли, защото са пристигнали през юни.

Азерският газ идва на цена на 1/3 от този на Газпром, допълни шефът на Комисията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На границата са забелязани 2 лица носещи с прибежки и залягания по 2 туби. Гранична полиция ги заловила и установила, че това са Кирчо и Кокорчо. При проверка от страна на митничарите се установило, че двамата внасяли контрабанда евтин газ от Азербайджан.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си ходят тримата авантюристи Петков,Василев и Лорер! Защо бившата СДС-арка, сега ръководител на БСП, ламтящата за власт Нинова мълча, когато Киро отказа газа от Газпром и заради неговите приумици се насадихме на цена с 40-50% по-висока, но пак на руски газ? Защо изгони 70'дипломати и фактически скъса връзките с Русия? Защо отказа полет на мин.Лавров във въздушното пространство на БГ? Да се маха този антибългарин! И Нинова фактически с мълчанието си застана на страната на Урсулата и САЩ!
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7-В КЕВР работят "послушни" хора-говорят това,което "трябва" , когато трябва ЗАБРАВЯТ.... Ами работят хората,много са послушни,нищо,че удобно са забравили какъв е смисъла на тяхната работа-регулират,регулират....
25
0
 
4
 
! Отговори
Праведен преди 1 година
Има само в главата ти про..с..та!
24
0
 
7
 
! Отговори
9 преди 1 година
Не можа да си спомни цената на американския газ, щото пристигнал юни.....по-куцо оправдание не бях чувал...или ни смятат за изключително прооости...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното покачване на цената на газта беше 32% със задна дата. Това няма да е последното, преди зимата предстои ново покачване с минимум 40%, при което цената на газта ще стане такава че практически няма кой да я ползва, и това при най- добра прогноза. Виновен за това състояние е хомосексуалиста Асен Василев, който не подписа дългосрочен договор с Овергаз. Това за Чирен е абсолютна лъжа, Чирен е празен и няма с какво да се напълни, защото няма газ.
22
0
 
8
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Утре премиерът заминава за Азербайджан, за да търси газ - това показва колко е важно да имаме действащо правителство, допълни Тодоров - Премиера взе ли две кофи за да донесе газ?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Марс газ колкото искаш. Евтинко и близко. Какво не им харесва, не разбирам.
20
1
 
18
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В пазарната икономика няма недостиг ... има цена. Когато нещо започне да се продава на тройна цена, по-малко хора могат да си го позволята и съответно недостиг няма. Но истината е, че зимата ще мръзнем. И такива "експерти" като правят такива изказвания, после трябва да може да носят отговорност. И то съдебна.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви са тези глупости вие ли сте прдавача на газ казвате че цената пада абе неграмотни ци русия диктува цените затова че много говорите цената ще ви се вдигне мълчете не трябва високо да говорите че ви чуват *** и стига сте плювали на русия
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На каква цена ще го потребяваме. Тук всички мълчат, защото било търговска тайна. Тайна, тайна, ама ние го плащаме.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие търсите, Турция открива.
16
1
 
21
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Вчера един разправяше,че няма да има,днеска са намерили.....Жална ни майка с тия кауни начело
15
2
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Абе тия хранилища не са ли секретни...щото току виж намерил се някой смахнат да го гръмне...
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия измислили как да се запасяват с газ. Затварят го в буркани за зимата.
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние държим кранчетата. За нас винаги ще има газ.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бейко и Трайчо защо пътуваха до Катар за газ? Защото знаеха, че не могат да докарат газ от Катар и да навредят на Газпром и Лукойл.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В една друга статия по-нагоре пише,че Европа ще студува поради спиране на газта. Явно ние сме най-организираните и сме си опекли работата според Тодоров. Дано само да си хвърли оставката ако прогнозите му се окажат грешни
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газохранилището в Чирен щеше да е на 100 % ако Мутрите не бяха я продали. БГ използва по големи количества само зимата от топлоцентралите. Тока ни нее с газ. Няма големи предприятия които да използват газ. Газ използват някои богаташи които са си вкарали газови тръби в домовете и я ползват за отопление и готвене. На Бедняците им дерат по пет кожи от топлофикациите и тези топлофикации са все на загуба защото пълнят касите на мутрите. Има достатъчно материял за това което ви казвам.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
американофенчета къде е демокраничния евтин газ който кокорча ви обеща?

Спонсорирани публикации