Кремен Георгиев: София потребява 1/3 от целия газ

Не виждам лошо в доставките от "Газпром", посочи експертът
11 авг 2022 22:00, Красимир Ангелов
31

"Това, че има газ до септември, е малко плашещо, даже немалко, тъй като до края на септември е ниското потребление на природен газ на топлофикациите. Това е горе-долу 1/6 от това, което се харчи месечно. Тази цена, която се обсъжда - с 60% по-висока, е прекалено висока", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества инж. Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че това е 2 пъти и половина по-висока от тази, която са определили цените на топлофикациите.

"Нищо лошо не виждам в доставките от "Газпром", защото цената там е ясна. Цяла Европа го прави, защо ние спряхме? Не мога да разбера смисъла на протестите, какъв е проблемът откъде е газът, като той така или иначе идва от Русия. Да не го купим директно, а да го купим през някой, който да направи печалба?", попита инж. Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според него това, което правят топлофикациите, отдавна може да се нарече бизнес.

"Не съм специалист по цената на газа, но при всички случаи от "Газпром" щеше да е по-евтина. Цялата топлофикационна система се регулирала не от "Топлофикация", която и да е, а от абонатите, които потребяват. Ако всички отворят кранчетата на радиаторите - те ще трябва да подават повече топлоенергия. Не може да накараш домакинствата да си затворят кранчетата, дори в ЕС не може да се случи", категоричен е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

"София най-малко може без "Топлофикация" от другите градове. Тя потребява 1/3 от целия газ. "Чирен" да е пълен и на 100%, пак няма да ни спаси за цяла зима, той е буфер. И КЕВР не определя цената на газа, а я утвърждава. Определя цените на топлофикациите", поясни инж. Кремен Георгиев, като добави, че не всички съоръжения могат да работят на мазут.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
СОФИЯ ЩЕ ЗАМРЪЗНАТ преди 1 година
В СОФИЯ ЩЕ ЗАМРЪЗНАТ НА ЗИМА !!!!!
27
3
 
3
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Еми София да премине на друго отопление или гориво и газа за промишлеността ще бъде наличен!Не може да занимават цяла България с тази тема само заради 300 хил апартамента в София! Да не говорим ,че това са апартаменти предимно в центъра ,където собствениците имат достатъчно средства за отопление!!!
26
2
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Газта и преди 3 години си беше силно завишена.За двустаен апартамент, в Търново, за бойлер, топла вода за миене и един! радиатор, през 2019-та щерката плати 240 лв.Ами мерси - спряхме си котлето и се мина само на ток и най-високата сметка беше 140 лв.
25
3
 
4
 
! Отговори
хора преди 1 година
без достойнство, за 4000 лв са готови и майкитте си да продадат. "Експерти" но не по газ, а по корупция и подлизурство. Няма нито един аргумент да се вържем отново на кошницата на Газпром. И който мисли различно, нека сам да си отговори на един въпросЛичните си финанси би ли поверил на някой , който нарушава договора без причина...всеки път, когато поиска?
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София не ме интересува аз съм от ,провАнцията,
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещастници, няма да плащам за газ, който не ми е доставен!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой пуска ли си парното в последните 10 години!? Изобщо?! Кажете, честно.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кер за нещастието, ще се оправим.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То май дори няма и проблем с тоя газ. Поредната партаклама и пандемониум, и преекспониране, за да сме в истерия. Дреме ми за газа, само спрете да ме облъчвате с глупостите си вече, за Бога!
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нищо лошо не виждам в доставките от "Газпром", защото цената там е ясна." --> броски, тези доставки ги НЯМА, ако не си разбрал. Няма и да ги има. Какво толкова сложно има, че не го проумявате всичките експерти и тямподобни, не четете ли вестници?! Защо ви искат мнението, щом като не сте наред с главата?! Невероятна държава е това, избива ме на цинизъм вече.
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да излезе от ес и всячески помага на германия да загине!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тецовете да минават на въглища и гуми. ЕК казва, че са зелени и по-подходящи за развития ес от газа.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газовото лоби не позволи да бъде доразвита атомната енергетика за да смуче милиарди от руски газ отрежете и кранчето, за България цена над 100 лева за мегават час е неприемлива Преминете на ток , мазут и въглища, обявете форсмажор и пуснете всички въглищни мини и въглищни цетрали и сведете потреблението на газ до минимум Разберете хора и бизнесмени вас ви грабят няколко човека чрез спекулации с газа. Спрете да го използвате !!!!
15
4
 
0
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
До Анонимен: "дали ще викаш убералес от съдебната скамейка" Ей мъpшо! Ти нещо заплаши ли ме? Лайнояд анонимен!
14
2
 
7
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Газ трябва за индустрията, но не и за топлофикациите. Последнитр следва да нъдат закрити за да не крадат хората. Климатикът харчи 1/5 от енергията , която подава...за какво ми е Топлофикация?! Мазутът е лошо гориво. Адски много смърди ТЕЦ - София, а като почне данчето да гори *** не мога да си представя какво ще е.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с това топлене повечето от индустрията е на газ. Верно трябва да се резне топлофикация софия. Хем за бизнеса ще има повече хем на евроатлантиците да им се охладят страстите
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще те видим дали ще викаш убералес от съдебната скамейка
11
2
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
До 10- ами ние в страна газ не ползваме даже за готвене, сега прибрахме и картофа, домати, чушки, сливи, идват праскови и много други Бог дал много тая година. Зимата ще ви гледам политическия сериал. Жал ми е само за много възрастни хора по града те ще изгладуват тая зима евроатлантическите ви ценности.
10
8
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Аз пък искрено се надявам Газпром да спре газта, защото не 1/3 повече отива в София а там са повечето евроатлантици, там живеят освен НПОтата, фондации и др Да стоят без топла вода, да минат на климатици и дърва като всички нас в България. Нали искаха да платят цената за евроатлантическите ценности американските продажници, спираи газта няма тръби радиатори и топла водичка, фалираите топлофикациите хахаха
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то в София е 1/3 че и повече от населението на България. А извън Софи газ освен за готвене не се използва, тук там има газификация, но е слаба работа като цяло. Остава само в индустрията