Племенникът на Вапцаров: Македонците са бедни откъм интелектуалци и си присвояват

Поетът е един от тези похитени интелектуалци
2 ное 2022 19:44, Йоана Цонева
84
Племенникът на Вапцаров: Македонците са бедни откъм интелектуалци и си присвояват
Снимка: БГНЕС

За да не се спекулира с произхода на Никола Вапцаров се постарахме да съберем в книга полицейското досие на Вапцаров, жизнения му път и всички факти, които могат да повдигнат някакви спорни въпроси. Това каза в студиото на "Евронюз България" Никола Вапцаров, племенник на поета Никола Вапцаров.

В полицейския въпросник, който Вапцаров е попълнил собственоръчно в полицията при ареста му през 1942 г. е написано ясно и категорично, че баща му и майка му са българи и той самият е българин.

Мое лично мнение е, че братята македонци по стечение на обстоятелствата са бедни откъм герои и интелектуалци. И затова имат една линия да присвояват интелектуалците от съседните страни. Вапцаров е един от тези похитени интелектуалци.

Вапцаров е излязъл извън рамките на България. Той е световен поет, преведен на 74 езика. Носи наградата за мир.

Още по темата
Това в Благоевград беше една организирана акция от страна на братята македонци. Бяха дошли със знамена, имаше и футболна агитка, която под строй говореше лозунги. Защо са избрали това място не мога да ви кажа. Вапцаров е живял не толкова в Благоевград, колкото в Банско, Кочериново, Варна и София.

Пожелах да подаря на Мицковски тази книга, но той я блъсна така, че ако не си бях подложил ръцете отдолу, тя щеше да падне на земята. Каза, че имат по-хубава книга, издадена за Вапцаров и каза "Я ке ви я пратим".

Стана малко конфузно. Но това е елемент на протеста, който те искаха да организират в Благоевград. Някой търси някакъв конфликт.

Вапцаров реално не е роден нито в България, нито в Македония. Той е роден още когато България е била под турско. Тогава са действали други закони, но той самият себе си е определил като българин.

Имаше период, в който не ни пускаха да отидем от моя род там именно поради македонския въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
13
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не ви отърва да признаете, че и Хитлер е имал намерение за независима Македония, но не начело с комунисти. Това май ви е проблема, че не са били комунисти.
56
1
 
17
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А е и Иван Михайлов се е борил за независима Македония, вие, македончеещите се, защо не признавате това? Защо не признавате, че и Хитлер е имал намерение да прави независима Македония? Иван Михайлов поне бе жив доскоро и всичко е записано. Връщате се 100 години назад, хората ги няма отдавна и определяте какво са мислили. А дали са мислили това, което интерпретирате днес? Значи, ако някой преди 80 години е казвал, че е българин, днес е фашист?
55
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От коментарите Ви по отношение Македония и България личи си , че нищо не са Ви казвали в училище.Извън училището, Никола Вапцаров е убит с разстрел,след заповед на Цар Борис 3.Никола Вапцаров е убит след присъда за анти-държавни действия.Неговите анти-държавни действия са създаването на здружението на Македонските Поети в София.Другото което е било анти-държавно е неговото творчестово.Това(рязстрела от БГ -полицията) се е случило по време 1942 година година. Македония е зле,но Ние сме още по-зле
54
2
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
В македония има много албанци и други народности. Само че всички те се водят македонци от държавата Македония, както в България всички турци, роми, арменци, руснаци...се водят българи от държавата България. Когато в Холандия наште братя роми и турци отидат да бачкат, защо европа гинкръщава българи, а не роми? Българите просят, крадат...ама нищо че са роми. Така е и с Македония според мен, особено в миналото, когато това население е било в гръцки и сръбско.
53
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добре де, спорим за глупости. Погледнете от тогавашна гледна точка. Голяма част от Македония е в Сръбско. Асимилира се населението. Шанс да се присъединят към България няма. Тогава не е ли било по-добре да се създаде втора българска държава, за да се запази българщината от сърбизация и погърчване? Дори Ванче Михайлов е искал независима Македония. Хитлер също е искал Македония и сигурно е щял да направи това при други обстоятелства. Това не означава, че щом има държава Македония, там живеят други
52
1
 
2
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Само че тази част на България никога не е била някаква Македония даже като област там са живели тракийски племена ,Меди,синтия ,е като пирина по времето на Филип и Антимпаър е бил под македонска Власт за 50 години,какво Ами и под римска власт е бил повече от 600. Години да не е Италия тогава
51
3
 
1
 
! Отговори
Банско знае преди 1 година
Всичко за поета е така! Ама племенника му какво се прави на света вода? Долен измамник и лъжец заедно със синчето му кандидат за народна власт и жена му затворничката! Само търсят кого да излъжат и как да се облагодетелстват на гърба на някои
50
4
 
13
 
! Отговори
ДЪРЖАВНИ ИЗМЕННИЦИ.. преди 1 година
СА ВСИЧКИ КОМУНИСТИ В БЪЛГАРИЯ...КОМИНТЕРНА Е ТЯХНАТА ДЪРЖАВА.....
49
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой спори, че не е Българин?Но е вярно ,че е казвал ,че е Македонец и иска автонимна Македония.Между другото и затова е осъден на смърт.Заради това ,че създава Македонския Кържок на поетите Македонци в България.Е това е мили хора.Време е да понаучите малко истинска Българска история.
48
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никола Вапцаров е убит от Българската Полиция ,след заповед на Цар Борис 3.Факт . Обвинен е в държавна измяна. И заради това е убит. Държавната измяна или анти-държавното е че той създава Македонски Литературен Кържок в София. Шпионите Ванчевисти го издават и предават неговите изказвания. Който иска да вярва,който не иска, пак да не вярва.
47
1
 
34
 
! Отговори
ВИЦ ПО ДЕЙСТВ.СЛУЧАЙ преди 1 година
Старият чукча лежи на смъртно легло. Извикал синовете си и им казал: -Деца мои, пазете морето, тундрата и македонците. Най-големия син го попитал: -Морето ясно защо - там са рибите - нашата храна, тундрата ясно също - там са елените - нашите дрехи и транспорт, но македонците защо? -Защото сине, ако не са македонците ние щяхме да сме най-тъппото племе на света.
46
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че е Бългрин е едно,а друго е че той е Македонист и е за създаване на самостоятелна държава Македония.Безпорен факт е че пише и стихотворения за това,създава Македонски кържок на поетите Македонци в София,подстрекава хора ,които имат произход от територията Македония да създават независима Македонска държава.Независима от България,Сърбия и Гърция.Прочетете неговите изказвания в Македонския кържок.Той казва "Ние Македонците ,трябва сами да си опредлеяме съдбата,независими от ......"
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вапцаров и Гоце Делчев са Българи ,това е безпорно.Безпорно е и това ,че са явни Македонисти и са причина за създаването на държавата Македония.
44
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вапцаров е убит след разтрел от Българската полиция.Заповетта е подписана от Цар Борис 3.Ванчевистите и Ванчо Михайлов няколко пъти се опитват преди това да го убият.Това е защото той е явен и открит Македонист.Това което е подписано от него е след жесток бой от полицията в ареста.Майката на Вапцаров плакала и молила за прошка Цар Борис 3 и е казала,че ще Никола ще стане послушен Българин само да не го убиват.Той подписва тези документи след като е бил бит почти до смърт и бил гладен и жаден.
43
1
 
14
 
! Отговори
До39 преди 1 година
Как ви мразя *** македонски. Дано всички се претопите..*** и прости като гъбено семе
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клубът в Благоевград не е Македонски и техните политици го потвърдиха! Да се затвори спешно и да се води разследване кой и с каква цел го е открил там! Съд и затвор за всички екстремисти! Когато откриваха нашите клубове, имаше представители на управлението ни , а тук да видяхте такива от македонска страна?
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има още едбо курешкоо което буквално му е боядисало носа и челото в бяло! Птицата явни е преяла с въглахидрати! :))))))
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие пък от ОМО Илинден , даже не сте македонци, а сръбски екстремисти на хранилка от Кремъл! Ходи да баламосваш лумпелите!
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОМО Илинден 39 Ако искаш в ЕС , няма как да стане .
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали преродилите се в гълъби кендзат върху паметници?! А имат ли предпочитания по партийна линия? :)))))))))