Лек ръст на безработните през октомври, къде има места?

Най-много свободни места има в преработващата промишленост
12
Лек ръст на безработните през октомври, къде има места?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Равнище на регистрираната безработица в страната от 4.3% отчита през октомври административната статистика на Агенция по заетостта. След края на сезонната заетост, на месечна база се наблюдава съвсем леко повишение от 0.1 процентни пункта спрямо септември 2022 г. В динамиката на годишна база продължава да се наблюдава спад, който за този октомври е 0.4 процентни пункта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 141 987, което – основно в резултат от приключването на сезонната заетост – е с 3 607 лица повече спрямо рекордно ниския брой, отчетен през септември.

През месеца са регистрирани нови 25 482 безработни. Те са с 3 168 повече от предходния месец и със 150 лица повече спрямо регистрираните през октомври 2021г. Други 695 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през октомври са 12 846. Работа чрез бюрата по труда откриха и 242 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 19,0%, следват тези в търговията – 12,8%,  хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното управление – 6,3%, строителството – 5,9% и други.

1 884 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 1 477 по програми и мерки за заетост и 407 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
През месеца 415 безработни и заети лица са включени в различни обучения, а 529 са завършили започнатото през предходни месеци обучение, като са придобили нова професия или ключова компетентност.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 521. Най-много свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (32.4%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (12.8%), хотелиерството и ресторантьорството (10.5%), образованието (8.1%), административните и спомагателните дейности (7.7%), и държавното управление (6.2%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; персонал, полагащ грижи за хората; металурзи, машиностроители и сродни на тях, и занаятчии; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; монтажници; персонал по обслужване на клиенти и др.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата ще стават все по зле. Хората искат кинти за да живеят нормално но няма кой да им даде.
10
0
 
6
 
! Отговори
Неизненадан преди 1 година
До Ужас!Да, точно така е. Населението от близо 9 милиона е станало 6. Когато сме били 9 милиона безработица беше чужда дума. Сега всичко е в алчни частни ръце, всеки ц*рвул иска да е шеф и ако може един работник да работи колкото за още 3-*** и докато има работа, ама на МРЗ ако може! Ако не си човек на някой, ето в новината какви са позициите - повечето са за обслужващ персонал!Никой не носи никаква отговорност. А младежите завършили току що? И за тях едно голямо нищо, нямали опит...Нямам думи
9
2
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 година
все повече стават така наречените нежелани работни места тъй като условията са лоши и рабатата е много а заплащането е 1000лв което при тази инфлация определям като мизерно
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия в администрацията са страшно комплексирани хора. Какво толкова се нервират не ми е ясно. Не стига, че имат право на 20 дена допълнителна отпуска, на всяко тримесечие им се изплащат бонуси, бонуси отделно и за облекло, заплати големи, ами и ти се нервират!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пИТАНЕ : Тия / държавните служители / , които не работят по цял ден а си вземат големи заплати , как се водят ,... безработни , или платени безработни , като ромите ?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Годината е 2009 г. , броят на държавните служители е около 340 000 , идва герб на власт , и към 2021г., бройката ВЕЧЕ е 630 000 , КАЛИНКИ !
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
икономиката ни се върти около строежи за население ,което оредява, - явно или западняците тука хубавия климат искат , или по-лошо , ебанжците тепърва тук ще ги пращат
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От как ме удари икономическата криза бачкам веднъж в месеца, че ме мързи да харча.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами кат сте тъпиии как няма да сте безработни. Не казват какво могат, ами чакат все на помощи от държавата като ония тъмнолилавите братя и сестри.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безработен до доказване на противното. ;)
1
4
 
10
 
! Отговори
Ужас! преди 1 година
Леле, щом една държава не може да се осигури работни места на своите граждани, то каква държава е?! Изцяло в 21-ви век държавата е абдикирала от социалната си функция! Политическата класа е заета да търси нови келепири за опониращата им партия и така. Гражданите кучета ги яли. Има контейнери - ровете там. НалЕ?!