Близо половината българи очакват 2023 г. да е още по-лоша за страната

12% оценяват 2022 г. като добра година за България
80
Близо половината българи очакват 2023 г. да е още по-лоша за страната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредна година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша, сочат данните от проучване на „Тренд“.

Лошите оценки за годината започнаха още с пандемията от коронавируса през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати –за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г. 30% пък очакват по-добра година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания.

***

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и оценка за отминаващата 2022 г. Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искахте наследници на комунистическите мутрички - получихте си ги. Що се оплаквате , бе. От две години Бат'ви Бойко го няма във властта, Нито един представител на ГЕРБ не е на държавна служба. Мутробизнеса се е развихрил и тегли смело кредити с намерението да не ги плаща. Куклите му правят същото с бюджета , ама българите плащат. Радвайте се на светлото бъдеще на България, що ми хленчите
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Другата половина....живи умрели.
62
1
 
4
 
! Отговори
Батката преди 1 година
Обичам кризите, хубава далавера става. И шарани бол...
61
0
 
8
 
! Отговори
Наката преди 1 година
При 80% умствено ограничени жители на територията, които продължават да гласуват за герп и дъписе е нормално да не се очаква нищо хубаво. През новата година ще се обявят за продажба към 100 хиляди имота, щото бая народ ще яде хапчето, ще нарасне безработицата с малко, а много ще се принудят да работят за по-малко пари. Търговците също ще им се свие оборота и ще рааберат,че клиента трябва да се уважава, а не да се лъже... Ще има нови избори за скъпоценните 80% от байханюстанците... те така ...
60
0
 
13
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН, преди 1 година
ДА МЪЛЧАТ тези, които не си правят труда да отидат да гласуват (а те са над 60 % от имащите право на глас).
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А другата половина какво очакват?? Да е също толкова лоша 2023??
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС политиците действат само по идеологически причини, това не е капитализъм а чист социализъм м Европа! Нарушават всички правила на пазарната икономика!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е аз знам едни 240 депутати и техните семейства, които ща са много доволни от 2023, разни льотчици и т.н.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ГЕРБ спечели изборите няма как хората да очакват нещо добро в България.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Въпрос 56 Не е задължително да ходиш в САЩ.
54
0
 
16
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Не че ти завиждам - жив и здрав да си и повече да имаш. Всеки, който пише тук има нещо и в главата и в джоба. Но пък ако ги няма т.н. от теб аутсайдери, а всички бяха надарени, умни, красиви, културни, успешни ... кой щеше да ни вади въглищата, нефта, да ти построи палата, да произведе и преработи храните ни, да обработва земите ни, да ти ги докара в магазина, за да имаме папу. А болните ни съграждани? По добре не засягай нисшите касти, за всеки има място под слънцето и право на достоен живот.
53
3
 
10
 
! Отговори
астро преди 1 година
2023 г. ще е тежка и преломна година не само за Бг, а за Европа, Щатите (наблюдавайте за Байдън, до края на март), Камала (бъдещият президент на Щатите ще "надроби" такава каша в глобален мащаб)..., Израел!?, Военият конфликт срещу РФ ще се разшири в бившите съветски азиатскте републики. Бг, хм..., да се молим да ни се размине, много сериозно напрежение между Тр. и Гр., да се надяваме, че няма да се стигне до въоръжен конфликт. Трудна година се задава...
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 38 : Не споменах че при нас плащат шест брутни заплати при съкращение. Да, заплащането от борсата ще е мизерно но моите текущи нужди не са големи - нямам ипотеки, не изплащам айфон + 100 инча телевизор + 10 годишен немски бетоновоз. Но пък имам куп идеи и проекти, които да реализирам ще ми трябва свободно време. За съжаление няма да стане...
51
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем нормално, все пак се върна на власт режима ГЕРБ - Пеевски, с притурка към него Рундьо Грипена! Оправия няма...
50
3
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Въпрос: След 30 години лижeнe на американски rъзовe българите могат ли свободно да пътуват за САЩ без визи?
49
15
 
3
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
Спрете да пишете срещу ЛГБТ защо съществува секта от полицаи и мутри която изтезава гей хора и лесбийки в България !Секта която набира членове, просто не пишете за гей хора защото умират хора не кучета!
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До в Русия-ами бегай в русия чии го дириш тука,та замрънкал по форумите!
47
6
 
13
 
! Отговори
в Русия преди 1 година
В Русия няма инфлация и обедняване, магазините са пълни със стоки, безработицата е символична а заплатата е достатъчна за храна, жилище, отопление и всички разходи за нормален живот.
46
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма грешка направи западът като започна война със суперсила като Русия. Не си научи уроците от Наполеон и Хитлер. Който не си учи уроците - повтаря.
45
1
 
16
 
! Отговори
Джери Бадалуна преди 1 година
Логично е да става все по лошо....след всичко което става по Света