Кога държавата ще помогне на планинските спасители?

Намалена субсидия, липса на хеликоптери…
12
Кога държавата ще помогне на планинските спасители?
Снимка: БГНЕС

Късно в понеделник планинските спасители успяха да свалят от Пирин телата на двамата загинали туристи, които бяха открити в подножието на връх Вихрен. Акцията продължи над 14 часа, като и този път хеликоптер практически не помогна. Здравето си рискуваха 40 спасители, които в крайна изпълниха задачата и свалиха на ръце телата на жертвите.

Георги Ботев от Планинската спасителна служба - Благоевград посочи, че теренът е бил сложен, а акцията в района - изключително трудна. „Висока планина, лед, скални падове. На няколко пъти преминахме през частично замръзналата река. Някои колеги дори нагазихме в нея, защото се налагаше - няма мостове. Винаги акциите там са много тежки и трудни”, обясни той пред Нова телевизия.

Още по темата

Ботев подчерта, че загиналите мъже са починали от травмите си и хеликоптер е нямало как да ги спаси. Машината обаче е можело да спести усилия на планинските спасители. „ПСС подпомага цялата дейност на държавата. За сметка на това, държавата ни намалява субсидията, не развива хеликоптерно спасяване, не ни подпомага със Закона за доброволеца”, каза още той.

Все още се уточняват детайлите за самоличността на втория открит човек в Пирин, до тялото на Пламен Христов, изчезнал на Коледа. Стана ясно, че той е чужденец, но повече детайли не са известни. Мъжът не е приятел или близък на Христов.

Анализ от последните две години показва, че всички тежки случаи от планините у нас се дължат на комбиниране от туристите на две несъвместими неща - туристически щеки с алпийски котки. „Постоянно виждаме хора с „котки” и щеки. Това работи, когато теренът е равен. „Котките” са нещо, което създава фалшива сигурност”, подчерта Ботев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Пиринспасители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Отговор: преди 1 година
Приоритет на краварската колония са укроNaziстите,спечелване на приза "Златната наколенка" на шампионата на ЕСССР в Брюксел,разпродаването и заличаването на българския народ,език и култура и разграбване на всичко, което може и пълнене на чекмеджета,офшорки и комисионни. Някакви си българи не са толкова важни за ъъъъъ... "държавата".
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За нацистите на зеления наркоман има 500 милиона лева, но за медицински хеликоптер пари няма. Украинските дезертьори ги глезим по курортите, но хората от карлово бяха набутани по фургоните.
7
11
 
1
 
! Отговори
силно учудЕна преди 1 година
Е к'кви са тея спасители които чакат помощ?!
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Борисов построи магистрала Хемус. Чак тогава ще има пари за ПСС и за медицински хеликоптери.
5
3
 
6
 
! Отговори
Toma neverni преди 1 година
Е нали ви е ясно,че финасирането трябва да е от здравните застраховки.Не съм съгласен от моите данъци,*** отишли в планината по къси ръкавки И БЕЗ ЗАСТРАХОВКА,да ги търсят с хеликоптер.Например майката на Митко се обажда,че се скарали и той хванал гората,И НЯМА ЗАСТРАХОВКА.Подписва декларация,и се задейства цялата процедура.Намират Митко,представят им сметката,ако нчмат парици-апартамента на съдия изпълнител........Това е начина.А простият начин-здравната застраховка покрива разходите
4
8
 
5
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Който иска хеликоптер да си купи!Защо,всички трябва да плащаме за щуротията на някои!Баба ми викаше,като паднех "(ня там!)
3
2
 
2
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
В тия условия - хеликоптерът НЕ СТАВА! Обърнете внимание на другите изисквания към държавата - особено закона за доброволеца!!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Дори да има нов хеликоптер, най-вероятно ще е с поне 40 екстри и някой ще си кара дрЪва на село с него!!!
1
0
 
12
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
ВАЖНОТО Е ТРАПЕЗАТА НА РОСЕНЕЦ ДА Е ОТРУПАНА