Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"

Изненадваща коледна среща Трайков - Шматко
28 дек 2009 07:57,
43
Русия напира да бъде акционер в АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото

Русия започва преговори с България за акционерно участие в АЕЦ "Белене", стана ясно след изненадваща среща между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския му колега Сергей Шматко на 24 декември в Москва.

Тя се състоя по-малко от две седмици след заседанието на българско-руската икономическа комисия в София.

Освен това двете страни заедно ще изработват концепция за проекта, въпреки че Българският енергиен холдинг ще търси консултант за неговото структуриране.

"Министрите се договориха да продължат работата по АЕЦ "Белене" за постигане на целева акционерна структура без допълнителни финансови ангажименти на България", съобщи българското икономическо министерство след срещата в Москва.

Още по темата

Ние се договорихме до две-три седмици да бъде съставен конкретен план за действие по проекта и да се пристъпи към реализацията му", заяви руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от пресслужбата на руското ведомството.

Идеята е българската държава да намали сегашния си 51-процентен дял в проекта, Русия да влезе като акционер с 10-15% и да бъде привлечен нов инвеститор или инвеститори.

Неотдавна Трайчо Трайков каза, че държавата може да си запази 20-30% дял.

След като през октомври германската компания RWE се оттегли като стратегически инвеститор, Кремъл обяви готовност да придобие изцяло собствеността в проекта за втора атомна централа в България, която ще се строи с руски реактори от руската "Атомстройекспорт".

 Тогава българската страна отхвърли подобна възможност и заяви, че София ще запази дял в проекта, както и че ще се търсят нови стратегически инвеститори. Беше заявено, че руски компании също могат да влязат като инвеститори, но само след открита и конкурентна процедура.

В средата на декември в София руската страна обяви, че е готова да финансира строителството на централата без държавни гаранции, но поиска такива от НЕК, държавната фирма - акционер в "Белене".

В последните месеци новото правителство представи проекта за втора атомна централа в България пред американски и френски компании. В интервю преди седмица икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че очаква и интерес от китайска страна към проекта, след като се обяви новия конкурс за инвеститори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
редник преди 14 години
"Ние военните нямаме ракети вече ..."Тю, язък, сега с кво извинявате кражбите като няма ракетки за подръжка? И с кво си играйкате на учения? Лошо много тва НАТО, бе! Няма ракети, папуто само кат за 40-50 хиляди! "Офицер" вече не звучи гордо и "волнонаемен" също. Добре, че са редниците, да вършат работата.
46
0
 
0
 
! Отговори
местен балък преди 14 години
Ми, то все по-хубавко става. На съветите - х% от АЕЦ Белене, на китайците - х%, американците (като по-прости) ще мъчим да ги лъжем с нещо, на французите - парче, на германците - най-вече, те са ни опората, нали бившият им "социал-демократически" канцлер Шрьодер сега е на заплата при съветите. Така, на "нашата" държава - държавата на тия, дето плащат тока, остава квотичка 20-30%, ще я обявим за блокираща, ама съветите (заедно с "частните" им компании) ще имат по-голяма, ФЕОДАЛНА!
45
0
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 14 години
"Един въпрос:След колко месеца без Газпром,Лукойл и атомно гориво от Русия сме в 19ти век" Пак ли изпълзя, бе червено? Ами те и Газпром и Лукойл и цялата твоя "Русия" точно това правят - мъчат се да ни държат в 19ти век. ПО ВСЯКАКЪВ НАЧИН, С ПОМОЩТА НА *** КАТО ТЕБ.
44
0
 
0
 
! Отговори
Ало Стара Гъзора преди 14 години
Ти що говориш глупости бре? Ние военните нямаме ракети вече не заблуждавай хората тука. На полигона в змеево най много гими от стари камиони можем да горим и тебе щото си "умник" дето говори без да знае!
43
0
 
0
 
! Отговори
Сен Савен преди 14 години
Като вътрешен , човек в тази област знам , че в края на всяка година ЯЕЦ-а е на печалба . Така .. има смисъл от построяване , като голям проект , но въпросът е кой и кога ще се заеме със строежа. Колкото до хората , който се притесняват от изтичане или замърсяване на околната среда , могат да спът спокойно , защото дори и при земетресение при което им пада блока на главите , реакторите , най-много да се поклатят , като корабче в корито.
42
0
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Ако искаш 1000 пъти изпомпай refresh и ми натискай минуси ,но с това няма да пормениш мнението на мнозинството от хората в бг които искат АЕЦ белене!!!
41
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Слава богу ,че от жалки комплексирани мекерета без образование като тебе не зависи нищо!
40
1
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
Ооо, горкият, уморен, стар тигър. Пази се от невежите като мен, че току виж облъчим неопетнения и неупотребен мозък с радиация от ТЕЦ-а....легни си почини...и със здраве...
39
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Не просто реших да не се хабя за такива като тебе,просто нямям сили вече да обяснявам на невежи и неграмотни за неща от които не разбират!
38
1
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
Напротив. Аз ти казах нещо, за което ти се беше изказал неподготвен и тъй като нямаш какво да кажеш насреща можеш да се изакаш с едно мнение като последното ти. Такива хвърчигъзовци като теб под път и над път. А с квалификацията ''неграмотен'' направо изби рибата....Браво! Гений!
37
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Споко балък,ти винаги ще си останеш неграмотен дървен философ...мене не ме мисли.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Един въпрос:След колко месеца без Газпром,Лукойл и атомно гориво от Русия сме в 19ти век
35
0
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
По-скоро ти не мърдай извън София, че не знаеш на какъв радиационен фон може да се натъкнеш. Току виж някой космически лъч с ултракъса дължина на вълната те ударил в челото и ти докарал космически загар на мозъка...
34
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
*** драскайте си колкото си искате ...нали знаете кучетата(в случая мършите) си лаят кервана си върви...п.с. А оня да ходи и да подиша малко от комина на некои ТЕЦ на въглища току виж му дошъл малко разум.
33
0
 
0
 
! Отговори
pirona преди 14 години
Ruskite politici /po tochno oligarsi/ izpolzvat Dogan, za da lobirat za energiinite si interesi vav Bg. Turcite mu niamat doverie, te si imat dostachno problemi sas Kurdite, koito sa komunisti, i oshte edin komunist kato Dogan, i bandata mu , shte im doide mnogo
32
1
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
В Ст.Загора обгазяванията са от полигона в с.Змеево, където все още се изгарят ракети знайно и незнайно с разрешения и без такива. Обгазяванията са с азотни окиси, а не със серни такива. А радиационният фон не се формира на база само на атмосферната радиоактивност. В тр. низина около Пловдив и рудниците от к-с Марица Изток е с повишена почвена радиоактивност,но това е на локално ниво. Моля ако имаш доказателства, че ТЕЦ-овете "бълват" радиация, различни от :"а на мен един познат ми каза" сподели
31
0
 
1
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Аз пък предлагаме да построиме Белене с руснаците ,да излезнеме от умрелото нато и ес и да се присъединим към Русия и Китай за да ни е мирно на главите и да не ни пука от турчоляк албаняк и секва там ***!!!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най-добре е да построим Белене без руснаците , но проблемът е с отработеното ядрено гориво - трябва пак на тях да го даваме , ни на каква цена ?Така че не са толкова прости работите , за съжаление .
29
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 14 години
Ходи питай некой от Стара Загора дали не хвърлят ла.на,а относно радиацията хахахахаха добре ,че не хвърлят ,това ми го е казвал ядрен физик от БАН,че радиационния фон в Пловдив и цялата низина е по-висок от този в София където е логично да е по-висок поради надморската височина ,понеже има по-тънък слой въздух които да псаира космическите лъчи...но уви в Пловдив е по-висок именно заради мариците!
28
0
 
0
 
! Отговори
уау преди 14 години
"невеща проста" сигурно трябва да го преведа като "невежа проста" или "невеща простота"? При всички положения явно наистина съм невежа, щото не знам ТЕЦ да бълва радиация. Освен това за пушеците има сероочистващи инсталации, така че единствен замърсител в промишлени количества остава въглеродния диоксид. Мисля, че по-разтревожен трябва да си за пушеците от китайските ТЕЦ-ове, които нямат СОИ и хвърлят нависоко в атмосферата, а после въртенето на Земята си казва думата....