Диагнозата: стагфлация*

Производството и търговията са монополизирани, твърдят от ДСБ
Обновена: 14 мар 2011 15:02 | 14 мар 2011 14:35,
382
Диагнозата: стагфлация*
Иван Костов Снимка: БТА

Анализът за икономическата ситуация в страната ни води към извода за стагфлация. До нея се е стигнало, след като пазарната икономика е компрометирана от бездействието на управляващите пред повсеместната монополизация на производството и търговията. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция на партията.

"Стагфлацията е съчетаване на икономическа депресия плюс инфлация, която се получава заради неспособност на държавата да си изпълни основните икономически функции", разясни Костов.

Сред най-тежките последици освен ръста на цените е и унищожаването на множество малки и средни фирми. Има и спад на заетите и самоосигуряващите се с 295 хиляди души, посочи Костов.

"ГЕРБ се превърна в управлението, което обслужва монополите в ущърб на гражданите", подчерта още той.

"Бойко Борисов да прекрати договорките с монополистите, да спрат да събират пари за изборите", призоваха от ДСБ. "Очакваме, че цените ще паднат, но преди местните избори", прогнозира още Костов.

От партията настояват да се подменят напълно съставите на Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

"Тези комисии са парализирани и не прилагат законите вероятно поради обвързаност или други причини", аргументира се Иван Костов. "Решението е държавата да си влезе в ролята", допълни той.

"ГЕРБ и Атака вдигнаха данъци по време на криза – това е директно нарушение на споразумението за управление на София и трябва да си понесат политическата отговорност, включително и персонална", каза лидерът на ДСБ по повод хвърлената оставка на столичния зам.-кмет по финансите Минко Герджиков.

"Няма да приемем Фандъкова да не разпише оставката на Герджиков", коментира Костов.

Още по темата

"Доверието ни към ГЕРБ непрекъснато ерозира", обобщи лидерът на ДСБ.

Костов посочи обаче, че исканията на протестиращите срещу високите цени на горивата, които предлагат да бъдат намалени акцизите или ДДС, са невъзможни по средата на годината по време на изпълнението на бюджета. 

Можело обаче да бъде проверен от държавата начинът, по който се формират цените на горивата.

"Може да се установи колко е точно печалбата например на дизеловото гориво и тя да бъде ограничена – например от 18% на 8%, и веднага цените ще паднат", обясни Костов.

"Подозирам, че ГЕРБ ще махнат новините на турски език по БНТ и така ще покажат, че напълно „заслужено“ са в Европейската народна партия", каза още Иван Костов. 

"Много ще е "европейско", ако го направят", допълни лидерът на ДСБ. 

Заплахите на Атака ще дадат резултат, смята той. Българските турци обаче плащат данъци и с тях се издържа телевизията, припомни Костов.

----------------------------------------

*Стагфлация (от стагнация + инфлация) – състояние на икономиката, характеризиращо се с нисък темп на икономически ръст, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
0
 
! Отговори
Irish преди 12 години
357
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много правилно и точно обяснение на политическата обстановка в страната.Страхотен икономист!
356
2
 
1
 
! Отговори
до 371 преди 13 години
Не зная Вие от какво разбирате,но........само Костов не ми хвалете.Костов излъга нашите мечти и надежди. Когато благодарение на оБщото недоволство взе властта - ной можеще да постигне всичко.Но не той предпочете да граби и да защитава най-големите престъпници.Справка- Чамурджиев - Бургас. Когато ние обикновените хора скачахме и се надявахме - той направи така,че тези като мен никога повече да не гласуват за никого. Защото е ясно, че за БСП, ББ и други *** нормален седесар не би гласувал.
355
2
 
1
 
! Отговори
Kostovist преди 13 години
Boje Gospodi, kolko glupavi hora ima pod men! Naistina ne moga da povyarvam kak samo plyuete, a ni ot politika razbirate, ni ot ikonomika, ni ot kakvoto i da bilo. Veche 10 godini Kostov vi e vinoven za vsichko, murzelivci smotani. Kato gledam samo 4% ot tozi forum misli trezveno! Az sum gord, che sum edin ot tezi 4% bulgari, glasuvashti za edinstvenite hora, koito mislya t za evropeiskoto razvitie na tazi gnusna chalgaria!
354
3
 
3
 
! Отговори
истината преди 13 години
Заблуждавате се, като смятате костов за демократ! Това, че е умен играч не го прави посветен на демокрацията! костов е прикрит и вреден комунист!
353
4
 
4
 
! Отговори
Распутин преди 13 години
Абе кой продаде и за колко нефтохима на чорбаджиите на Златев?
352
1
 
5
 
! Отговори
и аз на тебе преди 13 години
Няма честно съревнование или конкуренция, когато 3ма бегачи се състезават, но единия са го пуснали дълго преди другите.Елементарен пример за това са GSM операторите в БГ!Спомням си, кога другаря Костов обяви търг за 2ри оператор - когато влезе в конфликт с МТел?!И каква конкуренция може да има м/у него и следващите, когато МТел почти беше монополизирал пазара?!А кой допусна заробващите условия към потребителите на този пазар?!Все въпроси на които Станишев и Костов не искат да отговорят.
351
2
 
8
 
! Отговори
и аз на тебе преди 13 години
Др. Станишев също има подобни естрадни изяви.И двамата стават много 'мъдри', когато не са на власт!Голяма част от сег. иконом. модел с всичките си недъзи забелязани от другаря Костов беше заложен по време на собственото му управление.В тази връзка е твърде лицемерно отново и отново да се прави на гуру.Разчита на късата памет на електората подобно на неговите полит. приятели от БСП.Само дето и двамата не си спомнят КОЙ, КАК и КОГА направи така, че цели сектори в БГ се оказаха монополизирани
350
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Аз като ветеринар открих, че Костов е виновен и за това, че яловите крави не хващат.
349
13
 
4
 
! Отговори
Мк преди 13 години
Ей много го мразим тоя Костов! От глад ще умрем, но няма за него да гласуваме. Ако не беше той досега да сме станали като Швейцария. Такава мощна икономика имахме, а той всичко съсипа.
348
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Усещам псевдо-трифонов-японизъм.Ерозии се споменават,сини цунамита се призовават.У КОИТО СА ПАРИТЕ ТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО-да сте му мислили едно време
347
9
 
13
 
! Отговори
ZAX преди 13 години
"Черното влечуго" дори и истини да казва, няма кой да му повярва. Душата му е черна, алчна, продажна,унищожителна, безжалостна, злобна, отровна, безскрупулна и безсъвестна!!! Безпринципен, задкулисен и непочтен!!!!!!!!!!
346
3
 
4
 
! Отговори
do 359 преди 13 години
tova go ima samo v sani6tata na kostov rozata i nqkoi drug pomiqr kato teb!!
345
12
 
5
 
! Отговори
До анонимен 350 преди 13 години
СДС+ДСБ = 4 % на миналите избори.Смешници! Смешници ще бъдат ГЕРБерастите, когато на предсрочните избори тази година ще се вместят в рамките на най-много 3%
344
6
 
4
 
! Отговори
:-))))))) преди 13 години
kostov s qnka sa lev i desen *** na pedala stani6ev
343
13
 
7
 
! Отговори
ha-ha haaaaaaaaaa преди 13 години
TOZI E PO DOLEN I OT QNKA LUDATA!!!
342
6
 
5
 
! Отговори
u4indolskiq skopec преди 13 години
na kostov temenujkite se okazaha GMO-ROZI 4ERVENI
341
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 13 години
да този го мразя , но това е истината
340
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 13 години
аз това го говоря от 1 година и тъпите ми авери ми се смееха , това е вярно и кризата ще е около 7 годзини още
339
15
 
15
 
! Отговори
Лео преди 13 години
Българи, не се вързвайте на приказките на този подъл индивид, мразете го - него и такива *** като него цял живот. Тази подла каста от подлеци и ***, която уби държавата ни, която уби душите ни...Сега същите тези комунистически зомбита, уж "демократи" саботират всъщност не управлението на ГЕРБ, а българския народ, защото повече не могат да крадат. Не случайно се събудиха олигополните структури в икономиката, които до вчера дремеха и пълнеха човките на *** като този на снимката горе.