През първите 3 месeцa безработицата у нас стигна 12,9%

Броят на търсещите работа се увеличава до 70 хил. души, според НСИ
22 май 2012 19:20,
38
През първите 3 месeцa безработицата у нас стигна 12,9%
Снимка: БТА

През първото тримесечие на 2012 г. безработицата в страната се е увеличила с 0,7 процентни пункта до 12,9% на годишна база, сочат данните на НСИ.

Броят на безработните се е увеличил с 4,8% в сравнение с първото тримесечие на  2011 г, като към края на март те вече са наброявали 421 хиляди души.

Статистиката показва, че продължително безработни (от една или повече години) са 226 хиляди души, или 53,8% от всички безработни, като в сравнение с първото тримесечие на предходната година броят им се е увеличил със 7.9%.
За посочения период коефициентът на продължителна безработица се увеличава с 0.5 процентни пункта и достига 6.9%.

Статистиката отчита нарастване и при безработните, търсещи за първи път работа. За първите три месеца на годината те нарастват с 9.7% и достигат 70 хиляди. Безработицата при младежите до 29-годишна възраст вече е 23%, като  е отчетено увеличение от 1,7 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2011 г., сочи статистиката. 

Заетостта сред населението на възраст от 15 до 64 навършени години е 56,9%, или с 0,3 процентни пункта под равнището, регистрирано през същото тримесечие на предходната година.

Коефициентът на икономическата активност за хората от същата възрастова група обаче нараства с 0.2 процентни пункта до 65,4% в сравнение с първото тримесечие на 2011 година.

През първото тримесечие на 2012 г. общият брой на заетите лица (на възраст 15 и повече навършени години) намалява с 51 хил. до 2 853.2 хил., или с 1,8% за година.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
18
 
! Отговори
Предложение преди 11 години
Бойко Борисов прилича на коубой, който стреля във всички посоки, как искате да улучи. Той няма елементарни понятия от икономика. Ако не знае, защо не вземе пример от другите държави, където нещата вървят? Нека накара богатите българи, тези които толкова крадоха, да инвестират в производството, за да измият поне малка част от греха си
25
0
 
20
 
! Отговори
kaka преди 11 години
аз работя на граждански договор за 300 лв,работодателят не иска да ме осигурявакаква то4но се водя?да кажа само ..... не съм неграмотнапроблемът е 4е съм на 46г
24
0
 
24
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
Всяко второ българско семейство има човек зад граница ,който работи като роб за да издържа хората тук!Имигрантите крепат цялата ни мизерна икономика,а парите си отлитат ....отлитат....отлитат......
23
0
 
28
 
! Отговори
Безпартиен преди 11 години
ГЕРБ е единственото правителство досега ,което не е вдигало доходите на населението ,а ги замразява!Обяснението ,че има криза и валутен борд не минава вече за хората!Задминават ни 70% от страните в Третия Свят по покупвателна способност!Как може доходите да се замразяват при положение ,че инфлацията за 4 години е почти 50%!Планът Ранът продължава да си върви с пълна сила!Българският народ е просто, но е идеалист!Ще дойде Видов ден дано този път да е с кръв за да се стреснем ,иначе оправия няма!!
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ и БСП са най-отвратителните шайки управлявали някога по тези географски ширини!
21
0
 
25
 
! Отговори
Pilat преди 11 години
Един познат, който от повече от година е на борсата го посъветваха, че няма нужда да отива да се разписва, защото нищо не можели да му предложат - той като не иде не влиза в статистиката. Излизането то българската криза е на върха на цевтта на АК 47. НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ДНЕС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ЗА ДЕЦАТА НИ УТРЕ.
20
5
 
26
 
! Отговори
RED преди 11 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ОКОЛО 40 000 РАБ.МЕСТА ЗАПЛАТИ НАД 1000 ЛЕВА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ АМА НЕ УОРЛИК НЕ ДАВА
19
0
 
18
 
! Отговори
Schsutzstaffel преди 11 години
***, младите хора отдавна децата им не знаят и две думи на български, ***.
18
4
 
23
 
! Отговори
просто решение преди 11 години
Просто решение - избиите младите и няма да има младежка безработица .
17
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, 12 % !!! Безработицата е поне 26-27 % . Некадърници и лъжци. Младенов е изпечен лъжец още от времето, когато е бачкал в Окръжния на БКП във Враца. Няма спасение от ***.
16
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работа има и поне половината от младите специалисти могат да бъдат назначени , но когато отидат да питат им казват , че искат опит и на края се оказва , че работят , като свръхнатоварват останалите служители и пестят пари ! Каква е ползата , че правят курсове и програми за временна заетост - нулева ! Толкова ли нямат акъл да задължат работодателите да назначават младите ! Иначе защо толкова крадоха и приватизираха! Нали тези приватизирани обекти са строени от родителите , на младите !
15
0
 
51
 
! Отговори
Пенсионер преди 11 години
Какви 12 % , защо лъжат ? Как я смятат тази безработица ? Пофициално регистрираните в бюрата по труда или по измислени статестики на социологическите агенции ? А тези , които работят , скакво се занимават , произвеждат ли нещо , върви ли икономиката и ако върви , защо няма приходи и стандарта не се увеличава ? Или всички крият данъци и лъжат , или Тотю Небръснатия ни баламосва ! Аз съм убеден във второто !
14
0
 
52
 
! Отговори
Статистик преди 11 години
Стига сте се мазнили на Борисов ,ами турете още 20% отгоре и ще ви повярваме ,че безработицата е 32-33 % ! Спрете да лъжете народа, защото след година ще се чудите и вие и телевизиите ви ,защо дясното още веднъж ще пострада/сега се чудят СДС и техните сателитни телевизии/по скоро те са на ГЕРБ ,но то е все едно . !
13
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България се управлява от инфантилен тип, страдащ от нарцистично разстройство...Имаме проблем с министър-председателя. Но още по-големият проблем е, че всички го виждат и по-голямата част от българите си траят. Някои даже се опитват да хитруват по политологическа линия и да съчиняват приказки за предсрочни избори, политически нагласи, обществено одобрение и прочие глупости, които обрастват със сериозност тази нелепица, която се води за български премиер...Ние следваме прищевките на един хахо, който смята себе си за изключителен футболист, за голям тенисист и незабравим държавник. Голяма част от българите, които гласуват за него, си мислят, че гласуват за политик, а всъщност си избират шут, който да ги радва вечер по телевизора и да ги краде, задоволявайки двете български ценности сеирджийството и мазохизма.
12
0
 
67
 
! Отговори
LOL преди 11 години
Какво е рецесия? Когато съседът ти остане без работа. Какво е депресия? Когато ти останеш без работа. Какво е излизане от криза? Когато Бойко остане без работа.
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искаме инвестиции и работеща икономика като във Чехия, Полша, Словения, Словакия...Но без монополи в менюто и с престъпници в затворите.
10
0
 
44
 
! Отговори
tosh преди 11 години
къде са Дянков и Тотю да кажат, че всичко е наред?
9
0
 
40
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 11 години
Заетостта сред населението на възраст от 15 до 64 навършени години е 56,9%,!?!?!!?! сега разбирате ли, стъкмистиката за 12,9 % безработица е ЛЪЖА. РЕАЛНАТА БЕЗРАБОТИЦА Е НАД 25, ДОРИ 30% ... ЗА ТОВА НИ СТИГАТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ И ЗА КРАЖБИ...
8
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази е официалната стъкмистика,а иначе истинската безработица гони 30%!А като гледам т...пата физиономия на Цв.Караилиев,това което го е написал сигурно го е изсмукал от палеца на левия си крак!
7
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хммм, явно повече българи са се заинтересували къде се намират бюрата по труда и не ги е срам да чакат на опашки заедно с братята ***. тъжно от гледна точка на правителствената стъкмистика.