САЩ изпращат топдипломат у нас заради Украйна

Очаква се да се обсъждат по-твърди ходове спрямо Кремъл
Обновена: 30 мар 2014 11:18 | 30 мар 2014 07:57, Елка Василева
605
САЩ изпращат топдипломат у нас заради Украйна
Виктория Нюланд. Снимка: Reuters

Топдипломат от САЩ идва на изненадващо посещение у нас. Дясната ръка на президента Барак Обама по европейските въпроси - Виктория Нюланд, ще се срещне на четири очи с премиера Пламен Орешарски утре, пише в. „Стандарт“.

 Помощник-държавният секретар на САЩ за Стария континент и Евразия ще се срещне и с външния министър Кристиан Вигенин. Възможностите за по-твърди ходове на България спрямо Кремъл заради кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия ще бъде една от основните теми на разговорите, съобщават източници на вестника.

Още по темата

Според официалното съобщение на Държавния департамент по време на срещата ще се обсъждат и развитието на икономическо партньорство между двете страни, както и усилията на България за енергийна диверсификация.

Нюланд пристига у нас веднага след посещението си в Кишинев. Там тя ще се срещне с високопоставени представители на правителството на Молдова, с които ще обсъди "двустранни и други външнополитически въпроси, сред които стратегическия диалог САЩ - Молдова, енергийна и икономическа подкрепа". На 1 април Нюланд пристига в Брюксел. Там тя ще се присъедини към Джон Кери на срещата на външните министри на НАТО.

В момента САЩ настояват за въвеждането на по-строги икономически санкции срещу Русия след присъединяването на Крим, докато ЕС като цяло, както и отделни страни членки, демонстрира нежелание за подобна инициатива, опасявайки се от негативни последствия за собствените си икономики.

Dnes.bg припомня, че през февруари Виктория Нюланд трябваше да се извини на ЕС, след като изтекъл в YouTube запис на неин телефонен разговор разкри неин обиден коментар по адрес на Евросъюза във връзка с украинската криза. "Майната му на ЕС" (Fuck the EU), казва Нюланд в разговор с посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят. Двамата дипломати обсъждат как да се уреди украинската политическа криза.

В разговора тя споменава името на Робърт Съри, номиниран от ООН за специален пратеник за Украйна. "Този тип, този Робърт Съри ще свърши страхотна работа, за да се уредят нещата", казва Нюланд и допълва, че е добре, че ООН ще помогне по този начин за уреждане на нещата в Украйна. Тук тя вметва обидния коментар по адрес на ЕС.

Освен това Нюланд казва на Паят, че не смята, че бившият световен шампион по бокс и настоящ опозиционен лидер Виталий Кличко трябва да участва в следващо правителство на Украйна. "Не смятам, че Клич (Кличко) трябва да влиза в правителството. Не мисля, че е необходимо. Не мисля, че е добра идея", казва Нюланд. Тя добавя, че според нея друг украински опозиционен лидер - Арсений Яценюк има нужния икономически и управленски опит за участие в украинското правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
1
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Орешарски отново предаде националните интереси като се срещна с госпожа Нюланд. Същата е поискала от премиера да наложим санкции на Русия и да наша територия да бъдат разположени американски воойски и ракетни установки който да са насочени към Крим. До кога ще слугуваме на американците докога ще им се дупите господа управляващи
375
0
 
2
 
! Отговори
сърбия преди 10 години
510, украйна и русия да но не и сърбия. не забравяй че сърбия е удряла нож в гърба на българия десетки пъти. нападат ни след съединението, подло предателство след края на балканската война / сърбифицират македония. некои неща не се прощават. сърбите не са ни братя. разграничавай русия от сърбия
374
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този път наистина прекалиха хамериканците, тая трябва да поднесе извинения на България и да поиска нашата помощ за излизане от тази трагикомична ситуация с Украйна, за повторно сближаване с Русия, и ние да им помогнем, но в замяна на нещо, за какви диверсификации говорят, не дават да се купува газ от Иран и само ни притискат за техни смешни интереси, от които губим!!! Ало управляващи, кажете на тая фукла, че минаха всякакви граници на двуличие и куртоазия
373
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Чудя се и се мая,що за близогъзевци и овце сме ние Българите? Как е възможно да допускаме на такива като тази Нюланд,да идва тук и се разпорежда в една суверенна държава!Колкото до телевизиите-абсолютно затъмнение-ни дума ни стон. С ПРОПАГАНДИТЕ СИ и малоумието на Българските политици,ни обезкостиха от всякъде-икономика,войска и военни съоръжения.Сега трябва само да козеруваме и да им целуваме индианските им ***.Като ще целуваме ***,по-добре Руски от колкото Американски!
372
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До ЕС!*** the EU.????..!!!!!!!*** the USA.!!!!!!!!!!!!
371
1
 
14
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Хора, усещате ли,че ни настройват срещу братски народи като Украйна, Русия и Сърбия и в същото време ни карат да следваме сляпо заповедите спуснати от другия край на света.. Е извинявайте много, но без да съм русофил или комунист, най-малкото заради историята ни не съм съгласен с това. Другото интересно е как може един човек да мрази сляпо турците и дпс и в същото време да мрази и Русия като десните избиратели тук.. Е това вече не го разбирам.. четете историята.. кога са ни помагали от Европа?
370
1
 
7
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Дей го *** да и поднесе букет...?
369
3
 
12
 
! Отговори
kdkd преди 10 години
По глупаво правителство до сега България не е имала. Нещастници. Некадърници.
368
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЯМА ЛИ ДА ИМА ДНЕС ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЦИОНИСТКАТА НЮЛАНД
367
3
 
9
 
! Отговори
Сака преди 10 години
Нюланд- персоната с фа ю................ Това ще каже и нашите от НС и правителството. За президента нямам смисъл да мислим.А,ще получим ли пакети за БА,сирийските бежанци и чупенето в кръста и пресламчането ни сащполитика.
366
2
 
27
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Отново избираме грешният покровител.Отново "настъпахме мотиката".Национална черта.
365
2
 
25
 
! Отговори
greengo преди 10 години
Работата е ясна. Визи срещу шистов газ,ще ни тровят и ще ни продават нашият си газ!
364
3
 
28
 
! Отговори
да и бъде забранено преди 10 години
На Фиктория Нюланд трябва да и бъде забранено да идва в България. И не само в България, а и в цяла Европа!
363
2
 
16
 
! Отговори
Fuck Victoria Nuland преди 10 години
*** the jewish bitch - slut Victoria Nuland !
362
2
 
21
 
! Отговори
европеец преди 10 години
Когато Фиктория Нюланд каза, кратко и недвусмислено: *** the EU, това автоматично включва и *** всички българи, включително и *** Пламен Орешарски! Къде го сега Орешарски? Да се опълчи срещу Фиктория. Премиера също е европеец и той също е между напсуваните!
361
2
 
28
 
! Отговори
По подозрение преди 10 години
Значи, когато Волен Сидеров се спречква с някаква французойка, го обвиняват, че едва ли не е държавен престъпник! Снеха му имунитета, ще го съдят! А защо не снемат имунитета на Фиктория Нюланд? Защо прокуратурата не започне съдебно следствие срещу Фиктория Нюланд? По подозрение, че е напсувала над 500 милиона европейци? В това число 7 милиона българи?
360
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за какво идва тая. картофи да съдим , трябва
359
0
 
23
 
! Отговори
Фъкъничев преди 10 години
Щом сме във "фъкъния" Европейски съюз,трябва да се придържаме към неговото цялостно отношение към проблема,а не двустранно да го обсъждаме с госпожата от САЩ
358
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
разбуниха се рубладжиите , явно пътя е правилен...
357
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи! Християни!Днес трябва да се съберем пред президенство,министерство, народно събрание и да не позволим на САТАНАТА да ни бъде господар. Сатаната раздава пари , корони и власт.Вие избирате да живеете и градите ценностната си с-***.Дори и да сте атеисти,замислете се!Войната е най-лошото нещо.Трябва ли Вашите родители или деца да погинат,за да разберете, колко ужасно нещо е войната.