38% скок на заплатата на млад лекар, до 30% на тези с опит

Само 30% от парите по една клинична пътека били за лечение, а другите?
Обновена: 10 окт 2016 20:56 | 10 окт 2016 20:10, Камелия Цветанова
63
38% скок на заплатата на млад лекар, до 30% на тези с опит
Снимка: БТА, архив

Между 15 и 30% е увеличението на основните заплати на работещите в здравеопазването, заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов при подписването на Колективния трудов договор.

Още по темата

Най-голямо е повишението при редовите лекари, медицинските сестри и лаборантите. В новия договор са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в здравеопазването.

"За началник на клиника последното договорено като минимална възможност е било 850, сега договореното и разписано е 1000 лева. Лекар с една специалност от 700 през 2012-2013 година, на 850. Старша медицинска сестра, акушерка, лаборант от 560 на 720. Медицински професионалисти по здравни грижи, медицински сестри акушерки от 520 на 700", разясни той, цитиран от БНР.

Колективният договор е и начин да се задържат медицинските кадри у нас, посочи д-р Камен Данов от "Подкрепа".

Процентно най-големи са увеличенията в длъжностите на редовия лекар със специалност и на редовата сестра, акушерка, рехабилитатор, рентгенов и така нататък лаборант. Работещите в отделенията, в болниците, в детските заведения, училищното здравеопазване, за всеки един процент сме преговаряли и сме гледали разчети, за да видим може ли да стане.

До 38 на сто се вдига заплатата на млад лекар. Новите увеличения на заплатите трябва да влязат в сила до края на годината. 

"В около 100 клинични пътеки, обсъдени между здравното министерство и Лекарския съюз, се оказва, че само 30 на сто от цената отива за лечение на пациента. Не става ясно къде отиват останалите 70 на сто", каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Министерството готви анализ колко реално се харчи за един пациент по едно заболяване и  вероятно ще бъдат променени стойностите на някои клинични пътеки.

"Това, което прави министерството в момента, е реалното остойностяване на медикаменти, консумативи, тоест всичко, което е нужно за реалното лечение на един пациент с определена патология - режийни, разходи за изследвания, лаборатории, консумативи, медикаменти. Останалите пари, които влизат в болницата по тази клинична пътека и въобще влизат в болницата, те видимо и на светло трябва да бъдат разпределени като възнаграждение на работещите. Може би, там всички ще бъдем изненадани от тежки диспропорции, от невъзможност да се обясни един или друг доход, защо е толкова нисък или защо е толкова висок, или къде отиват част от парите", коментира министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на министър Москов! Нека да намали пътеките на инвазивните кардиолози, защото не се трае-едни да лапат пая, а други ...
46
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Вече на народа му писна все за доктори и учители да слуша.Все те реват за заплати.И веднага им дават.А това,че народа мизерства с мин. заплата-никой не го е грижа.Нямам нищо против те да вземат по-вече,но не с такава голяма разлика.Защото само на тях вдигат заплатите.Редно е мин. заплата да е обвързана със средната.
45
0
 
2
 
! Отговори
Много сте забавни преди 7 години
Едни и същи хора ревете против ГЕРБ под всяка статия :D Когато не се вдигат парите - ТИЯ ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА, КАК СЕ ЖИВЕЕ С 350 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, НЕ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ. Когато вдигат заплатите - ТОВА Е ПОПУЛИЗЪМ, ЗАРАДИ ИЗБОРИТЕ, ЗАРАДИ РЕТРОГРАДНИЯ МЕРКУРИЙ, ТЕ СА СМЕШНИЦИ. Сърби, боли - драго ми е :D :D :D :D
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо бе господин *** в частните болници лекарите вземат с пъти повече от държавните ? Ще отговоря вместо теб че като ти гледам неадекватния поглед не си за тази работа. Партийните велможи назначават корумпирани послушни гл. лекари и то без конкурс които заделят по голямата част от заработените пари на болниците и и срещу не малка комисионна ги превеждат на партийните търтеи. Ето къде са 70% от заработеното.Държавата отдавна е абдикирала от здравеопазването.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така ли никой не забелязва налудничавия поглед на Моската . Какво чакате да направи още . Съдът да се самосезира и да го въведе в подходящо лечебно заведение .
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С много малко изключения, болниците са търговски дружества и пари за тези заплати нямат ... еФтин предизборен популизъм, обилно гарниран с бЕло.
41
1
 
1
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
" В древен Египет"... Здравеопазването е достъпно за всички и всички хора умират един ден.Следователно- без заплати за лекарите. А за изчезването им се грижат всички партииВсъщност няма да достигнем и хигиената на дривния Египет. На първо място сме по Хепатит А- болест на мръсните ръце.
40
6
 
10
 
! Отговори
касапи преди 7 години
в древен египет ако на лекар му умре пациента роднините имали право да го убият е такива доктори ни трябват
39
12
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
И пак се изхвърлиха като бекярин на хорото....Мед сестра, с полувисше, учила 2 или 3 години, ще взима колкото учителка с висше в някое малко училище, учителка по математика, информатика или филология някаква, на която са"пилили мозъка" 4 или 5 години...
38
3
 
24
 
! Отговори
Eдин от Северозапада преди 7 години
Идат избори! 8% на даскалите, 30% на докторите, ще има и на военните и на администрацията, сигурно. Само и само да се излъже някой да гласува за Герб.....
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нали докторите бяха " търговци", бяха " много алчни" пък то вземали 600 лв. чисто и то на месец.
36
1
 
22
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
"само 30 на сто от цената отива за лечение на пациента. Не става ясно къде отиват останалите 70 на сто", каза министърът на здравеопазването Петър Москов." Москов, ББ те изпрати пак да говориш глупости. 30 % са само медикаментите, от какво се плаща останалото обслужване - храна, отопление, транспорт, апаратура и т.н. Вероятно простотиите са предназначени за привържениците на ГЕРБ. Поне малко икономика да си учил?
35
4
 
6
 
! Отговори
няма значение преди 7 години
До manНе сравнявай частни фирми в ИТ сектора с държавни клиники. Голямата разлика държавно-частно си остава за всеки сектор. Провери колко взима един инженер работещ в БАН и него го сравнявай с лекарите на държавна заплата. :)Важното е че поне някакви неща се правят в правилната посока. Ако има постояноство, може да се подобри положението.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И откъде хари, като цените на пътеките са намалени с рамковия договор
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Данс е време да влезе при аптекарите лекарите ги изсписват а ония продават се едно сме наркомани
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплата средната трябва да е 3500 за да няма нерви но тая държава сигорно след 100 години ще го осъзнае нема такава държава
31
2
 
15
 
! Отговори
безхаберие преди 7 години
Брях,бряхЧетири години работи като министър и не знае как се разходват средствата в сектора.Москов= мъжка КалинкаИ с'я как да му верваме на тоя.Щял да вдига заплати с несъществуващи пари.Явно - предизборни кьорфишеци
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да получавано безработните и тези с 450 лева заплатакак да му съберат 3000 лева заплата.То финансов министър Горанов не взема толковаКойто иска повече да отива в Германия да лекува акбари от новитетам ще му дава много пари и ще се интегрира сред правоверните
29
2
 
17
 
! Отговори
man преди 7 години
Току що завършил студент в София започва в ИТ сектора, примерно кол център на 1000лв.Един кадърен лекар като минимум трябва да получава 3500лв
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вдигат заплатите, че няма лекари да лекуват бежанцитеинструкция на Брюкселда не мислите че Винету и Горанов са се загрижили нещо?