Дългите уикенди изяждат бизнеса, загубите – 600 млн. лева

Искат край на сливанията на почивните дни и отработването в събота
101
Дългите уикенди изяждат бизнеса, загубите – 600 млн. лева
Снимка: Булфото, архив

Промяна на Кодекса на труда трябва да сложи край на сливанията на почивните дни, както и на отработването в събота.за това призова шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев от БСП.

Още по темата

Той съобщи, че в две от комисиите - икономическата и правната, е получено е писмо от четирите основни работодателски организации срещу тази практика.

Това пречи на бизнеса, бе категоричен Кънев и цитира проучване, според което едва 8% от работодателите имали положително становище, вероятно от туристическия бранш, а над 60 на сто смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Според бизнеса загубите от дългите почивки били от 400 до 600 млн. на година.

Кънев даде са пример "уникалния" май с 18 работни и 13 почивни дни. Той определи като абсурдна практиката за отработването, която освен у нас съществувала само в Румъния и Естония.

Според народния представител предложението за промяна трябва да дойде от МС, но ако той не го направи, народните представители щели да внесат предложение за промяна в Кодекса на труда, по-конкретно в параграфа, който дава право на МС да размества работните дни.

"Никой не трябва да дава право на правителството да определя работното време на частния сектор", категоричен е Кънев, цитиран от "24 часа".

Той съобщи още, че сряда, в ръководената от него парламентарна комисия, предстои първото изслушване на новото ръководство на Комисията за защита на конкуренцията и контролът върху монополите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
До hunterМоите работници сме аз, жена ми и трите ми деца :) Работим когато другите почиват и почиваме когато другите работят. Когато пък работя ми е кеф, защото се виждам с хора отвсякъде (България, Европа и Азия) и създавам контакти, постоянни клиенти и тн..... Не съм алчен толкова. От 1 къща храня 3 семейства и себе си поддържам я, гледам си животинките, хобитата и си почивам на работа :). Пожелавам всеки му спокоен живот и да прави това, което му харесва. Оплакването ни е национална черта!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък знаете ли какви загуби търпя, за да ходя всеки ден на работа- 2 билета * 1.60 лв, две кафета по 1 лв.,обяд 6-10 лева, искам работодателя да ми ги компенсира!!!
79
4
 
1
 
! Отговори
ДО преди 7 години
КИРИЛ СОФИЙСКИ-КЪДЕ ПО СВЕТА ПЛАЩАТ 250% ЗА НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК?!ИЛИ САМО СИ КЛЕЧИШ В КОЧИНКАТА И ПЛЯМПОТИШ ГЛУПОСТИ.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ниските заплати убиват нас,но бизнеса не го интересува това.Никой не мисли за народа как живее с 340 лв. доход.Няма министерство,което да защитава работника.За това бизнеса си прави каквото си иска.Не знам до кога ще ги търпим.Май трябва историята от 1944г. да се повтори-национализация!
77
8
 
1
 
! Отговори
ЕХО преди 7 години
ИЗВЕСТНО Е,ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ ОТ ВСИЧКО НАЙ-МНОГО ОБИЧА ДА ПОЧИВА.ЗА РАБОТА НЕ ГО ТЪРСИ!НО,ВИЖ, ДА ТИ РАЗВИВА ТЕОРИИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ПОЛУЧАВАТ ХОРАТА В ШВЕЙЦАРИЯ,ШВЕЦИЯ,ГЕРМАНИЯ,САЩ,ЯПОНИЯ......ЕША СИ НЯМА.САМО ЧЕ ТАМ РАБОТИШ ЛИ ПО БЪЛГАРСКИ, СИ АУТ ОЩЕ В ПЪРВИТЕ 30 СЕКУНДИ.
76
0
 
17
 
! Отговори
....... преди 7 години
Не знам защо в България се шири мнението, че хората бягат от нея в чужбина. Хората не бягат от България, те се евакуират от българските работодатели.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един съвет, пичове - гледайте да учите и усвоявате нещо, което е търсено и извън БГ. Тук читавите работодатели се броят на пръсти. Писне ли ви - бегом в чужбина и да се оправят.
74
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хем мрънкат, че нямаме икономика, хем - огромни загуби. Последно? :D
73
0
 
28
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Не им вярвайте... те постоянно хленчат че са на загуба , че не печелят , а в същото време - скъпи джипове , любовници , екскурзии в чужбина , децата в колежи в Лондон - щото са я окъсали здравата горките. Ако имаше един начин - като ходим на работа - да им плащаме по някой лев - че имаме честта да им работим...
72
1
 
16
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
БСП е партията на олигархичния капитализъм! Петър Кънев от БСП е поредното доказателство. Е как най-десните предложения идват от най-големите леваци ?!? Поредния "бизнесмен" - робовладетел , облечен във власт! Дали и президента "им" ще е такъв?
71
0
 
37
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
В частния сектор и сега никой не може да определя почивните им дни! Само ,че когато карат работниците си да работят на националните си празници ,би следвало да им плащат заплати в размер на 250% за тези дни!Те затова ревът на умряло-да се премахнат националните празници ! А иначе вижте ги те дали не почиват! На празниците ,не можеш място в курортите да си намериш от бизнесмени и работодатели ! Колко са плитки ! Излиза ,че празниците са само за тях, а работниците да опъват !
70
0
 
20
 
! Отговори
луцифер преди 7 години
а пък бизнеса ощетява служителя
69
0
 
25
 
! Отговори
коко преди 7 години
какъв бизнез мошеници а когото месеците са по 23-22 дена а договорите са за 160 часа защо не плащат а си траят всеки гледа да те гърби а тои да кара бентли
68
0
 
24
 
! Отговори
vaseto преди 7 години
какъв бизнес какви 5 лева, в тая държава останаха 1 шепа хора, почти нямам познат останал тук, всички само ми пишат и ме питат какво чакам още, защо не съм избягал вече... ,,Бизнеса,, бил разтевожен, чета и се заливам от смях!
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия много са се объркали! Ние работим за да живеем, а не обратното.
66
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Никой не трябва да дава право на правителството да определя работното време на частния сектор", категоричен е Кънев, цитиран от "24 часа". Ако частника определя работното време по съвест - то ще е 16 часа 6 пъти седмично, без платен отпуск и без договор.
65
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 66Как успя да сложиш най-неграмотните и хората в провинцията под общ знаменател. По лични наблюдения като работодател, от шопо по-мързелив тарикат нема. Хората от провинцията, които работят в София са далече по усърдни и отговорни, защото са избрали трудния път да напуснат приятели и семество, за да се реализират и да ви плащат прескъпи наеми за мизерните дупки, наследени от вашите деди-овчари.
64
0
 
9
 
! Отговори
Атанасов преди 7 години
До 11Правилно го каза....но да уточним- за работещите важи КТ , а за неработещите има ВАКАНЦИИ...следователно те не са по КТ :)
63
0
 
27
 
! Отговори
БСТъпанар преди 7 години
600 млн. - тези нормални ли са - това са близо 10% от БВП - заради, да кажем, 10 почивни дни - то България ако през тези почивни дни губи 10% БВП, значи през останалото време се укриват огромни средства.И другото ненормално - предложението е от представител на лява, работническа партия !!!Не е нормално тук, определено не е.
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво сливане и за каква загуба става въпрос - дните между празниците или се отработват или работещите си пускат платен отпуск. В САЩ работят 33 часа седмично, в Холандия-32, в Скандинавия 31-35, а ние - 40. За 2016 ще има 17 почивни дни, от които 4 ще се отработват-сметнете колко часа годишно "губим" и сравнете с белия свят, където също има официални празници.