6 834 278 гласоподаватели избират новия ни президент

Секциите в страната са 12 418, а в чужбина - 325 в 71 държави
Обновена: 6 ное 2016 10:18 | 6 ное 2016 07:22, Елка Василева
17
6 834 278 гласоподаватели избират новия ни президент
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

С право да гласуват на днешните избори за президент и вицепрезидент са 6 834 278 избиратели. В националния референдум, провеждащ се заедно с президентските избори, могат да гласуват 6 832 288 души, съобщиха на последния си брифинг говорителите на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

В надпреварата за поста на "Дондуков" 2 са общо 21 кандидатпрезидентски двойки.

Изборите за държавен глава и националният референдум започват в 7 часа и по закон трябва да приключат в 20.00 часа. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа. В този случай членовете на секционните избирателни комисии събират документите на присъстващите и допускат само тях.

За първи път президентът ще бъде избран със задължителен вот.

На три места в страната - в район "Младост" в столицата, в с. Грохотно /Девин/ и в с. Друмево /Шумен/ днес ще се проведат и частични местни избори. Там СИК ще провежда три избора.

Общо секциите в страната са 12 418, като в тази цифра не са включени секциите в специализираните заведения - болници и затвори. В чужбина са разкрити общо 325 секции, разпределени в 71 държави. Във Великобритания секциите са най-много - 53, в САЩ и Турция са по 35 - максимално допустимите за страни извън ЕС, съгласно Изборния кодекс.

В 1520 избирателни секции ще се гласува на изборите за президент и вицепрезидент и на националния референдум на територията на Столичната община. В избирателния район на София-област, който включва общо 22 общини, ще може да се гласува в 425 секции.

В 500 секции в страната ще се гласува машинно и то ще е реално, а не експериментално. Машинното гласуване ще е само за избор на президент и вицепрезидент. Гласуването на националния референдум ще става по обикновения начин - с бюлетина, която се поставя в плик. 150 технически лица ще работят на място в готовност да реагират при проблем с машините.

Тази година от ЦИК са изпратили лични писма до 88 350 души, навършили 18 години, на които предстои да гласуват за първи път. В тях от Комисията напомнят за правото да упражнят своя вот.

За първи път ще бъдат поставени телефони за подаване на сигнали до районните избирателни комисии, МВР и дежурен прокурор. Също така за първи път на тези избори ще се проведе електронно експериментално преброяване, за да се провери възможността за въвеждането му като елемент от изборното законодателство.

Към момента като наблюдатели са се регистрирали 8 неправителствени организации, като една от тях е регистрирана само за изборите за президент, а останалите - и за президентските избори, и за референдума.

Пред всяко изборното помещение ще бъде поставено информационно табло с образец на бюлетините. За действителен се смята само вотът, при който избирателят е гласувал със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето. На това информационно табло трябва да има също телефони за връзка с РИК и телефони за подаване на сигнали до Районно управление на МВР и до дежурния прокурор, каквито са новите изисквания на Кодекса.

Ако има отказ на СИК даден избирател да гласува, отказът трябва да е писмен. С документа избирателят може да оспори решението пред РИК.

При гласуването в секционната избирателна комисия /СИК/ ще има две кутии - едната за президентските избори, а другата за референдума, както и два списъка.

В бюлетината за референдума избирателят може да гласува само по един, по два или и по трите въпроса. Въпросите са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"; "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

Бюлетината за президент се откъсва от кочана пред избирателя и се сгъва така, че да може след гласуването да бъде откъснато ъгълчето със защитния номер. Бюлетината за референдум, която е значително по-малка, се поставя в плик. Двете бюлетини се поставят в съответните им кутии.

Международните наблюдатели на българския вот ще бъдат представители на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество /ПАЧИС/, Централна избирателна комисия на Република Латвия, Централната избирателна комисия на Република Косово и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.

Централната избирателна комисия препоръчва на избирателите да не изчакват да наближи края на изборния ден, а да упражнят правото си на глас по-рано.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: президентски избори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно се броят и емигранти, изселници, гурбетчии...Затова са толкова много.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова вече не сме всичките, барабар с гълъбите и гаргите.
7
1
 
8
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Има грешка в заглавието 6 834 277. Без мен.Няма смисъл
6
0
 
10
 
! Отговори
USA преди 7 години
Целият свят знае, че сме 6.9 милиона, само ние НЕ. Минус 20% - около 5.5 милиона. Както и да е. Има бюлетина и за тези който ще се родят днес.'
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха - 6.8 млн избиратели при 7.1 млн българи. Толкова са прозрачни герберастките фалшификатори. Видима е целта им да изкарат Референдума невалиден и да продължат да лъжат и крадат.
4
1
 
19
 
! Отговори
NZ преди 7 години
И децата под 18 години ли имат право да гласуват или България е 10 млн?
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви Мката Няма да гласувам
2
1
 
12
 
! Отговори
рес еоод преди 7 години
преброяването през 2011г. сочи с 700 000 по-малко население над 18 години
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #1Явно сте превъзбуден след тулбокса на ,,Козяк''....