Сметката: ?77 млн. ще ни струва председателството на ЕС

Служебният вицепремиер: Нужни са още пари за сигурността!
Обновена: 20 апр 2017 12:08 | 20 апр 2017 12:07, Камелия Цветанова
19
Сметката: ?77 млн. ще ни струва председателството на ЕС
Снимка: Reuters, архив

Бъдещото правителство на Бойко Борисов, което според очакванията, ще поеме властта в началото на май, ще трябва да отпусне още пари за председателството на България на ЕС през първата половина на следващата година. Това стана ясно от думите на служебния вицепремиер Деница Златева, която беше изслушана от депутатите във връзка с подготовката на страната ни.

Според нея обаче в крайна сметка общата сума няма да надхвърли бюджета от 150 милиона лева, който вече е планиран.

По предварителни разчети шестте месеца, в които България ще оглавява Евросъюза, ще струват около 77 млн. евро на данъкоплатците.

Още по темата

Още средства обаче ще са нужни, за да се обезпечи най-вече сигурността. Трябват пари за допълнителна екипировка на МВР, обясни Златева.

Според нея сигурността се очертава като основен елемент от подготовката за българското председателство на Европейския съвет, защото това е тема, към която има интерес както от страна на Брюксел, така и от страна на дипломатическите представителства.

Иначе вече били планирани и осигурени нужните средства за ремонта на НДК, като сграда, в която основно ще бъдат провеждани събитията, свързани с председателството.

"Дом 2" на резиденцията в Бояна също ще претърпи ремонт, но и за това имало планирани средства.

Другата задача, която стои пред редовния кабинет, е свързана с необходимостта от осигуряване на допълнителен персонал за нуждите на председателството и мотивационна програма. Към момента са командировани дополнитело 90 души в представителството ни в Брюксел, но ще има нужда от още у нас.

Според Златева служебният кабинет се е справил с двете си основни цели – провеждането на честни избор и подготовката на предстоящото председателство.

"Председателството не е просто процедура, защото е дошъл ред на България, а е възможност и отговорност пред страната ни да реализира дебат в трудни за Европа времена", коментира вицепремиерът.

В рамките на 6 месеца България ще води ЕС в дебати по теми като бъдещето на Евросъюза, преговорите по излизането на Великобритания от ЕС, стартиране на работата по следващата многогодишна финансова рамка, както и темата за сигурността и мигрантските потоци и по всички тези въпроси становището ни ще бъде ясно изразено и чуто, смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Angelеййй много знаеш ти бе *** !! Ако не беше ЕС ти и работа нямаше да имаш неблагодарнико !
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не, проблемът е, че сега 2 години само с това председателство ще се занимаваме, а реалните проблеми на страната ще се задълбочават, докато след 4 години и като преминат еврофондовете, страната ще е супер зле, ще остане само една софия, другото обезлюдяваща мизерия и *игания!
15
0
 
8
 
! Отговори
Angel преди 7 години
Сега разбирам, но все пак - ЕС не е било създадено за доброто народите на държавата, а да задоволят алчни, ненаситни докопали се до властта политици. За останалите данъкоплатци - ратйцтво, гурбет, прислуга, чистачи, мазачи, стрители и какво ли не още. В Брюксел балона на скъпоплатената администрация се надува, надува... Добре направиха англичаните..
14
8
 
4
 
! Отговори
one преди 7 години
повечето сте много сори ама ще го кажа ограниченитова че ще се похарчат някакви пари за председателството на ЕС какъв ви е проблемакато не искате ЕС и НАТо аре в Русия Северна Корея или някоя средноазиатска тоталитарна странааман от прости *** и комплексари
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ставай, страна огромная, поробена страна! На бой с крадлива мафия, с мутренска цензура!
12
4
 
4
 
! Отговори
xax преди 7 години
Какви са тея безсмислени сметки и ЕС, на нас ни дай да изнасяме домати и консерви за Путин, това ни е амбицията в живота. Ама какво земеделие имахме, помните ли ей, кви вкусни домати. А от време на време като пуснат салам Камчия от чисто месо, вие ми хвалите прошуто и чоризо.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дамммм...преди дни гледах за жената,която е самотна майка с 2 деца,бяха и дали общинско жилище напълно негодно за живеене.Пари за нужния ремонт се събираха от жалостиви дарители. Жената имала лошия късмет да се роди българка в България.В същото време се строят къщи на ***,защото нямало къде да живеят след събаряне на незаконните им къщи.А подобни общежития стават негодни точно след пребиваване в тях на ***. Та така хранят от нашия джоб *** и европИйци,а ние от тях виждаме само-00
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом трябва да се харчат парите на хората нашите политици нямат равни!Най бедната страна ще изхарчи най много в ЕС, както и плаща и най големите партийни субсидии в света!Така герб и бсп платиха 8 млд за кражбите от ктб и Белене но за пенсии няма и няма да има!Но народа си ги обича доволен е и си гласува масово за тях!?
9
2
 
10
 
! Отговори
Аличауш преди 7 години
В турския език има една подходяща за случая поговорка. Ще Ви я кажа и преведа. "Айранъ йок ичмейе Ат'иле гидер съчмайа". Айран си няма за пиене, на кон отива да ***"/по нужда, на тоалетна/. Това е присъщо на Българина. Народа по провинцията може да проси и пие мр'ъсна /радиоактивна/ вода, но ние трябва да се ог.... на Европа. Чалъми.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То 10 години вече само ни "струва"!!Струва ни нови игрища на села с по 50-60 жители пенсионери на кръст,които с бастуните си могат да спринтират по пистата,струва ни паркчета и градинки некакви по градове,села и паланки,струва ни разни безсмислени проектчета като преброяване на диви гъски и куп други животни.........ама важното е гордо да стърчи една табела до тях!!Нищо,че са безсмислени!!!А нова фабрика-,ама нов завод,ама съживяване някакво и по някакъв начин на икономика-НЯМА!В другия живот!!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е лошо нещо,про руските ви комунистически мозъчета не могат да го осмислят,лошо е ГЕРБ ,МВРо и обединените ***,които уж са за русия а зад гърба ви ва крадат ,крадат парите които ес ви дава .
6
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито ни трябва ес , нито ни трябва нато , а и кръглия зеленчук от Банкя не ни трябва
5
2
 
25
 
! Отговори
Тихо преди 7 години
Ще ни струва, защото решиха да строят цели нови естакади до летището за да се предвижат чиновниците от Брюксел с една минута по-бързо. Но нали строителните фирми се отчитат на герб, българина да даде 77млн от празните си джобове, а за пенсии и здраве - пари няма...
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много скъп цирк е тоя ЕС, поне номерата да бяха интересни, та да баламосат народа, а то-нищо.Вдигай клоуните и кой от къди е."СИГУРНОСТ" е най-напоителната идея в момента...не важно какво казваш, а как го казваш.
3
1
 
20
 
! Отговори
Циник до 1 преди 7 години
Ъъъ....те са необходими за "сигурност"...демек някой от новопоканените алаходупци да не гръмне европейските ни представители в Брюксел! Много се притеснявам за другаря Бареков!Да не го прегази някой тираджия!А народа - бръшнян чувал ....колкото повече го тупаш - толкова повече пуска!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига несериозни теми, пуснете нещо за Чийзъса! Например снимка в калта на отпечатъците от обувките му с Есмералда, как се обичат и т.н.
1
1
 
35
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
В една бедна държавица като нашата,управляващите винаги ще намерят...още парици да изцедят от народа,за да ги дадат за...глупости.