Обезщетяват собствениците на терени в защитена "Калиакра"

За пустеещи земи цената ще е една, за обработваеми – друга
Обновена: 8 авг 2017 14:21 | 8 авг 2017 13:25, Веселина Йорданова
16
Обезщетяват собствениците на терени в защитена "Калиакра"
Снимка: БТА, архив

Собствениците на земи, попадащи в защитената зона "Калиакра", ще бъдат обезщетени. В това увери вицепремиерът Валери Симеонов след срещата по казуса при премиера Бойко Борисов в МС.

Симеонов уточни, че за целта на Община Каварна вчера са изпратени точните карти с парцелите, които попадат в защитената зона. Така щяло да се окаже, че много от хората е нямало защо да протестират.

Още по темата

По-рано Симеонов коментира, че за пустеещи земи собствениците трябва да бъдат обезщетени по начин, различен от този, който ще бъде приложен за обработваеми земи.

Екоминистърът Нено Димов заяви, че ще договори с ЕК "разумно дълго" да бъдем изчакани за изработване на Плана за управление, който е основен проблем според заинтересованите страни.

Димов каза, че ще изготви нова заповед, която ще отразява точните решения на европейския съд, а тя ще бъде съгласувана с местните власти, както и с Брюксел. Дотогава настоящата му в заповед остава в сила. Тя обаче касаела много малка територия – понто-сарматските степи, които според местните хора и без това не са плодородни.

Заповедта не ограничава риболова, потвърдиха Димов и Симеонов.

Димов каза, че към днешна дата не е необходимо премахването на вече построени обекти, а целта е да се спестят пари на българския данъкоплатец под формата на евентуални санкции от ЕК.

В рамките на тази седмица ще бъдат сформирани четири работни групи, които ще работят по отделните теми -
земеделие, строителство, енергетика и акватория.

Симеонов каза, че не е съгласен с тезата на еколозите, че 34% от територията на България трябва да бъде защитена зона, защото средният процент на тези зони в Европа е 18%.

"Трябва да излезем от един кошмар, който мога да сравня само с филма на Хичкок "Птиците", които изядоха хората, за да не се върнем в периода на ранното индустриално производство във Великобритания, когато овцете изядоха хората и половината Великобритания се изнесе в САЩ“, каза той.

По-рано премиерът Бойко Борисов, който свика срещата, беше категоричен, че не може на отделни ведомства да бъде оставена ситуация, в която "жандармерията стои между хората".

"Всичко друго мога да понеса, такова нещо не понасям", отсече той.

Премиерът каза, че трябва да се балансират интересите, но не на олигарсите, а на местните хора, на тези, които се занимават с риболов и на тези, "които искат да бранят делфините, мидите, коралите".

Всички сме българи, всички искаме да има икономика, туризъм и да се вдигат доходите, посочи Борисов.

"Страхът и слухът в България работят със страшна сила и като минат и кажат – знаеш ли тези горе от София са подготвили, тука вземат всичко – от бостана, до лодката, и хората вярват, може би имат и основание за някои неща", коментира той ситуацията.

Борисов заръча да се работи на място по Плана за управление "нива по нива", "бостан по бостан". Мога да успея в Брюксел и имаме пълната подкрепа, само ако демонстрираме единство“, обобщи министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 6 години
ха ха, от 22 кв.км. степи... 2 кв. км са частни, мястото е кофти, не става за руски анклав като Камчия. Ще им сменим парцела с по-хубав!! тва е целия цирк.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Овцете" са хотелите, които се строят и блокират и задръстват крайбрежието. Сега идва ред на Северното Черноморие да се превърне в един *** "Слънчев бряг", пълен с овце. "Хората" с нивите ще я продадат на строители на хотели и след това ще станат келнери.
11
0
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Откакто са определени границите на зоната през 2004г в нея са давани разрешения за какво ли не: голф игрища, ветрогенератори, застроявания и сега всички те (а имат издадени разрешения за строителство) изведнъж стават незаконни. От кого и защо са издадени? Ето тези са виновниците за сегашната ситуация и те трябва да плащат глобите на ЕС.А министър Нено Димов е типичният пишман-реформатор на ръководна позиция. Когато оплеска нещата, обикаля всички медии и обяснява, че всички други са виновни.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Димов забърка тази каша,че не обясни на хората и с надменното си седесарско държание разбунтува народа за няма нищо.Да си хваща пътя и да се маха
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" за да не се върнем в периода на ранното индустриално производство във Великобритания, когато овцете изядоха хората и половината Великобритания се изнесе в САЩ" от къде ги намират такива? И този ли е от някое спортно училище?
8
0
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 6 години
За редовия гражданин си повече от прав! Но отговорността на висшия чиновнически клир е малко хлъзгаво и размито понятие. Колкото и да не ни се харесва, съгласно правния статус на ИО отговорността е най-вече политическа, каквото и да значи това. Носи се и дисциплинарна пред баш шефовете, нещо също не много ясно дефинирано поне за мен защото то може да се изчерпи и с писането на "повече няма да правя така!". А сега и на най-забавното: Може да им се търси и наказателна пред правителството. Може...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за ветрогенераторите и голф игрищата....и бъдещото застрояване?...Не беше ли това в основата на санкциите?!!! Какво се криете зад "цацата", акули гнусни?
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбрахте ли вече, че когато Батко Буби е казал, че ще има справедливост, такава няма и да сънувате. Той отдавна е продал България и българите на еврогейовете. Да не мислите, че ще защити интереса на хората там? Никога няма са го направи. Гледах днес какво се изказа за Полимери. Цялата вина прехвърли на Баневи. А в основата на ликвидацията е той. Излъга, че ще плаща 15 милиона за изчистване а всъщност ще трябват само 2. Останалите 13 кой ще гушне, сетете се сами.Ще се сриваме с него всеки ден
5
1
 
14
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Никой не се показа по телевизията и пред една карта да обясни за какво ТОЧНО става дума,кое е вярно,кое не и да отвори очите на зрителите. Цитират се само мислите на Великия кормчия от Банкя и неговия везир.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъждането на страната от ЕК беше ясно от години. Някой потърси ли причините защо ни осъдиха? Кой ги допусна и защо? В неделя Бойко каза да не се занимаваме кой бил министър 2006 година нямало за какво - О напротив ИМА .... да носи наказателна отговорност... Всеки гражданин носи нак. отговорност за какво ли не а за опропастяване на държавно имущество нито един министър не носи. Ами то и аз да не нося отговорност за това което правя и аз ще я карам през просото както го правят от близо 28 години
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе новинари, напишете нещо за закона Магнитски и писмото на Бил Ричардсън до тиквуна. Защо мълчите? Не ви изнася ли?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо винаги при бойко трябва да се взимат решения на мига като по команда и след това да се мисли и да се доуточнява. Защо няма един човек около този нехранимайко с акъл, да разбира от нещо и да постъпва правилно?! Толкова е обидно и изнервящо. Бойко, вземи си гегата и отивай в банкя да пасеш козите. На тях може всичко да им разказваш! Не си кадърен за нишо! Отврат!
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мали какъв рев ще има сега :)) как така единия ще получи от другия мали... на балканеца ще му заврат...