Здравният министър: Спешна помощ има нужда от реформа!

Работят 388 екипа, медицинските кадри в системата са 7113
7
Здравният министър: Спешна помощ има нужда от реформа!
Архив: Булфото

Стари линейки и неквалифицирани лекари. Проблемите в Спешна помощ са факт и системата има нужда от реформа. Това призна здравният министър Николай Петров пред депутатите, които по настояване на БСП проведоха дебат за изпълнението на проектите за модернизация и обучението в спешната помощ.

388 екипа на спешна помощ работят в страната всеки ден, но пък на тях им се налага да използват стар автопарк.

През 2007 г. са купени 157 линейки, през 2008 г. - 108 линейки, през 2009 - 162 линейки, а през 2014 г. и 2015 г. има рязък спад – 56 линейки.

Наетите в системата са 7113 лекари, фелдшери, медицински сестри.

Оказа се, че въпреки трудните условия на работа в Спешна помощ има млади хора.

48% от лекарите са на възраст 35 - 55 години, 65 на сто от медицинските сестри са в същите граници.

Лекарите, които имат някаква специалност, са 52%, но тези със специалност "спешна медицина“, са малко, едва 60, явно тя не е атрактивна, призна Петров.

Според него е безспорно, че спешна помощ се нуждае от промяна на базата, на оборудването и на квалификацията на работещите и организацията на работа.

Заради това е стартиран и проект по европейската програма “Региони в развитие и растеж“, която за съжаление се бави заради 8 спешни центрове, за които няма разработени планове.

Бюджетът на програмата е 163 милиона, с които ще се купят нови линейки, ще се ремонтират отделения, ще се повиши квалификацията на медиците.

Ремонтът е за 237 обекта, като 34 са спешни отделения и 203 са спешните центрове и филиали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ Я РЕФОРМИРАТ?СЛЕД КАТО ЕВРЕИНЪТ ПЕТЪР МОСКОВ Я ДЕФОРМИРА.
6
0
 
5
 
! Отговори
спешен лекар преди 6 години
Работя в спешна помощ от 27 години.Останах да работя в спешна помощ заради техниката която започнаха да внасят преди 20 години.Докато има добра техника няма да се премествам.Помня годините преди това и да ви кажа,че си бяха чисто средновековие.Сега мисля,че има друг проблем-по закона за обществените поръчки трябва да се купи не най доброто,а най евтиното!А то има много къс живот-около 2 години.За сравнение някой от апаратите ни на 20 години все още работят!Но са от реномирани производители.
5
0
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
--Омръзна ми ! - Вече над 15 г слушам за реформа в спешната помощ- имало линейки нямало медици - имало медици нямало линейки- имало линейки и медици нямало шофьори -имало линейки и медици а нямало тел 112 - имало 112 ама работил наполовина защото фирмата изнудвала държавата--Имало всичко ама нямало паник бутони и полиция която да се движи с линейката- И така ВЕЧЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ - драги зрители !1 Омръзна ми !
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега спешна и въобще медицинска помощ не ни е нужна,всички са доктори от интернет,само дето гугъл не издава дипломи.
3
2
 
9
 
! Отговори
Инсулт. преди 6 години
Пристига линейка сравнително бързо. От там идва влачейки левия крак дядо фелдшер. Преглежда. Има нужда за превозване. Кой ще носи болния? Викаме на помощ и шофьора. Той е на възраст и влачи десния крак. От гледката ми се реве. Викаме комшиите за помощ. С общи усилия болния се оказва в линейка. Пристигаме в спешното. И започва се 3-4 часово бавене и размотаване... Това е родната "бърза помощ".
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само риформи правите.Празни приказки и демагогия.
1
0
 
16
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Все говорите за нужда от реформи все не ги правите.Купуването на нови линейки не е реформа.Обучете парамедици така че като отидат на адрес да има двама компетентни човека.Сега лекаря казва:аз не съм носач.Шофьора и той :и аз не съм носач.Какво правят лекари в линейките.Това го има само в Африка.Разпръснете линейките по кварталите за да идват по бързо.Какви са тези гаражи за линейки.