От президента към кабинета за еврошефството ни: Успяхте!

Радев похвали МС за избора на тема "Западни Балкани"
Обновена: 18 юни 2018 16:26 | 18 юни 2018 13:45,
65

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът похвали правителството за избора на темата за Западните Балкани като тема на председателството и за начина, по който е управлявало дневния ред на Европа.

"Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог", каза държавният глава пред Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

"Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Регионът е много крехък, няма гаранция за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите", каза още Радев, цитиран от "Фокус".

Още по темата

Той допълни, че оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

"Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани", каза още Радев.

Той допълни, че ако регионът не получи европейска перспектива, той рано или късно ще даде балканска перспектива на Европа.

"Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като фактор за постигане на ефективни решения", каза още държавният глава и допълни: "Правителството успя и положи огромни усилия за търсене на напредък в много различни посоки - сигурността, сферата на социалните права, цифровия пазар.

Президентът отчете и че България е успяла да гарантира широк консенсус между държавите от ЕС и европейските институции по много важни теми.

Държавният глава припомни някои от критиките си към европейските институции: "Тежката бюрокрация, ниската скорост на законотворчеството и прилагането на законите са основните причини за загубата на доверие на европейските граждани в институциите".

Според него най-голямото предизвикателство днес е какви действия трябва да предприемем.

"Обсъждането на бъдещето на ЕС е необходимо, но не е достатъчно. Времето ни притиска да предприемем действия, за да защитаваме принципите си", обяви президентът.

Румен Радев допълни, че националните парламенти са важен инструмент и канал на комуникация между институциите и обществата.

Президентът, който днес празнува рожден ден, благодари за поздравите, които е получил.

"Никога не съм си представял, че парламентаристи от цяла Европа ще ме поздравят за 55-тия ми рожден ден", сподели държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
тапунгер преди 5 години
дано не тти се случи това,което си мисля
53
1
 
2
 
! Отговори
158 преди 5 години
Журналистически преувеличения от придворните медии на герб.
52
8
 
3
 
! Отговори
ОЧАКВАЙ НЕОЧАКВАНОТО преди 5 години
РУМЕН РАДЕВ Е ВРАГ НА БОКО И КОМПАНИЯ ЗАРАДИ КРАЖБИТЕ, ДЕЛАВЕРИТЕ И ЛИПСАТА НА ВСЯКАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ И ЗАТОВА, ЧЕ ВЕЧЕ НАТИСКА НАРОДА В ТИНЯТА, ДОКАТО ГО ПОТОПИ ОКОНЧАТЕЛНО. А КОГАТО ВРАГЪТ ТЕ ХВАЛИ, ПОМИСЛИ КЪДЕ СЕ ПРОВАЛЯШ. ОЧАКВАМ ОТ ПРЕЗИДЕНТА СЛЕД КРАЯ НА "УСПЕШНОТО" ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ДА КАЖЕ ИСТИНАТА, А НЕ ПОЛИТИЧЕСКИ АЛА-БАЛИИ, НА КОИТО НИКОЙ НЕ ВЯРВА. ИНАЧЕ ЩЕ МУ ПОСТРАДА ИМИДЖА. БОРИСОВ И КОМПАНИЯ СА СРАМ И ПОЗОР ЗА НАЦИЯТА И СА ЗА ЗАТВОРА. ВЪПРОСЪТ Е ЗАЩО ГИ ХВАЛИ ПРЕЗИДЕНТА.
51
3
 
11
 
! Отговори
КНСБ преди 5 години
Много се съмняваме в думите на президента, но явно червената бабичка този път го е изтървала и той прави изказването си без инструктаж от БСП,а това не е никак хубаво-как може тоя генерал в оставка да си позволява хвалебствени слова за г-н Борисов и сие?!Нинова,на кой плаж дремукаш,че си оставила нещата на " самотек " ?! Твоята ос новна задача е да правиш,да струваш тия двамата да се гледат все накриво и да се плю ят един друг /твоето хоби/ а ти докъде я докара ?! А-а,ще те сменяме,да знайш !!
50
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес, г-н Румен Радев има рожден ден. Пожелавам здраве,щастие и успехи на г-н Румен Радев, който доказа,че е достоен,умен и добър човек и Български Президент!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В този договор ясно е записано,че Македония не може да има териториялни претенции към нас, а и ние също като Гърция трябва да ратифицираме членството на Македония в НАТО и Европейския съюз, тъй че имаме лостове за въздействие ако се наложи да ги дисциплинираме по спазването на договора, Скоро започват да си преправят фалшивата история както е по договора.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви смешни протести, няколко стотин видиотени фанатици в Скопие и 3-4 хиляди в гръзка Македония, твърдоглави националисти,които никакво име в което има Македония не биха признали. Това са смешните протести, на фона на цялата огромна международна подкрепа, която получиха, а и с това споразумение македонците се отказват от претенциите си за национални малцинства извън границите на Македония, тъй че Гърция защити и българския интерес. А и ние си имаме договор за Добросъседство и Приятелство.
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, напоследък съм доволен от натовския генерал, нашия президент, дано се е отрезвил вече, особено след като на срещата на Б9 подписа заедно с останалите много принципна и показателна декларация, очаквам и на срещата на върха на НАТО юли месец да се представи на ниво.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
въх! Нинова ще получи истеричен шок! Нейните платените *** продължават да неуморно да ръсят внуше ните им едни и същи тъпоумия срещу правителството и Борисов, но Президентът този път постави безпристрастно оценката!
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
критерий ???Това някой римски император ли е?Няма дума в българският език която в множествено число да завършва на Й.Запомнете го това.
44
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успеха се вижда какъв е - мвесто консенсус, протестни митинги в Атина и Скопие, а и ние българите сме прецакани. Интригантски договор с интригантско име.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев, я опъни бръчките на Караянчева
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да бъде. Сланинатаа е забравила да му напише листа и виж кво стана сега...каза си истината човека.
41
8
 
12
 
! Отговори
ХАХАХАХХА преди 5 години
До mikoТОВА НЕ Е ОБЕКТИВНОСТ-А КУРТОАЗИЯ ЗА ПРЕД ЗАПАДНИТЕ ***--ТАКА УСПЯ ТИКВАТА ,ЧЕ ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ГРЪЦКА--ТИ НАЯСНО ЛИ СИ С ТОВА КАКВО ОЗНАЧАВА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ---ГРЪЦКИТЕ ПРЕТЕНЦИИ ЗА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ СА ЗАДОВОЛЕНИ..***
40
2
 
7
 
! Отговори
име преди 5 години
Той допълни, че оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерий, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.критерии
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закриха земеделието и животновъдството,за да купуваме храни с палмово масло.Некадърници.Който ги защитава е улав или подкупен.
38
18
 
16
 
! Отговори
miko преди 5 години
Веднъж поне и президентът да е обективен спрямо правителството!
37
14
 
19
 
! Отговори
Костов преди 5 години
До аз :А отбелязахте ли на какъв език беше изказването на президента, както и отговорите му на въпросите от гостите, а???. Иначе може да му ядете г..а за това че е бил военен, а колко академии е завършил, с какъв успех и колко езици ползва ??? И за това ,че не слуша какво искат да му наложат от Козяк, а има самостоятелно мнение, което е в защита на БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
36
6
 
6
 
! Отговори
ха хи ху преди 5 години
Волен Сидеров 2 .От "урво",до "велик си"!
35
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересен ход на президента... Ще изпързаля за нещо гербавите ми се струва и те каквите са тъъъпички, ще му се получи. При всички положения нещо се мъти, такива похвали от Радев са много неочаквани.