Сделката за F-16 e добра, смята Тодор Тагарев

Tрябва да се гледа с десетилетия напред, смята бившият министър
Обновена: 19 юли 2019 23:03 | 19 юли 2019 22:45, Красимир Ангелов
98

Сделката за американските изтребители F-16 бе окончателно одобрена от депутатите. От опозицията пък отново заговориха, че цената на самолетите ще набъбне до над 4 млрд. лв. Според бившия министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обаче подобни притеснения не са неоснователни.

Още по темата
"Всяка една такава сделка е скъпа и трябва да се гледа с десетилетия напред. Този самолет ще го използваме не по-малко от 40 години. През това време, разбира се, ще правим и допълнителни разходи и не купуваме всичко, което ни е необходимо сега. Никога не се прави така", каза той в "Денят ON AIR".

По думите му първо се доставят самолетът и обслужващата го техника, а след това идват някои боеприпаси, резервни части и издръжката му. 

"Една ракета е консуматив, макар да може да струва милион долара. Той е ресурс не само по години, но и всичките дежурства, излитания и кацания с тези ракети намалява техния ресурс", коментира Тагарев.

Според бившия военен министър не може да се прогнозира колко точно ще струва самолетът през целия му жизнен цикъл.

"Прави се аналогия с хеликоптерите, които сме купили без определено обурудване и никога не сме купили допълнително това обурудване. Не е задължително да е така. Това е лош пример. Със самолетите се надявам всичко да е добре, защото договорът е със стратетигечски съюзник, който гледа не само да ни продаде въоръжение, а който е готов винаги да помогне, ако имаме някакви затруднения", каза той.

Тагарев посочи пред Bulgaria ON AIR, че самолет не е обучителен, но може да бъде използван и като такъв.

"Трябва да имаме много ясна програма как ще осъществим прехода към този нов самолет, кога ще бъдат подбрани хората, кога ще се изгради инфраструктурата. Не виждам причина пилотите да заминат за САЩ  преди 2021 година", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-нагъл пладнешки грабеж отдавна не бяхме виждали!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Долни, гадни, продажни изедници! И последната риза ще съдерете от гърба на българина, а вашите деца и вие си живурката не запад или в оградени резервати!Дано ви преседне!И знайте - всечко се връща на този свят!
68
0
 
1
 
! Отговори
Военен експерт преди 4 години
Тагарев има право. САЩ са неговият стратегически съюзник, те го обучиха, плащат му, пратиха го първо вьв Военна академия, после в БАН, а след това и в Атлантическия клуб. И му плащат добри пари. На такива им викат агенти на влияние, а на български език - продажници.
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2 милиарда можехме да имаме 2-3 окомплектовани ескадрили. Но нямаме свестни търговци.
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей пак нови глупости пишат за тия самолети. Това е супер неизгодна сделКа от гледна точка на цената. Този тип самолет чисто нов със всички екстри, въоръжение, обучение, обслужване, резервни части, доокомплектовка и т.н. не може да струва повече от 50 милиона. Но "прахосниците" го купиха за 250 милиона бройката. На петорна цена. Така е, глупостта купува скъпо. Всъщност плащаме ние -НАРОДА.
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 не съм ватенка а ти си пияна фашага и проста
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45 пичаго ще почна с твоята и след това със сестра и дъщеря и и сестра ти и дъщерп ти
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да плати самолетите като смята, че сделката е добра. Аман от лакеи!!!
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй въобще дали е сделка или абонамент за вид услуги както се изразяват с предплата.
61
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само че цената ще надхвърли 4 милиарда а и главната причина всички национални предатели като тези в Атлантическия съвет, разни соломоновци и други подобни да настояват за Ф-16V e че може да носи ядрени бомби B-61. Така принуждават Русия за да гарантира своята сигурност да насочи ядрените си ракети към България. Нали ви е ясно че ако нещо се случи могат да ни изтрият от картата окончателно и няма да остане и една *** жива. Целия народ ще бъде унищожен заради САЩ и националните предатели.
60
2
 
7
 
! Отговори
Николай преди 4 години
След тази сделка, се оправдава всекидневното облъчване, че Русия е враг на света, последните години. Нашата държава сега е като пионка на САЩ.
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
този самолет ще ползвали 40 год. Братчед, след 40 год. на тази земя ще останат само 2 - 3 млн братчеда. Кой ще пазите тогава? Когато овцете ти са гладни купуваш храна, а не още кучета да ги пазят. Ще се пържите в ада за тоя геноцид дето упражнявате над народа, това да ви е ясно. Нещата не приключват само с този материален сегмент.
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опорната точка на просто-филите за пътищата беше, Асфалт не се яде. Е да, ама истината е че, хлябът идва само по асфалта!
57
5
 
8
 
! Отговори
V преди 4 години
Тоя е много *** .Кой го е излъгал че разбира от самолети. Ако трябва да гледаме напред във времето трябва да си купим самолет от титан ,а не от алуминии . Това е безпереспективен остарял самолет.А и ще ни излезе много скъпо.С плащането напред не можем да контролираме качеството на самолета .Затова се плаща при свършена работа.Така правят професионалистите .Това не е ли незаконно ??? Самолета не е в законовите рамки за разходи да не говорим че не европейски ,а нас ни лъжат че ще ставаме европейци
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сделката не е добра само просто-филите! Какви ли не аргументи ще изкарат за да прикрият основния, а именно да видят България отново в сферата на влияние на източната империя! Чудя се, дали и по времето на великите ни Канове и Царе е имало токова много Византинофили?
55
5
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
винаги е по-разумно да харчиш за просперитета на народа...здравеопазване, образование, инфраструктура, пенсии... това са много по-важни неща от F 16...
54
6
 
15
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
толкова много пари за старо поколение самолети...българска работа...
53
4
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Докога ще ни облъчвате с платените агенти, платените експерти. Тоя и за теляк не става. Бивш МО. Ха, Ха, Ха.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сделката е много добра, оставят Винету за още един мандат и си получават рекета, а пенсиониране за нас на 100.
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сИбир е по близо от Европа......друзя......