Заради Гоце Делчев: Борисов при Радев, ще втвърдяваме тона към Скопие

Премиерът прие поканата на президента за сбирката в понеделник
Обновена: 29 сеп 2019 10:11 | 29 сеп 2019 07:30, Красимир Ангелов
164
Заради Гоце Делчев: Борисов при Радев, ще втвърдяваме тона към Скопие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов е приел поканата на президента Румен Радев и ще присъства на консултативната среща в понеделник сутринта, съобщава "24 часа".

Темата, обявена от държавния глава, е "Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС".

Още по темата
На срещата ще присъстват всички институции, които имат отношение по въпроса с еврочленството на югозападната ни съседка и изпълнението на договора за приятелство. Там обаче няма да е председателят на парламента Цвета Караянчева, която все още се лекува след направената операция на рамото след претърпения пътен инцидент в Шуменско. Вместо нея ще има заместник-председател на НС.

Както е известно, на 17 октомври ще има Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То обаче може да бъде взето само ако абсолютно всички страни членки се съгласят. Само преди ден вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че на 17 октомври България не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато "не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония".

Само 2 дни преди заседанието на Европейския съвет, на 14 и 15 октомври, ще бъде проведено поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси. Предишното заседание в София преди две седмици не постигна успех в очакванията да започне изчистване на въпроса за делото на Гоце Делчев. След това президента Румен Радев втвърди тона си към западната ни съседка.

България категорично отказа Гоце Делчев да бъде почитан на 7 октомври - датата, на която комунистическият режим предава костите му на Скопие. А Захариева даде ултиматум на Скопие до края на годината за изчистване на въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До да бе,няма да влязатХайде стига глупости! За какво точно става въпрос?! Едва ли е точно "историческата истина"! По-скоро става въпрос за пари! Някой наш "бизнесмен" иска нещо в Македония! И - като гледам - май е близък с БСП. Или - по-скоро - до Първанов. А може и да са повече от един.
132
1
 
3
 
! Отговори
да бе,няма да влязат преди 4 години
До ИсторикКато им скръцне амер.посланик на нашите цАрвyли,и ще се изпотрепят да ги пускат!
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато подаваш ръка на брат да го измъкнеш от калта , а той плюе в нея , какво следва да направиш ? Остави го да се оцапа до ушите и да вика за помощ . Като ги знаехме че са неблагодарни и крадливи не трябваше да им се дава на времето въоражение , отишло за скраб ,а сега и за приемане в съюза ще стане същото ... От съседи се присвоява история и име и очакват уважение . Жалко за българското население там .
130
0
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 4 години
Нека има гласност.Нека тези срещи се излъчват на живо,както и срещите между български и македонски историци.Дайте ни възможност сами да преценим кой ни лъже и кой ни манипулира. Еднострания коментар е основно за заблуда и настройване срещу съседите.
129
3
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Втвърдявайте тона, стегайте газо, че макетата също си го втвърдяват !
128
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** правят всичко възможно, за да сме в лоши отношения с Македония и да не влезе тя в ЕС.
127
1
 
7
 
! Отговори
Еехх преди 4 години
Да имаш на българите онзи акъл, който им идва пост-фактум ...
126
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За по твърда позиция спрямо Македония, достатъчно време им се даде, достатъчно добър тон се спази към тях. Какво добросъседство да има, като постоянно обиждат българите, какви са тези промити мозъци. Подаваш им ръка, а от среща наглост! Айде да си стоят извън ЕС още няколко години да им оврът чутурите!
125
1
 
8
 
! Отговори
Self-service преди 4 години
А бе втвърдявайте го, ама след дъжд качулка - тя момата вече "утече" ;-)
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви присъди да изпълним от Страсбург?Да ви съберем от някъде 5000 о.ръфляка ,за да регистрирате антибългарска партия?В България има около 1500 декларирали се за етнически македонци,включително и такива от СМ,дошли по някаква причина да живеят тук.В България не се допускат партии на етническа основа.Тук важат индивидуалните права и всеки може да се декларира както си поиска.Разбра ли бре,о.ръфляк?
123
5
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Там обаче няма да е председателят на парламента Цвета Караянчева, която все още се лекува след направената операция на рамото след претърпения пътен инцидент в Шуменско.Защо не ни осведомите какво стана с хората от другия автомобил?За тях нямаше хеликоптер за 100000лв,но и те са ХОРА,не по-малко от дупетатката.
122
44
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Първо си изпълнете присъдите на съда в Страсбург за нарушаване човешките права на македонското малцинство в Пиринска Македония, и тогава имайте претенции към съседна Македония.
121
2
 
44
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 127Бил съм в Македония на екскурзия и знам за какво става въпрос брато.Ние им признахме държавата с цел да не ги награбят другите съседни държави.На нас ни е ясно че са промити мозъци, но поне се надявахме на добросъседство.Няма братче, плюят ни като за световно, стига толкова сме им пускали фандък.
120
7
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен"Захариева ако е министър на място..."...?!?!Шегуваш се,нали?!...Тая едва ли осъзнава че е министър,ти място й търсиш..Това са КУХОГЛАВКИ,турени да нищословят и нищодействат от Баш Кухоглавкото!Номера е .."УСВОЯВАНЕТО"!!!!Нито тая,нито Кратуната-неин началник,си имат понятие от политика и междудържавни отношения...Хунтата им е като стадо хиени,нахвърлящи се на плячката-в нашия случай,на "еврофондовете".ТОВА е битието им..ама как са не разбра тая суперпроста истина?!
119
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 124Съвременното понятие за нация, е има държава има и нация!Що се отнася до езика им ,видно е ,че диалекта е пълен със сърбизми!Е,в такъв случай може ли да твърдим ,че това е чист бг диалект?По -вероятно е не,това е НОВ диалект или език!Много по-важно е за Нас ,да не правим НИКАКВИ компромиси с историята,на Македония в това е нашата сила!Цял свят учи на 90-100% учи с бг вариянт!
118
2
 
14
 
! Отговори
48254 преди 4 години
да, ама дипламатка 1 на България призова в ООН за ускоряване на приемането в ЕС. Сега поне я обуздайте.
117
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Калинката външна министърка сега Екатерина Захариева се изцепи най-официално, че щом има македонска държава, значи има македонски език. Трябваше по телевизията Божидар Димитров /вечна му памет/ да обяснява, че това не е така.
116
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само Мицотакис ще ги сложи на мястото им. Нашите политици са фурнаджийски лопати.
115
1
 
13
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 126Не ги слушай тези, това са макета и да те пишат на български.Аз още отсега им казвам че няма да влезете в ЕС.Бяхме наивни, вярвахме ви, но това се промени.Вие сте фурнаджийска лопата а никой не обича такива хора.
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 119Според теб дайте да приемем С.Мак.в ЕС за да спрем руското влияние!Това е изключително наивно мнение,защото дори и да започне още другия месец преговорния процес, на Македония не и мърдат поне 10г.изпълнение на преговорните глави!Черна Гора и Сърбия от години са в преговори за ЕС ,и ще им трябват още поне 4-5г.да изпълнят критериите!А ,след 10г.С.Мак.,ще се разпадне,албанците ще се отцепят,ако езикът им не равен с макед.диалект,което северомакедонците неискат да допуснат !