ДПС поиска да паднат ограниченията за двойното гражданство

Разделяне на ВСС на две предвиждат предложения за промени в Конституцията
57
ДПС поиска да паднат ограниченията за двойното гражданство
Снимка: БГНЕС

ДПС е подготвило предложения за промени в Конституцията.

„Една от тях е сегашният ВСС да се раздели на две части - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, като тези които по право сега влизаха във ВСС, предвиждаме да не участват във висшите съвети на съдиите и на прокурорите. Те ще състоят от 13 души като ще се избират с мнозинство две-трети от парламента“, обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Освен това движението предлага уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба.

„Ние предвиждаме да падне ограничението за двойното гражданство, така както в много други страни от ЕС. Заедно с този въпрос се опитваме да утвърдим и правото на глас като неотменимо право, защото това е записано в Конституцията, но с разни техники като настоящ адрес например му се отнема правото на глас“, обясни Карадайъ.

ДПС разглежда и въпроса с правомощията на главния прокурор като предлага да се прехвърли на по-горни инстанции надзорът за законност.

„Не главния прокурор да осъществява тази дейност, в неговите правомощия оставяме само методологическите указания“, съобщи Карадайъ.

„Това са нашите идеи, които са отворени за редакции, допълнения, препоръки, за да можем да съберем нужния брой подписи за внасянето на тези промени в Конституцията и за да се съберат нужния брой гласове в Народното събрание, за да се промени Конституцията“, добави той.

Лидерът на ДПС обясни, че са провели разговори с всички останали ПГ, с изключение на ДБ, които са отказали среща.

„Това са идеи, с които другите партии тепърва трябва да се запознаят и всички, с които се видяхме сме единодушни, че евентуално трябва да търсим консенсус и реформите да ги разглеждаме и не като смяна на персони, а като промени в основния закон“, каза той.

Относно отказа на ДПС да излъчи представители във временната комисия за промени в Конституцията Карадайъ обясни, че това е една комисия без конкретика.

„И какъв ще е предметът на тази комисия, разговорите се правят както ние - седнали сме, написали сме си домашното, ангажирали сме експерти, това са бивши конституционни съдии, както и действащи магистрати като консултанти, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи и тогава да пристъпваме към действия, а те предлагат комисия за водене на разговори и какво ще прави тя по-различно от онази Комисия по конституционни и правни въпроси, която е постоянна“, коментира Карадайъ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
То кога е отпаднало двойното гражданство между България и Турция че не съм чул?
46
1
 
4
 
! Отговори
Не му е мястото в БГ преди 2 години
Друго си е Турция да ти е родина а България територия. Та въпроса ми в последствие е: какво прави тоз "Турчоляга" във България?
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шоп - Сакън за изпита по Български , че тогава Карадайъто ще гледа парламента по телевизията !!
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ние предвиждаме да падне ограничението за двойното гражданство, така както в много други страни от ЕС." -- какво е точно ограничението и кои са тези много други страни от ес? В Германия, ако американец иска да получи гражданство трябва да се откаже от американското. Или този предател иска да използва момента и между другото да си прекарат всякакви вредни за българия промени.
43
2
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
ЩОМ У АМЕРИКА ГЛАСУВАТ И ОТРОЧЕТАТА НА СЕЛСКАТА КРУШОВИЦА ЗА НЕЯ .....ЩО И НАШИТЕ БРАТОВЧЕДИ У ТУРЦИЯ ДА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА НАШИТЕ ИЗБРАННИЦИ...??!!....КЪВ Е РОБЛЕМА...??!....КОЙ ЩЕ ИМ ПОПРЕЧИ...??!
42
7
 
1
 
! Отговори
КАРАДАЙЪ преди 2 години
....ВСЕ ПОВЕЧЕ МИ ХАРЕСВА !!!!..ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО И ДПС!
41
4
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Както е тръгнало ---ПАК НАШИТЕ ТУРСКИ БРАТОЦИ , ЩЕ ЗАТРИЯТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ НЕДОНОСЧЕТА И ЧАЛГАРЧЕТА .....СЪЩО , КАТО ПРЕДИ 89-г....ХА,ХА,ХАААА....НАТАМ , МАЙ ОТИВА РАБОТАТА....
40
1
 
8
 
! Отговори
toti преди 2 години
Тая *** партия/щото нашите Турци са свестни Българи/е крайно време да се изхвърли от парламента ,но хората се страхуват по места от Догановата мафия!!!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тари..КАТ!!!!Пак ще изпазарува за нещо друго!
38
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не га да има още една промяна. Задължителен изпит за владеене на български език за хора с двойно гражданство родени извън пределите на България. Гарантирам ви, защото аз съм бил там, че 70-80 % от българските турци, които имат български документи за самоличност не говорят български език. И тези хора искат да упражняват глас по време на избори и да определят съдбата на България, която не считат за тяхна родина. Това е наглост!
37
2
 
7
 
! Отговори
FES преди 2 години
DJAWOLA kato si njamal RABOTA ,si ....... dezata
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на ДПС! Най-нормалното нещо, което може да поиска тази партия, е да подсигури българското управление със свои от Турция. И ПП, ще прегърнат идеята с две ръце, за да преперат престъплението на просто Кирчо! Всеки, който застане зад предложението е предател! И ще бъде съден като такъв!
35
3
 
11
 
! Отговори
местен преди 2 години
Браво на ДБ. С престъпници не се преговаря
34
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Карадайъ да се *** в Г...
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами всичко това идва от тариклатлъците на Кирчо канадеца ,така като си над Конституцията ,в един момент и други искат от далаверата!!!
32
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС е противоконституционна партия, която се грижи за прокарването и защитата на турски интереси у нас. Това е ясно и на малките деца. На който му харесва в Турция, да си ходи там и да си живее на воля според турските нрави. Не искам хора с двойно гражданство, които са турци по кръв, по език, по нрави и разбирания, да определят моето бъдеще и бъдещето на моите деца. Стойте си в държавата, чиито най-големи исторически постижения са да строи минарета върху църкви и да изтребва християни.
31
1
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Я като в Америка да покажат писмен и устен език по български и да ги видим какво гражданство ще имат!!!
30
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си мисля да се обвърже с данъците , общ доход и корпоративен данък не плащаш ли данъци нямаш право *** глас
29
4
 
21
 
! Отговори
mery преди 2 години
Аз пък настоявам за забрана на двойното гражданство. Българско гражданство да се получава след полагане на изпит по български език и история, и след определен брой години работа в България. Хората с двойно гражданство, живеещи извън България се възползват от българското само когато им е изгодно.
28
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За държавници,депутати,министри ,премиер,президент и дори заместници само българско гражданство.Стига с тези постановки.То от ДПС явно иска да придобият и турско,че да може по лесно да напуснат ако усетят дебелия.Но по принцип за нашите условия само българско.