19 млн. лв. от парите на данъкоплатците отиват за партийна субсидия

6,5 млн. лв. получава ГЕРБ, 4,3 млн. лв. - БСП, 2,5 млн. лв. - ДПС
53
19 млн. лв. от парите на данъкоплатците отиват за партийна субсидия
Снимка: БГНЕС

Няма реални намерения за въвеждане на нова система за партийно финансиране практически, според анализ на Института за развитие на публичната среда "Реформите на партийната субсидия останаха за друг път", публикуван онлайн в платформата "Отворен парламент".

Политическото говорене за държавната субсидия се ограничава изключително върху нейния размер, отбелязват анализаторите. Според тях липсват дебати за изработването на механизми, които да обвързват основанието за получаване и размера на субсидията с функциите, които изпълняват партиите.

Според Закона за политическите партии право на държавна субсидия имат формациите с не по-малко от един процент подкрепа на последните парламентарни избори, както и всички коалиции, излъчили народни представители. В резултат на трите избора през миналата година общо 13 политически субекта (някои от които коалиции от партии) са получавали държавна субсидия.
През 2021 г. субсидията се задържа на осем лева на получен действителен глас. Така, по данни на Министерство на правосъдието, през миналата година държавата е отделила 18 943 750 лв. за партийни субсидии.

"Има такъв народ получават" получават по един лв. на действителен глас. Също толкова, но за периода 4 април–30 юни, са взимали и от  "Изправи се.БГ“ (част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме“). И двете формации са заявили, че не желаят да получат пълния размер на помощта, тъй като ще се съобразят с мнението на гласувалите в референдума от 2016 г. (един от въпросите тогава, бе за намаляването на субсидиите на един лв. за глас), отбелязват анализаторите.

Те припомнят, че четири парламента работиха през миналата година. През 2021 г. най-много средства са получавали формациите в 44-то Народно събрание – 5,88 млн. лв., следвани от тези в 46-ото с 5,1 млн. лв.

Според данните през 2021 г. най-много държавно финансиране са получили от ГЕРБ (вкл. и в коалиция със СДС). Техните приходи възлизат на 6,5 млн. лв. Следват БСП (като коалиция от партии) с 4,3 млн. лв. и ДПС с 2,5 млн. лв.

През изминалата година се проведоха три кампании за парламентарни избори, от отчетите на партиите става ясно, че в голяма степен субсидията се използва за финансиране именно на предизборните надпревари, констатират от Института.

За вота през юли 2021 г. участниците са вложили общо 7,4 млн. лв., а за този за парламент през ноември – 7,3 млн. лв. Като основен източник на приходи се очертава държавната субсидия с дял от около 60 процента. Тя формира например 88-92 на сто от средствата за кампаниите на партия "Възраждане" и между 70 и 100 процента от тези на ДПС, посочват анализаторите.

Те припомнят, че единственият критерий за получаване на държавна помощ, въведен от законодателя, са гласовете, привлечени от формациите на изборите. Така субсидията се възприема по-скоро като „награда” за изборни резултати, това стимулира партиите да бъдат активни главно по време на предизборни кампании, които финансират именно със субсидията, смятат от Института.

При дебатите за бюджет 2022 обсъжданията по същество за субсидията липсваха, а размерът ѝ за тази година се запази, се посочва в анализа. В него се отбелязва, че в медийно участие финансовият министър и вицепремиер Асен Василев е изразил мнение, че трябва нов механизъм за определяне на държавната помощ,  базиран на необходимата "минимална издръжка на партийни офиси ... и сътрудници в 28 града, както са 28-те области”.

Държавната помощ следва да се обвърже с обективен критерий,  е мнението на анализаторите от Института за развитие на публичната среда.  Според тях такъв, например може да бъде размерът на средната работна заплата, за да имат стимул народните избраници да работят за подобряване на икономическите условия в страната. Необходимо е и въвеждането на механизми за по-голяма прозрачност при разходването и отчитането на субсидията, коментират от Института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
2
 
! Отговори
КАТАСТРОФА се ЗАДАВА преди 2 години
ЯВНО спасението е 90% от населението на България да имигрира и да се спасява от тази пропаднала корумпирана и мизерна държава. Колко животи и съдби ще се съсипани за поколения напред ако останат да живеят в България и плащат дългове и заеми., за да са добре дупетатите папкащи сладко, сладко
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако на тези избори са гласували 2,600,000 човека ни трябват 2,600,001 гласа за да направим 1 референдум със задължителен характер. Научете ключовете на конституцията за да ги използваме, а не агитирайте към сляпо гласуване... Погледнете ги, ИТН, ДБ, ГЕРБ, Възраждане, БСП, СДС, ПП всички са пълна леш. Как можахте да гласувате за тия? Не Ви ли е срам? Колкото по-малко хора гласуват толкова по-лесно властта попада в ръцете на народа. Пък после, ако искаме и на 1стотинка ще им направим субсидиите.
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на долу писалите да им разясна, че колкото по-малко хора гласуват, торкова по-малко хора трябват за референдум със задължителен характер. Онзи на чалгара не беше уважен защото се бяха подписали по-малко от гласувалите на предните избори и референдума беше с препоръчителен, а не задължителен характер. Колкото по-малко хора гласуват толкова по-голям шанс имаме да си налагаме мнението на база референдуми. Драги сънародници вместо да избирате по-малкото зло дайте шанс на своя глас и не гласувайте.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плащаме най-високи субсидии в Европа след Финландия. Ние даваме 11, а бедна Дания е на трето място в Европа и дава 5.50 на техните депутати. Не бих гласувал за никоя партия. Като, че ли мошеника Копейкин изглежда най-чист от сите, но е консервативен на гъдулка.
34
1
 
5
 
! Отговори
Партия Поскъпване преди 2 години
До СтранноТо в момета ПП Продължаваме Поскъпването взима най голямата субсидия като първа партия, ако ГЕРБ взимат 6 млн Петков и Василев правят вероятно поне по 8 млн на година.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СтранноИ къде са сега тези 6 млн в държавния бюджет след като постоянни взимате заеми?
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо си мисля че с тези пари могат да се покрият всички медицински случаи изискващи лечение зад граница
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То сега на власт са вашите калинки на Радев и Петков,които крадат пари с цели камиони и влакови композиции.
30
2
 
5
 
! Отговори
Споко преди 2 години
След 2-3 седмици няма да има една от партиите и разходите ше намалеят с 6.5 млн лв.
29
1
 
10
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Защо трябва да плащаме ние на управници, които изпълняват само чужди поръчки? Щом парите са от нас, очаква се ние да поръчваме музиката! Щом ще изпълняват чужди поръчки, да им плащат от чужбина. Защо трябва ние да ги храним?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ГЕРП не сте взели в предвид огромното число калинки по ведомствата, които редовно внасят такса ПОСЛУШАНИЕ и които трябва в близко време да бъдат изчегъртани! С други думи ГЕРП никога вече на власт!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 32 - това е много грешна логика - дори и 10% от населението да гласува партиите отново вземат тези субсидии. Проблемът е, че ако хората не изпълнят гражданскя си дълг и гласуват, то гласът им се преразпределя и в един момент се оказва, че неслаувалите са станали причината дпс например да са отново във властта - за справка - последните избори
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 000лв заплати взимат тия кияци!Тунеядци!Само тръкат панталоните в креслата и ходт скуфарчета,а като ги отворят,вътре баничка!Никакви документи!Празни тикви!
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скивахте ли защо не гласувам вече?!А така дави стане ясно как папкат!!!!!
24
0
 
14
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 години
Ако бяха само тия 19 млн лева - бълха ни ухапала.
23
3
 
16
 
! Отговори
Странно преди 2 години
Буци е лидер на организация, която изкарва по 6 млн на година, но се прави на беден, кара Шкода и лъже че яде картофи и филии с мас. Значи прикрива нещо. Лъже. Но той е лъжец, осъждан от български съд, така че няма какво да се изненадваме. Чудя се само как има лаици, които му вярват. За това някои хора казват, че ГЕРБ е партия на пpocтите.
22
2
 
17
 
! Отговори
6 млн преди 2 години
ГЕРБ тия 6 млн са им като пари за банички. С цялата корупция около тях, дето генерира милиарди черни пари. Те за това са толкова настървени за власт - не знаят как ще изкарват пари, ако не им дават далавери с еврофондове. Айде давайте сега минуси. ***
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продължавайте да гласувате. Всеки глас е 8лв на месец. После се смейте на 70те%, които не гласуват. Абсолютно прозрачни ми бяха всички и се радвам, че спестих 400лв на държавата. Честито на ония 30% от народа, които продадоха гласовете си на ГЕРБ и ДПС, и на онези другите дето качихте тоя предател Кики на власт. Продължавайте да гласувате, Вашият глас има значение... За организираната престъпност.
20
1
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
ПОМНЕТЕ ! РАНО ИЛИ КЪСНО ИДВА ВИДОВДЕН ! С КРЪВ ЩЕ БЪДЕ ПЛАТЕНА СМЕТКАТА !
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабинетът Петков е подписал меморандум за инвестиции с близък олигарх до Путин санкциониран по закона Магнитски. Става дума за Гемкорп Капитал Мениджмънт на Алберт Авдолян.