Румен Радев доминирал над парламента и партиите

Третият мандат щял да връчи на този, когото ще накаже
33
Румен Радев доминирал над парламента и партиите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има обръщане на пирамидата, което е част от процеса на доминация на президента над парламента, партиите и парламентарната република. Около това мнение се обединиха специалистите по конституционно право д-р Борислав Цеков и доц. Наталия Киселова пред NovaNews.

Още по темата

"Тонът на държавния глава по време на консултациите с ДБ беше недопустим за конституционния му статус. Има легитимни съображения в насрочването на изборите, но трябва да е ясно, че обстоятелствата около вота трябва да идват от парламента.  Радев трябва да е по-сдържан в даването на съвети, той е неутрална власт. Не биваше да слиза на терена на партийните войни, а вече го направи. Третият мандат би трябвало да отиде в БСП, от тази традиция изхожда като кандидат, "Български възход" изглежда доста неубедително като парламентарно присъствие", подчерта Цеков.

Според доц. Киселова имаше дефицит на политическа комуникация и затова недоизказаните неща трябваше да бъдат казани на консултацията вчера.

"Трябваше в обръщение към народа да обясни защо така провежда консултациите, да каже, че няма шанс за съставяне на правителството. Тогава следва да каже какви са приоритетите за периода на парламента или да събере партиите и те да кажат кога да има избори. Ако бавенето е с цел да се състави правителство, поведението на Радев е легитимно, но ако целта е да се преминат месеците и да влезем в март, за да отидем пак на избори, той трябваше да го заяви досега", смята тя.

По думите ѝ през следващата седмица се очаква да се проведат консултации с "Български възход".

"След това могат да бъдат проведени още консултации - с всички парламентарни групи или да се връчи първия мандат. Третият ще бъде връчен на онзи, който президентът ще накаже - да поеме отговорността, че отиваме на избори", посочи доц. Киселова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости.. още малко му остава!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, бе Радев им крив! Като на крива ракета космосът.......То над такъв парламент, дето един с друг не могат да се разберат, всеки ще доминира. Хан Кубрат им трябва на тия с наръча съчки, нагледно да им го обясни, щото явно не могат да четат, нищо че го пише на входа, дето всеки ден по няколко пъти минават. А най-добре една яка метла.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа ако не му кажат да се върне със самолета ше отиде в космоса
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Президента не спази нито един срок къв е тоя човек аз не знам
20
3
 
8
 
! Отговори
решетников преди 1 година
Браво Радев ! Доказа се , като добър агент. Относно плащането---всички сме в криза, но твоите сребърници ще бъдат в най-добре представящата се валута в Русия, а именно руска рубла. Дерзай, молодец!
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде стига сте се мотали, ами да отиваме на избори!
18
3
 
10
 
! Отговори
СеляндУр преди 1 година
До Селянин; А за да е парламента нестабилен, голяма вина има Радев.
17
3
 
4
 
! Отговори
На Дъ йБъ преди 1 година
винаги пирамидата им е обърната,както и ориентацията! Сега ще има ли пак протестна вечеринка от 80 некъпани пред театъра в защита на нарушените им права като малцинство?!?
16
4
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 1 година
Ако Парламента беше стабилен, РадеФ нямаше да има думата. Но сега ще се гърчат и ще търпят.
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И goбpe, чe e тaka! Инak, gocera ga cмe фaлиpaли нanълнo и ga ca ни paзбoмбили oтвcяkъge...
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е "работата" на Радев? Да пълзи пред Путин и да му ближе задните части. Срам е че президентът ни, който трябва да защитава българските интереси стои наведен пред една фашистка империя. Руснаците са некадърни дори да воюват въпреки хвалбите им. Германците навремето воюваха с целия свят и удържаха 7 години да доминират във войната. Руснаците с една Украйна не могат да се справят.
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев не доминира над партиите, а си върши работата. Тоталния упадък на партийните елити е причината да не се забелязват край Радев.
12
8
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Чудя се, защо президента въобще разговаряше с тези национални предатели ?
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки който е истински демократ не би гласувал за президент издигнат от БСП който работи в полза на Русия, така че какъвто сте си го избрали.
10
1
 
4
 
! Отговори
МЯУ преди 1 година
ДОМИНИРА ЛИ?
9
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е срам не само за прзидентската институция. Радев е срам за България.Имат ли някакво обяснение т. наречените "демократи" защо така неистово ни зовяха да гласуваме за него? Защо така нечистоплътно оплюха собствения си кандидат? И сега се правят на голямата работа. Ако бяха такива като сега нямаше да се докарат до 6% вот на изборите. Много повече хора щяха да ги подкрепят. Същата е и причината БСП да свалят вота. Нинова се заблуждава, че машините и виновни. Нищо подобно.
8
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Поне разумен политик да доминира над тази шайка бандити.
7
4
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Щом е кеков парламента ,то Той трябва да доминира ,а не да се лигавщи като партиите и парламента.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Филиалът на американската демократична партия в България тр. се закрие час по-скоро, за да вървим Напред
5
10
 
8
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Абсолютен срам за президентската институция е този човек. Тотално е объркал тона и при следващите протести ще му се наложи да се крие в президентстово вместо да вдига юмрук.