Foodonate: Подаряваме втори шанс на храната в излишък като я даряваме за хора в нужда

Спонсорирано съдържание | 30 дек 2022 11:09, Александър Попов
Foodonate: Подаряваме втори шанс на храната в излишък като я даряваме за хора в нужда

Знаете ли, че от 800 млн. гладни хора в света, 82% живеят в страни с излишък от храна? И че 1/3 от храната, произведена в света, се изхвърля? С този парадокс се бори новата платформа за дарение на храна, останала в излишък - Foodonate.

Създателите на Foodobox - Джейн Димитрова и Велин Керков - решават да надградят модела на приложението за спасяване на храна като създадат платформа, през която  непродадената храна да достига до хората в нужда. Само в България те са около 1,5 млн. През януари '23 предстои да лансират новия си проект - Foodonate в София. Той е частично финансиран от Норвежкия финансов механизъм по програма „Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия“.

Проблемите, които иновативната платформа решава са 2- по-малко изхвърлена храна и по-малко гладни хора. Въпреки, че я има Българската хранителна банка - съществуват редица законови спънки. Например, БХБ не приема някои видове храни, които са годни и в срок като приготвената храна от топли витрини. Такава често остава в ресторантите с обедно меню или в заведенията за готвена храна. Тези храни трябва да се консумират в рамките на деня и за целта се изисква бърза реакция.

Логистичното решение, което Foodonate предоставя е опростено и облекчава бизнеса. Храната, останала на витрината, се взима от куриери и достига директно до домовете за хора в нужда днес.

Сред първите партньори, които ще приемат дарена храна ще са ''Кухня за бедни хора в храм "Св. Вмч Георги Победносец", ''Каритас София'' и ''Розовата къща''. Заведенията, от които ще се спасява храна ще са партньорите на Foodobox, които ежедневно имат непродадена храна. Крайният потребител ще може да избере и плати храната, която иска да бъде дарена през уебсайта на Foodonate, след което тя ще бъде доставяна до организациите от екипа на Foodonate.

Платформата покрива цели 7 от устойчивите глобални цели на ООН (1,2,3,10,11,12,13).


Спонсорирани публикации