Да се снимаш до Кадафи...

Мугабе може да е канибал, но това не означава, че Кадафи е вегетарианец; там, където европейците клякат, българите коленичат
12 дек 2007 14:52,
44
Да се снимаш до Кадафи...
Първанов и Кадафи на Евро-африканската среща в Лисабон. Снимка: trud

Един от принципите на българската външна политика от 1944 г. насам беше демонстриран нагледно само преди няколко дни от президента на републиката по време на срещата между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Африка в Лисабон. Той гласи: „Там, където европейците клякат, ние направо коленичим“.

Е, преди не бяха европейците, а един друг голям, братски народ, но действията на нашите управници през годините на нескончаемия преход запазиха своя неприятно-сервилен привкус. Дори да си тапицираш кабинета с ликовете на Левски и Ботев, както знаем, навикът е втора природа.

Това, че ЕС и преди всички останали френският президент Саркози протегнаха ръка за приятелство към Триполи може да изненадва някои, но си има своите реално-политически основания. Не, не си и помисляйте, че става дума за подобряване на ситуацията с човешките права в Либия. Там такива права имат само Кадафи и роднините му, но това не интересува ръководителите на европейските държави, които иначе имат навика да сочат с пръст Африка, държейки морализаторски речи.

Причините са, както винаги, комплексни, но могат да се сведат до три:

  1. Известно е, че поради изгодното си географско разположение Либия е една от основните страни, през които преминава масовата африканска емиграция за Европа. По всичко изглежда, че сега европейските политици са решили да превърнат североафриканската страна в буферна зона, където да се създадат условия за спиране на голяма част от милионите африканци, запътили се към „обетованата земя“ на Стария континент. За услуга от подобен характер Кадафи едва ли ще се задоволи само с пари, макар тук да става дума за милиарди евро.

     

  2. Нефтените находища на либийска територия продължават да бъдат апетитна хапка за европейските петролни компании като Shell, British Petroleum или OMV. Все пак в Либия се вадят над 1,5 милиона барела нефт дневно. Петродоларите Кадафи може след това спокойно да похарчи за европейски самолети Airbus или за военна техника, закупена от новите му френски приятели.

     

  3. Голямото политическо влияние на Кадафи в Африка и други страни от т.нар.“трети свят“. Както е известно, Либия играеше и продължава да играе ролята на посредник по редица спорни въпроси и при решаването на въоръжени конфликти на африканския континент ( виж Дарфур – бел.авт.)

На тази първа европейско-африканска среща на високо равнище за последните седем години, Кадафи не беше особено притесняван с неудобни въпроси. За главен виновник беше нарочен президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който беше поканен от ЕС едва след като някои други африкански държавници казаха, че няма да участват, ако той не присъства на форума. За ситуацията в обеднялата южноафриканска държава няма да говорим тук. Това, което трябва да стане ясно е, че Мугабе може да е канибал, но това не означава, че Кадафи е вегетарианец.

Либийският ръководител се чувстваше до такава степен в свои води в Лисабон, че освен да разпъне бедуинска палатка насред португалската столица, в навечерието на срещата заяви, че призовава Европа да компенсира финансово бившите си африкански колонии. Ако това не станело, европейците щели да заплатят цената чрез „тероризъм, имиграция и отмъщение“.

От човек като него подобни думи трябва да се взимат насериозно. Все пак режимът на полковник Кадафи съвсем официално се призна за виновен за самолетния атентат над шотландското градче Локърби през декември 1988 г. Това провинение не единственото. Известно е, че либийците бяха замесени и в атентата в берлинската дискотеката „La Belle“ през 1986 г., при която загинаха трима души, а 200 бяха ранени, а освен това от години поддържат връзки с голям брой бунтовнически движения в Подсахарска Африка.

Късата памет на европейските политици може да ни учудва, но все пак сме длъжни в интерес на истината да споменем, че на тях им трябваха почти 20 години, за да приемат да седнат в една зала заедно с Кадафи. На българския президент Георги Първанов му трябваха по-малко от четири месеца след освобождаването на сестрите, за да се снима рамо до рамо с човека, който подигравайки се с всички медицински свидетелства и юридически норми държеше в затвор и измъчваше шест наши сънародници в продължение на осем години, докато изнудваше родината ни по всякакъв възможен начин.

Учудени от подобно поведение български политици и дипломати естествено няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
българин2011 преди 13 години
Колко точна е статията ДНЕС!! Сега, когато Кадафи избива народа си,но и си отива в небитието, мнозина биха казали това. Но къде бяха преди 3 година журналистите, анализаторите, политиците- тогава мнозина се кланяха на Сатрапа...Това което авторът е написал умно и с достоинство, сега вече се казва открито..Да, Европа и света с мълчанието си и своите интереси в Либия бетонираха за десетилятия Чудовището...
43
0
 
0
 
! Отговори
Държавен служител преди 15 години
Точно така. Всъщност статията е напълно изчерпателна и съответна на реалната политическа конюнктура, обгърнала в детайли историческата събитийност и правилна хронология на проблемите в африканск-либийския регион. Авторът с проникновена точност и етичност апелира за едно по морално и справедливо съотнасяне на проблема към българската действителност и нейното реалистично придържане към отговорностите на българсите политици и дипломати в контекстта на съвременните и глобални български интереси.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Браво Бориславе; най ми хареса последното изречение.В България няма опозиция; опозицията се занимава с глупости, а когато става въпрос за дружба с диктатори и компорметиращи снимки с мафиоти и престъпници като Кадафи няма кой да реагира.
41
0
 
0
 
! Отговори
mmm преди 16 години
abe hora... ne se zanimavaite s gluposti....
40
0
 
0
 
! Отговори
отвратен преди 16 години
Срам и позор за България с такъв корумпиран президент.Тази партия е престъпна мафиозка партия.
39
0
 
0
 
! Отговори
интересно! преди 16 години
Странно, винаги когато гледам Първанов по телевизията, изпитвам особено чувство - смесица от личен срам, национална безнадеждност, самосъжаление и малоценност.
38
0
 
0
 
! Отговори
antigocevist преди 16 години
Президентите на България и Русия, както и двете страни днес си приличат по едно нещо те успяха да реабилитират изцяло наследството на комунистическите тайни служби и хората работили за тях. Днес и в Русия и в България на ключови постове в управлението на частни компании и на държавни институции има много хора, служили в бившия репресивен апарат.
37
0
 
0
 
! Отговори
ГОЦЕ преди 16 години
Хайде холан, Гоце! Ти си бил агент на една мракобесническа структура. Няма никакво значение това, към кое точно подразделение и на кой точно отдел на тази мракобесническа структура си бил доброволен агент.Не ни обяснявай, че тогава си защитавал българските национални интереси, ако обичаш, защото всички ние, които имаме някаква представа за онези времена знаем, че тогава държавата ни отдавна беше абсолютно лишена от самостоятелност и такива като теб бяха положили нейната независимост, гордост и чест в ботушите на безпросветния съветски болшевизъм.
36
0
 
0
 
! Отговори
С КОМУНИСТИ преди 16 години
България е в Европейския съюз, а физиономии, фамилии, манталитет и много прийоми на днешното управление непрекъснато ни натрапват все така живия спомен за БКП и нейната Държавна сигурност. И беззаконието днес, само сменило обвивката си, също е със знака на това минало незабравимо брутално и безцеремонно и сякаш вездесъщо.но в крайна сметка българският политически живот минава под сянката и под знака на Държавна сигурност и де факто има една партия, която е силна силната партия в България все още е партията на Държавна сигурност
35
0
 
0
 
! Отговори
антикомунист преди 16 години
Всички са забелязали, че когато се опита да се усмихне, това не му се удава, и лицето му почва да се гърчи в странна, болезнена, измъчена гримаса. Очите му са съвсем безизразни, а устата се мъчи да се усмихне. Усмивката на Първанов е не по-малко многозначителна от тази на Мона Лиза. Нещо прекалено болезнено има в тази полу-усмивка на Първанов. Ако се разгадае неговата усмивка, то това ще хвърли светлина върху страшната тайна на този човек.
34
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 16 години
Антинатовецът Първанов беше принуден да подпише договора за присъединяването на България към НАТО. Приятелят и ембарговият партньор на С.Хюсеин беше принуден да изпрати български войници в Ирак в помощ на коалицията против Саддам. Идейният другар на Милошевич, който му пишеше писма, израз на най-сърдечна подкрепа, доживя да види приятеля си пред трибунала в Хага. Той и на погребението му не можа да отиде, въпреки че толкова го обичаше. Някогашният националист Първанов днес е принуден да слугува на Ахмед Доган и да бъде унизяван непрекъснато от лакомията за власт на този коалиционен партньор. Някогашният убеден републиканец днес е пръв съюзник и приятел с бившия монарх. Той беше агент Гоце, кри години наред това, лъга и отрича, но накрая беше принуден да си признае. Това е страхотно унижение. Няма го СССР, а на Първанов му се налага да парафира договори за влизането на България в Европейския съюз. Забелязвате ли колко внимателно Първанов изрича думите Европейски съюз? Съветвам ви: вслушайте се, интересно е. Той внимателно изрича тези думи, защото го е страх да не би вместо европейския безсъзнателно да каже съветския.
33
0
 
0
 
! Отговори
mitew преди 16 години
Плужека е едно много гадно същество. Той е мазен, гнусен и в него няма нищо което да цениш. Но и плужека е по добър от предателя ГОЦЕ. Полудявам от ярост като го гледам тоя фес. Така е като си избираме залухави историци да ни управляват.
32
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 16 години
Лееекинко грешите с предположението, че снимащите се се хващат за ръка и се снимат по приятелски. За целта си има протокол, който определя мястото на всеки. Това, че не са догледали или са имали други цели не е грешка на Президента!
31
0
 
0
 
! Отговори
4ul nedo4ul преди 16 години
Kolko mnogo zly4 sre6tu prezidenta Pyrvanov-Goze (не е мой)
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
а сега кадафито щял да учатва в лекция ;жените по света'.ако се изкаже, обзалагам се, че гоце ще ръкопляска.
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
vsi4ko e gluposti pregovori 4u6ki.kadafi si ze parite,sarkozi si napravi reklamata kato za prezident i parvanov sede6e kato malko dete pri 100 godi6ni dqdovci!Gadni libiici na6iqt lozung trqbva da e Там, където българите клякат, другите народи направо коленичат
28
0
 
0
 
! Отговори
Gio преди 16 години
...да се снимаш до терорист от най-висш клас, си е снимка за семеен албум...Човекът отвлякъл български граждани стои до българския президент... Кадафи си получи откупа... а разказват, че не преговаряли с терористи...
27
0
 
0
 
! Отговори
jaguar преди 16 години
Vsichko e drin drin Vijte kakvo pravi SARKOZI pribirat si parichkite Nyama priatelski dirjavi ima PARI PARI ipak PARI
26
0
 
0
 
! Отговори
keyser soze преди 16 години
Гоце пак се ***. Поне да го бяха научили нещо в службите този човек...
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не бих се и изхрачил върху *** георги СЕДЕФЧЕВ първанов!