Модерни кръстоносци: Да се бориш срещу джихада

Разказът на един британец, който вместо да реже рози се бие с екстремисти
Обновена: 10 авг 2015 20:11 | 10 авг 2015 20:00,
89
Модерни кръстоносци: Да се бориш срещу джихада
Джим Атертън. Снимка: DailyMail

Изглежда сякаш целият свят е вперил поглед в борбата с Ислямска държава. 53-годишният Джим Атертън обаче не просто проследява военните действия в Близкия Изток, а самият той се включва в тях. И за разлика от многото британци, които заминават за Сирия и Ирак, за да се включат в редиците на терористичната групировка, той е там с друга мисия –  присъединява се към военната организация Dwekh Nawsha, което буквално преведено означава ''Онзи, който се жертва''. Тяхната мисия е да опазят християнското население на Ирак от набезите на ИД.

Атертън става част от тях, въпреки че в продължение на 20 години е бил просто шофьор на ван. Без военна подготовка, мъжът, който дори има двама внука, оставя удобният си дом в Североизточна Англия и отива на фронта, въоръжен с автомат, гранати и експлозиви.

За да замине той продава колата си, два мотора и лодка. Така изплаща бойното си снаряжение, което включва 22-ри калибър Глок, автомат Калашников и пушка.

Дните му, вместо в подрязване на храстите пред дома, сега преминават в пълно бойно снаряжение, докато заедно с останалите от християнската военна организация, дошли от САЩ, Австралия или Западна Европа, също се борят с ИД.

Джим, син на военен, коментира пред британското издание "Дейли Мейл", че е възприел за своя мисия борбата, след като брат му Шон умира при сражения в Ирак през 2006 г.

''Беше нещо, което почувствах, че трябва да направя. Исках внуците ми да знаят за какво се боря. Да гледам какво правят ИД просто ме съсипва. Помислих си – ако ще направя нещо с живота си, ще е сега!''

Атертън решава да напусне Великобритания и в продължение на една година спестява всичко, което може. Не му пречи фактът, че няма военно обучение, както и че през 2007 г. преживява инфаркт.

Вече 3 месеца 53-годишният англичанин е на фронта. Групата ''саможертвеници'' защитава местното християнско население и има стройна система на работа. Винаги половината от бойците почиват, а другите са на пост, което пък означава, че Джим прекарва доста време в четене или пък да държи в течение приятели и семейство си, посредством Facebook. В един дълъг пост от май той разказва как вижда себе си и останалите бойци като ''модерни кръстоносци'' и ''борци за свобода''.

Той вярва, че е намерил своето призвание в живота, смело разказвайки как никога не се е чувствал толкова горд от себе си.

''Аз не съм трениран войник, дори не бях в достатъчно добра форма, за да се разходя по магазините, но знаех, че с идването ми тук ще бъда от полза за някой. Аз не съм антиислямист. Не съм агресивен човек и не съм убиец. И ако моят живот приключи тук и се събера с брат си Шон, ще знам, че съм допринесъл за това светът да се освободи от всичкото зло''.

Атертън наскоро се завърнал за двуседмична почивка във Великобритания и въпреки настояването на офицери от Специалните служби, както и призивите на семейство и приятели, той е решен, че ще продължи да се бори с ИД, докато екстремистката групировка не бъде победена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
8
 
! Отговори
Кръстев преди 8 години
Браво ! Чест!
53
14
 
1
 
! Отговори
Лудия преди 8 години
Тоя е натиснат ,като всички *** поданици на Англия да защитава про-еврейските и интереси . Истината ви говоря ,който иска да види : https://youtube/watch?v=o91d29OeT7k
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 59ЗАЩОТО НЯКОЙ НЕ ИСКА.........А ЛАВРОВ ПРАВИЛНО ПРИЗОВАВА ООН ДА СВИКА СТРАНИТЕ-ЧЛЕНКИ ЗА СЪВМЕСТЕН ПЛАН ЗА БОРБА. ЗАЩОТО И АЗ СЕ УБЕЖДАВАМ ВЕЧЕ(В СТАТИЯТА "ТОЙ НЕ Е ВОЕНЕН .НЕ ОБУЧЕН...") ЧЕ ТОВА Е СМ ЕШНО ИМЙКИ ВПРЕДВИД ЧЕ ИД НАРАСТВА А ПЛАНОВЕТЕ ИМ СА ДАЛЕЧ НЕ САМО СИРИЯ НО И ЕВРОПА(СПОРЕД ЗАПЛАХИТЕ ИМ И НЯКАКВА КАРТА). ТУК НУЖНО НЕ ДЕЖУРСТВО НА ПОЧИВКИ А ДА ГИ ГОНЯТ ДО ДУПКА. ЗАЩО ДА ИМ ДАВАТ ВРЕМЕ С ВСЕКИ ДЕН ДА НАРАСТВАТ...
51
1
 
51
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Един достоен потомък на Ричард Лъвското сърце! Смърт на ислямистките *** и на тези, които ги финансират!
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен доживяхме да видим рашис да блее за намеса на НАТО ха ха ха
49
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво! Но не разбраха ли,че Турция и САЩ създадоха и продължават да подкрепят джихадистите!? НАТО можа да изпрати войски в Ирак и Либия,уж да се бори против химически оръжия ,а в действителност ги унищожи като държави, а не можа да ликвидира тези ислямисти ! Защо и какво чака още?
48
5
 
11
 
! Отговори
До 61 преди 8 години
"А най-голямата отговорност за един мъж е грижата за семейството"Ако всички мъже мислеха като теб, досега ордите щяха да са превзели половината свят. Да те видим как ще си защитиш семейството срещу 200 000 въоръжени до зъби ***, които са ти блокирали всички точки за бягство и чакат теб и децата ти с туба и кибрит в ръка.
47
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 57Брат, думите война, ценности, живот, чест, извисено мислене нямат място в едно изречение. Войната е най-уродливото явление - кръв, смърт, смрад, черва, л.., а като запищят осколки и куршуми - неистово желание да се завреш в някоя дупка или да си поне на 1000 км. оттам. Пожелавам ти никога да не се "извисиш" дотам, че да участваш в нещо подобно, но никога не се знае. А най-голямата отговорност за един мъж е грижата за семейството, а не да си остави децата сираци от криворазбран идеализъм.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И Никито Ролекса заминавал, ама нямал пари за пушка
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ислямистите са ми крайно противни, но елементарната логика ме кара да си задавам въпроса, ако всички новини за извършваните изродщини са верни и доказани (но не като тези за химическите оръжия в Ирак), защо ООН още не е изпратило войски в района. Нали ужким цял свят ги осъжда.
44
1
 
26
 
! Отговори
57 преди 8 години
До 54:Брат, мисленето ти е евтино. Има хора на този свят, за които ценностите са на по-високо ниво. Аз самия си мисля, че не бих могъл да направя такова нещо на този етап от живота ми. Но никога не се знае. Един ден, може мисленето ми да се извиси над стандартното и да направя нещо подобно. Може наистина човекът да иска да изглежда велик пред внуците си и да ги научи да живеят по-пълноценно. Баба им ще гледа внуците, а той отива там, където са мъжете.
43
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Англия подкрепя и съединението
42
2
 
55
 
! Отговори
просто е преди 8 години
Англичанинът е отишъл да защищава сирийските християни и ако трябва да жертва живота си за тях. Така както Лейди Стангфорд и Гладстоун помагат и защищават българите от турските издевателства през Априлското въстание. Но за това трябва характер и дупце ,а някои не го разбират.
41
2
 
32
 
! Отговори
akud преди 8 години
До Анонимен , ako няма хора като Джим Атертън. ИД ще дойдат до внуците му
40
38
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам колко трябва да е сдухал човек, за да си зареже децата и внуците, на стари години да се забоде в пустинята и да се прави на кръстоносец. Освен ако не е отишъл за изкара някой и друг паунд. Това за световното зло да го разправя на баба си, там текат яко мангизи и от двете страни.
39
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки ден християните в Ирак и Сирия за изтребвани, унижавани, а жените им взимани за сексуални робини и изнасилване.
38
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Огромен респект за този човек! Много малко са хората на които им стиска да направят това и то от хуманни и идеалистични подбуди! Дано да бъде пример и за други. От такива хора зависи съдбата на света в правилна посока но за съжаление са единици. *** като прочетат подобна новина и вият на умрело... вероятно от завист че те самите никога няма да бъдат такива!
37
7
 
44
 
! Отговори
МИ7 преди 8 години
.....въпреки настояването на офицери от Специалните служби....Ама моля ви се, г-н Атертън, борбата ви срещу Ислямска държава противоречи на интересите и политиката на Нейно Величество.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 56 ТУРЦИЯ СИ ГЪРМИ ПО КюРДИТЕ ОТ ВЕКОВЕ . АСАД НЯМА МНОГО ОБЩО С ТОВА . ТУРЦИТЕ СА СИ ТюРКИ А ИСИЛ АРАБИ И ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПО ГРАНИЦИТЕ
35
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къв джихад бе. Турция помага на ИД. Целта сега е свалянето на Башар Асад.Турците гърмят по кюрдите...то е ОЧЕВИДНО !