Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин

"Гардиън": Руският лидер иска да отслаби демократичните държави
Обновена: 10 яну 2017 06:54 | 9 яну 2017 21:52, Елка Василева
248
Тръмп и Русия – да играеш по свирката на Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Първата чуждестранна сила, намесила се пряко в президентски избори в Съединените щати, не е била Русия, а Франция. Това е станало не през 2016 г., а през 1796 г. и човекът, в чиято полза е била предприета намесата, не е бил Доналд Тръмп, а Томас Джеферсън. Френският посланик в САЩ се опитал да подкрепи демократа и франкофил Джеферсън в битката му с федералиста и англофил Джон Адамс. Този ход обаче имал обратен ефект и помогнал на Адамс да спечели.

Сега бързо да се пренесем 150 години напред. През Студената война и дори след нея както САЩ, така и Съветският съюз са се опитвали, предимно тайно, на моменти с кръвопролития, понякога успешно, да оказват влияние върху избори в много части на света. Затова, каквото и да има още да се каже за предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г., не правете грешката да заявявате, че подобно нещо било безпрецедентно, защото не е така, пише в редакционна статия в. "Гардиън".

Все пак, както и да анализираме и от която и страна да разглеждаме този въпрос, предполагаемата намеса на Русия в изборите в Америка през 2016 г. не може да бъде оправдана. Обвинението, отправено в разсекретен доклад на разузнаването, оповестен във Вашингтон в края на миналата седмица от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност, е сериозно. То гласи, че руският президент Владимир Путин лично е разпоредил да се предприеме кампания за оказване на влияние през 2016 г., за да подкопае вярата в демократичната система на САЩ, да очерни Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп.

В доклада се твърди, че Русия е направила това както чрез тайни, така и чрез явни средства, включително финансирано от Москва хакерство, използване на тролове и друга мръсна работа, а също чрез получаване на достъп до подготовката на изборите на щатско и местно ниво, макар и не до броенето на гласовете.

Според доклада намесата на Русия през 2016 г. е била "много по-директна, по-активна и обхватна", а успехът й е сигнал за "новото нормално" състояние на нещата, което ще бъде изпробвано и на други места, особено в Европа, където в Холандия, Франция и Германия тази година предстоят избори.

Това е сериозна работа. Би било наивно проблемът да бъде отхвърлен просто като пропаганда или фалшиви новини, или да бъде пренебрегнат като нещо, което всички правителства правят винаги, както някои може да се изкушат да заявят покрай случая с "ужилването" на израелски дипломат в Лондон от "Ал Джазира", за което беше съобщено в края на миналата седмица. Оценката на разузнаването не само изрично отхвърля тези възможности, но самото й оповестяване, което наистина е безпрецедентно, най-малкото предполага, че обвиненията са сериозно обосновани.

Ако са верни, обвиненията биха потвърдили наличието не само на заплаха от държава към държава, а и на заплаха от една система към друга. Те биха показали, че руската държава методично се опитва да подкопава демократичните системи и вярата на хората в тях. Тези системи и тази вяра трябва да бъдат защитавани. Не бива да се пренебрегват доказателствата, че те са заплашени.

Това не значи да се претендира, че оповестената оценка на разузнаването доказва това, което твърди. Не е така - отчасти защото това не може да стане, без да се изложат на риск източниците и методите, чрез които се е стигнало до нея, отчасти и защото доверието в службите е толкова разклатено от различни събития - от войната в Ирак до разкритията на Сноудън. За съжаление, това значи, че тя оставя място както за основателен, така и за неоснователен скептицизъм.

Отговорът на Тръмп на оценката на службите попада във втората категория. Той реагира като кандидат, а не като държавен лидер. Пренебрежителното му отношение към брифинга, който получи в петък, изглежда показва, че той се интересува повече от това да укрепи легитимността на избирането си за президент, отколкото да се заеме със заплахата от дестабилизиращите действия на Путин. Може би именно това искат да чуят неговите избиратели. "Ако това е било необходимо, аз се радвам, че са го направили", беше цитиран да казва избирател на Тръмп за намесата на Русия.

Избирането на Тръмп беше смайващо, но легитимно. От него могат да се извлекат някои поуки. Нехайното отношение на Тръмп към заплахата от Путинова Русия не е една от тях. Руският лидер иска да отслаби демократичните държави и да срине общественото доверие към тях. Оръжията му включват лъжливи твърдения, деморализация и гангстерски похвати. Никой няма интерес от това Тръмп да отхвърля руската заплаха освен Путин. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бод да пази България от този на снимката !
167
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доклада и разследването им са подготвени от КраудСтрайк - частна компания.Доказателства - уж имат ама били "тайни".Лесбиянката джудже и гей мулата си отмъщават за загубените избори.Хвърлиха повече от милиард да изберат Хиларито, ама не стана, сега Путин им бил виновен. Пфффффффф.Меркел и евро толерастите си подготвят почвата за бъдещите избори.Всеки с патриотичен и евро-скептичен уклон искат да го нарекат пионка на Путин.
166
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във времето на Тръмп ролята на Путин е само да слушка Америка какво каже, но ще обяснява на мужика, че казаното е по негово внушение !
165
2
 
11
 
! Отговори
Йов преди 7 години
Че това е все едно и също да кажеш ,че Горбачов е играл по свирката на Буш.... И е крайно време да се рабере ,че хората искат не само "демокрация", но най-вече искат М И Р ...мамка му и *** демократи !!!!!!!!!!!!!!!!
164
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Do 199Варварският КГБ, който за времето на своето същестуване е унищожил 20 милиона души в Русия и още 70 милиона в комунистическия лагер---------------------------------------------------------------------------------Като искаш да правиш *** пропаганда пиши:Варварският КГБ, който за времето на своето същестуване е унищожил 200 милиона души в Русия и още 700 милиона в комунистическия лагер
163
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 7 години
ne moje da si diktator kato si izbran ot naroda si.ima izbori.tova e tehnia izbor.6to niakoi ne se opita da svali Obama da vidim dali shte stane.toi diktator li e?
162
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е психопат масов убиец и военнопрестъпник и нормалните хора по света знаят това!
161
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия няма бъдеще Вовата Путин ще е последният и владетел Преди да стане Китайска
160
1
 
2
 
! Отговори
Qino преди 7 години
"Гардиън"? Come on!
159
1
 
0
 
! Отговори
Qino преди 7 години
"Гардиън"? Come on!
158
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Lt. Gen. Michael T. Flynn, the new national security adviser: interview with The Post this summer:Whats CNN? Whats MSNBC? Come on!
157
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия = ко4ина
156
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на русия са и разпорили жопата
155
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе стига сте ни плашили с Русия.Всички начело със САЩ се организирате и правите всичко възможно да и навредите и отслабите.Русия е сама срещу вас всичките взети заедно.И не хленчи .Държи се достоино.Като слушаме нападките на САЩ,те просто стават смешни.Русия това,Русия онова.Аиде холан,а те колко мръсотии са им направили на Рисия.Ама сега хленчат.
154
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига глупости става дума за много пари , трилиони долари дето америка няма как да върне , а най големите и кредитори са китай и русия . сега на говедарите им трябва война за да се измъкнат от *айната в които са потънали до уши за тръмп не им пука пука им за здуханата бабичка с ментални отклонения КИЛЪРКАТА
153
4
 
24
 
! Отговори
promo преди 7 години
Хибридната войнае факт, Русия е виновна за всичко- кризата, Brexit, избира президент на САЩ и спец.прати сняг на цяла БЪЛГАРИЯ !!!
152
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще припомним, че на Хаити имаше огромен скандал с "благотворителния" фонд на Клинтън. Фондът се занимаваше с продажба на деца, останали сираци след земетресението през 2010 г. и беше свързан със същите кръгове на Демократическата партия на САЩ и лицата, забъркани сега в Pizzagate. Самото название на скандала идва от мястото на многобройните срещи на предполагаемите високопоставени педофили от кръга на Хилъри Клинтън, неголямата вашингтонска пицария Comet Ping Pong, чиито собственик е известен привърженик на Хилъри.
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става дума за термини като pizza - момиче, cheese малко момиче, pasta малко момче и т.н. На пръв поглед сериозни хора, които ръководят Америка и света си съобщават един на друг с десетки писма колко е хубаво, че всички заедно са яли "макарони", как силно Джон Подеста скучае за "хот-дога" на Хаити, и че в офиса на един от участниците в преписката трябвало да местят мебелите, за да могат спокойно да ядат "пица".
150
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pizzagate започна след публикацията на Уикилийкс на пореден набор от електронни писма от пощата на Джон Подеста главният политтехнолог на Хилъри Клинтън и неин съветник в течение на много години. "Хактивистите", които претърсиха пощата му, откриха в нея подозрително количество думи, които са интернетен жаргон на педофилите, които го използват, за да скрият своята дейност.
149
1
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
по скоро за оправдания на фобчетата :)