Грета Тунберг стана Личност на годината. Защо Time я избра?

Тя се превърна в символ на глобалния бунт
Обновена: 12 дек 2019 09:20 | 12 дек 2019 09:20, Нели Христова
211
Грета Тунберг стана Личност на годината. Защо Time я избра?
Снимки: Reuters

Не за първи път някой се опитва да накара политиците да предприемат мерки и да се справят с промените в климата. В повечето случаи не успяват, но някак това 16-годишно момиче успя да привлече вниманието им. Грета Тунберг бе обявена за "Личност на годината“ от списание Time.

Ако политиците не вземат мерки, температурата на Земята от началото на Индустриалната революция до сега ще се покачи с 1,5 градуса – преломният момент, който ще изложи 350 милиона души на суша и ще доведе повече от 120 милиона души на крайна бедност до 2030 година.

Още по темата

С всяка фракция на този един градус, ситуацията ще се влошава

16-годишната Грета започва своята училищна стачка през 2018 година. 16 месеца по-късно тя вече е сравнявана с Жана д'Арк, говори пред ООН, гледа с презрение президента на САЩ и се среша с папата. Нейната "климатична стачка“ се превърна в дума на годината според Collins Dictionary.

Тунберг няма магическо решение на проблема, но тя успява да превърне страховете на мнозина в глобално движение, което да настоява за промяна. Тя приветства онези, които са готови да помогнат и публично засрамва останалите, които не правят нищо. Заради нея хиляди "малки Грети" от Ливан до Либерия пропуснаха часовете в училище и излязоха да стачкуват.

Грета е на 16, но изглежда на 12 години. Носи дългата си, светло-кестенява коса, вързана на плитки. Има Синдром на Асбергер, което означава, че не оперира на същото емоционално ниво, като повечето хора, които среща. Не се впечатлява от статута на звезди, дори не се интересува от собствената си покачваща се слава.

Океаните ще се надигнат. Градовете ще се наводнят. Милиони хора ще страдат

"Искам да се паникьосат“, каза Грета пред лидерите на ООН по-рано тази година. Но тя не е лидер на нито една политическа партия. Не е първата, която повдига въпроса, нито има достатъчно квалификация, за да го реши. Не е учен, нито политик. Не е милиардер или принцеса, не е поп звезда, нито пък възрастен. Тя е обикновен тийнеджър, който събра смелост да говори истината пред силните на деня и по този начин се превърна в икона за цяло едно поколение.

Късният ноември не е време за прекосяване на Атлантическия океан – водите са бурни, ветровете – силни, а малкият катамаран прекарва седмици да се клатушка по пътя си. Грета прекарва по-голямата част от времето към Лисабон в каютата си, слушайки аудиокниги. Когато времето е хубаво, тя излиза на носа и гледа морето. Тонове пластмаса се носят под водата. Някъде надалеч ледници се топят.

Тунберг се обръща към проблемите на деня като възрастен, но е все още дете

Предпочита да носи тениски и удобни панталони. Има еднакви гривни с 14-годишната си сестра. Обича конете и й липсват двете й кучета. Майка й Малена е оперна певица. Баща й Сванте е роднина на Сванте Август Арениус, шведски учен, носител на Нобелова награда, който изследва как въглеродният двуокис допринася за покачването на температурата на Земята.

Повече от век след това откритие, учителката на Тунебрг показва в час видео с ефектите от затоплящото се време – гладни полярни мечки, необичайно време, наводнения. След това целият клас бил притеснен, но останалите деца се отърсили. Грета не успяла. Тя е на 11, когато изпада в голяма депресия. В продължение на месеци тя не говори с никого. Тя си спомня, че това е бил период на "безкрайна тъга“.

"Не можех да разбера как това може да съществува, екзистенциална криза, и все пак ние не я приоритизираме. Бях в период на отричане. Мислех си, че това не може да се случва, защото ако се случваше, политиците вече щяха да са се погрижили“, казва тя.

Баща й я успокоява, че всичко ще е наред, но после разбира: "Тя беше права, а аз грешах.“ Те спрели да ядат месо, сложили соларни панели, започнали да отглеждат собствените си зеленчуци и отказали да летят със самолети.

"Първоначално направихме всичко това не заради климата, а за да я направим щастлива“, казва Сванте Тунберг малко преди заедно с Грета да акостират в Лисабон. Малко по малко Грета започнала да говори отново. Но те не са особено впечатлени, когато дъщеря им им казва за плана си да започне стачка от август до поне края на септември. Момичето разпространява и флаери, на които пише "Името ми е Грета, девети клас съм и излизам на училищна стачка за климата. Ако на вас възрастните не ви пука за моето бъдеще, то и на мен няма да ми пука“, пише на тях.

На първия ден от стачката си Грета е сама

На втория ден към нея се присъединява непознат. "Това беше голяма крачка – от един до двама“, спомня си тя. След няколко дни идват и още хора. След това още 40. После стотици. После хиляди. До края на септември има толкова много хора, че Грета спокойно може да обяви – стачките ще продължат всеки петък докато Швеция не влезе в Парижкото споразумение за климата.

До края на 2018 година, хиляди ученици из цяла Европа протестират. През 2019 стачките се простират дори и извън Европа. Всичко става толкова бързо. Само за една година.

Едно тихо дете се събужда, слага синьо си горнище и се превръща в символ на глобалния бунт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Личност на месец, на седмица и на година в днешно време може да стане всеки.
176
0
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Тая пикла си е намерила доста добри съветници. Защото едва ли ще мине през акъла на 16 годишно да се прочуе като застане зад модерна кауза. Тепърва ще яде и пие без пари и ще се прави на голяма еколожка. Сега е на 16, значи след 2-3 годинки я чакайте евродепутат. Ей така се прави кариера, яхваш вълната на нещо, което вълнува обществото и си готов. А баламите да ходят да работят за нейната заплатка.
175
0
 
3
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Ако Грета се появи по порно каналите, видеата и (без значение колко ще бъде зле на тях), ще счупят рекорди от гледаемост. Това ще бъде еколкогично-климата щадящо порно. :)
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото Джереми Кларксън я оплю.
173
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо я избра? Защото са либeрални cмешници, но изборите по света показват, че хората се усетиха :P
172
4
 
5
 
! Отговори
ГОЛАТА ИСТИНА преди 4 години
Глобалното затопляне е факт и никой не може да го оспори!Обачче вредата за едни е полза за други.Места като Малдивите,Майами и др. "райски кътчета" ще са под вода.Ами да са строили на по високо.Южните щати в САЩ ще се превърнат в пустиня- да идат от бедоините да се научат.Но пък Сибир и Канада все повече ще станат обитаеми. У нас климата ще като в Атина а там като в Кайро.Северния морски път ще открит целогодишно и т.н.Тумберг туй ни може да го спре.Няма как да стане.Просто трябва приспособяване
171
0
 
5
 
! Отговори
Знае си работата преди 4 години
Имала е периоди в които въглеродният двуокис е бил в много по-голямя концентрация,а животът вместо да загине е процъфтявял. Всичко е било по-голямо - и дърветата,и тревите,и динозаврите,и рибите,и археоптериксите.....Всички хора ще нададем на ръст,а същевременно жегата ще изтори,и водата ще залее все гадни етноси - кашерите,семитите,ингелизите,холандците и скандинавските ***.... Природата си знае рабатата - ще се пречисти.
170
0
 
11
 
! Отговори
Алоу агенцията преди 4 години
Спрете заплатите на тия, че съвсем се оляха. Вече ги избива на психхическо заболяване!
169
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това дете е яко хитро! Как само го е измислила! Измамта на века - избираш кауза, която следват тълпи *** и ядеш, пиеш и пътуваш на техен гръб до посиране!
168
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига ни занимавали с това мързеливо дете, което измисли как ем да не учи, ем да не му дърпат ушите!
167
1
 
8
 
! Отговори
Гретьо Екуту преди 4 години
Гретьо Екуту от Малко Търново,аз съм за майка земя!, стига сте яЕбали ве! от утре- всички пеша, нема коли, нема камиони, автобуси, койт сакат, да си седи вкъщи ве! спрете корабите ве алооо, всички на полето да работят, кво ми стоите пред компютрите! децата на бригади, за кво им е туй училище, на бригади на полето и няма да им се плаща!!!!!! така бепе пу бай Тошуву, така ще бъде и сега!
166
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън - дрън, та пляс! Грета я избраха поради една единствена причина, която няма нищо общо с климатичната истерия. Според правилата на списанието (което е крайно левичарско), за човек на годината се избира този, който е имал най-голямо влияние върху медиите и обществените нагласи за календарната година. Така например, Тръмп бе такъв за 2016, също така и Хитлер за 1939г.
165
1
 
21
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Естествени процеси, които не се влияят от индустриалната революция. Престанете да лъжете хората! И децата като Грета!
164
0
 
19
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Личност на годината на Times е доста спорно призвание. Върнете се назад във времето са били главно диктатори. Хитлер става личност на годината 1938, Сталин 1939 и 1942, Хрушчов 1957, Сяопин 1978,1985, Хомейни 1979, Путин 2007, Доналд Тръмп 2016. 80 процента са свързани с диктаторство или война. Дори компютърът е личност на годината! Та малката няма за какво да се гордее. Грета Тунберг просто стана Вирал. Но тя се изказва по проблем с който не е наясно! Глобалното затопляне и застудяване са...
163
5
 
4
 
! Отговори
Ани преди 4 години
До АнонименЗа съжаление от репликата ти струи непознаване на проблема и пълна незаинтересо-ваност от него, което ,между впрочем, е характерно за масата коментиращи темата.
162
1
 
16
 
! Отговори
Хе,хе! преди 4 години
От кога чакам да дойде глобалното затопляне , че ми писна от високите сметки за отопление ! Днес пък разбрах от това момиченце - даунче , че ставало дума за климатични промени ! Утре някой *** ще почне да тръби за изчезващите комунисти.....а стига с тези идиотии !
161
22
 
5
 
! Отговори
Ани преди 4 години
До тук голямата част от коментиращите демонстрират невежество и омраза. Но това е характерно за виртуалната реалност.А реалността на нашия живот е друга. Личностите дават идеи,прокарват път към по-добри светове,стремят се да решават споровете и конфликтите.Грета Тунберг и хората около нея имат цели и идеи.Когато човек няма такива,по-добре да не коментира и да не критикува неща, от които не се интересува.По-добре открито да признае, че екологичните проблеми не го интересуват.
160
1
 
18
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Защо Тайм я избра? - за да дразни Тръмп, затова.....
159
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ме прощавате, но аз не виждам на снимката горе личност. Ако наричате еврейските *** личности или никога не сте знаели какво е това понятие, или сте податливи на шекели. Това на снимката е една кашерна радост за богоизбраните. И как няма да е. Гойка е знамето на разрушаването на гойското общество. Какъв по-голям кашер от това? Сега глупавите гои ще се самоубият и чрез климатична неутралност. И белите хора ще изчезнат до около 120 години. Честито!
158
2
 
36
 
! Отговори
Евреиското Списание преди 4 години
"избра" жалката си и смешна марионетка за "личност" на годината евреи гнусни - ще си платите за всичко !!!