Столтенберг: Рискът от конфликт с Русия остава

Алиансът не е готов да обсъжда гаранции за неразширяване на НАТО
9 яну 2022 23:00, Нели Христова
154
Столтенберг:  Рискът от конфликт с Русия остава
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг смята, че рискът от военен конфликт между алианса и Русия остава, но страните могат да постигнат политическо решение за преодоляване на различията помежду си. Той изрази това мнение в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

"Възможно е да се намери политическо решение, като се вземат предвид опасенията на Русия. <...> Но рискът от конфликт остава", заяви Столтенберг и заплаши с "мерки за сдържане на НАТО", ако отношенията между Алианса и Русия се влошат. Той добави, че НАТО "ще се надява на най-доброто и ще работи усилено за това, но ще се подготви и за най-лошото".

Столтенберг повтори, че алиансът не е готов да обсъжда гаранции за неразширяване на НАТО на Изток, както иска Москва, тъй като това би противоречало на "основните принципи" на организацията. Същевременно той подчерта, че НАТО и САЩ са готови да водят диалог по мерки, насочени към намаляване на риска от конфликтни ситуации, по-специално "по отношение на контрола на въоръженията, усилията за осигуряване на по-голяма прозрачност на военните дейности, ученията и комуникационните линии".

Генералният секретар на НАТО предположи, че на срещата следващата седмица няма да бъде намерено окончателно решение за преодоляване на различията между страните. Той заяви, че ще са необходими няколко кръга от преговори, за да се постигне напредък. "Готови сме да подобрим отношенията си", заяви Столтенберг. „Вече сме доказали, че сме способни на компромис и намиране на политически решения с Русия”, добави той пред авторитетната британска медия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА.....Истерично османлийче, ваш Ердо много се мазни на Путин, а и плямпаш глупости за Русия! Тюркието дванайсет пъти е бито от Русия и два пъти - спасявано! От мамелюците през 19 в. и от гърците - през 20-ти! Повече уважение, да не ви изненадат отзад! Гладували! Като им дотрябват домати или мандарини, ще си ги купят от вас, а вие ще се кланяте и благодарите, че са ви направили алъш-вериш! Кьопеклар!
103
0
 
2
 
! Отговори
ASD преди 2 години
САЩ са затънали в дългова спирала и спешно се нуждаят от ТСВ за да избегнат ФАЛИТ и гражданска война. САЩ няма да отстъпят от плановете си по създаване на ГОЛЯМА война в Европа, защото отказът ще означава разпадане на САЩ.Преговорите се водят от военни и дипломати, но текста е ясен. Русия НЯМА да води война на собствена територия, ако някой нападне Русия, тя с новите хиперзвукови ракети, ще превърне нападащата държва в "стопена пръст и радиоактивна пепел".
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние както е казал Борис 3 с Германия сме но никога против Русия и с тея да сме но никога против Русия
101
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
права е захова , тия където са се настанили не можеш да ги изгониш , и нахални , германия откога иска да закрива базите ....
100
0
 
4
 
! Отговори
Еврозана 2021 преди 2 години
НАТО отстъпва по всички важни теми за разговори. Да му мислят САЩ, Турция и Германия. Стобкова многобройни армии и разходи за отбрана, икономиките им страдат. Инфлациите им се увеличават, особено тази в Турция !
99
1
 
4
 
! Отговори
:6 до 76 преди 2 години
До До 76 до 76 до 76...Da capo al fine......Каква интелигенция са избили, ггговввньо?НА МЕН МИ ОМРЪЗНА! Дай пример! Поне един! Интелигенцията от преди 9.IX остана! Е, имало е дивотии - с Талев, Сирак Скитник, Щъркелов и няколко други, но ИЗБИТИ??? Лъжете, безсрамно лъжете! В НР България се създаде интелигенция, грамотен народ, читалища, опери, филхармонии, библиотеки, университети, обсерватории, институти, хорове, конкурси, каквото се сетиш! За да плюят разни неуспяли некадърни лъжци като теб!
98
1
 
14
 
! Отговори
115 преди 2 години
NATO какво се вре из цял свят, да си седят на дупетата в Америка, и да не забърква военни конфликти. Не се сещам да е имало военен конфликт около щатите, нито руснаци да са ги заградили, така както правят хамериканците с Русия. Където има Американци, там има проблеми!
97
4
 
6
 
! Отговори
Одисей 2 преди 2 години
Кога ли ще го удари мокър пар_цал през сурата този "разпериръчичко", та да си иде в Норвегията, да се радва на сухия режим там. Ама и руснаците хич ги няма, що изобщо си губят времето да разговарят чиновници, да им оправдават съществуването.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кога Путин че се напие и да им пусне 5...6 ракети ,на гейовете
95
2
 
16
 
! Отговори
Факт! преди 2 години
Като ръчкаш спяща мечка - риск да ти отхапе главата винаги има!
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бедна държава До 126. А ти изглежда си куха лейка / преведи си го сам, нали си добър в това/. Каквото и да прави Путин, си го прави в своята държава, не е тръгнал като някои други да ръси бомби по целия мирен свят. Не ще ежене, а действия - който иска да го направи - да почва и после да му мисли как ще се чувства, сигурно както американците след Виетнам, Авганистан и т.н., тоест с посрани *** / който оцелее , де/
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като гръмне една война, друга песен ще запеете.
92
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Нато са готови по трупове да ходят за да оцелеят.
91
4
 
30
 
! Отговори
Бегай бе Мишoк Умрел преди 2 години
Седи си в Брюксел, взимай си заплатката и си живей мишия животец, да не земе без време да свърши. Тая истерия е направо комична, нерде Брюксел, нерде Русия ама се "загрижили" какво руснаците си правят в къщи. Пък като се вдигне някой от Европата да мре за Укропията ум да ти зайде. Мишшшки.
90
6
 
15
 
! Отговори
-- преди 2 години
Ами пробвайте пак да воювате с руснците, ама този кухия да гледа този клип и добре да си помисли.https://youtube/watch?v=2vEntUvkG0Q
89
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 429 преди 2 години
Ислям и тероризъм са две различни неща...........не може да изкорените една религия, не е това начина, да се настройват хората едни с/у други.Православен християнин съм.........но трябва да се градят мостове м/у хората, не да се насажда омраза!
88
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 124 преди 2 години
Ислямът сам по себе си не е лоша религия, но се използва за манипулация, точно както всички монотеистични религии...........те и католиците хич не са стока, християнството също се е налагало с меч и кръв преди много векове!!
87
9
 
2
 
! Отговори
До К Петков преди 2 години
За една година българите ползват 3 милиарда литра горива за транспорт. 1 л гориво се равнява на 10 киловат часа електроенергия. Средния разход на кола с ДВГ е 7 литра на 100км което се равнява на 70 киловат часа електроенергия. Електрически автомобил разходва средно 17 киловат часа електроенергия. Изводът е, че с 8 милиарда киловат часа електроенергия (1 блок на АЕЦ) за годна може да не ползваме горива за транспорт.
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитът за държавен преврат в Казахстан беше ликвидиран, но повод за празнуване няма. Експерти твърдят, че за изминалите 30 години, Централна Азия чудовищно се е ислямизирала. Предстои тежка и сериозна работа.
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не им стиска на НАТО-вците да нападнат Русия..............защото това ще е края на света...........един ядрен конфликт ще унищожи Северното полукълбо на Земята!!