Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна

Те се връщат в базите си си след края на учения
Обновена: 15 фев 2022 12:17 | 15 фев 2022 12:16, Елка Василева
369
Русия изтегля част от силите си от границата с Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Русия обяви днес, че изтегля част от силите си край украинската граница към постоянните им бази в потенциална първа сериозна стъпка към деескалация на продължаващата седмици криза със Запада, предаде АФП.

Решението идва на фона на интензивни дипломатически усилия за осуетяване на предполагаема руска инвазия в Украйна след струпването на над 100 000 руски бойци до общата граница.

Още по темата

Кризата достигна пик тази седмица, след като американски официални лица предупредиха, че пълномащабна руска атака, включително срещу столицата Киев, е възможна в рамките на дни.

Днес сутринта говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков заяви, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят. Бройката им обаче не се съобщава, предаде БНР.

По-конкретно Конашенков отбеляза, че контингентите от Южния и Западния военен окръг вече са започнали да се товарят за транспортиране и ще се върнат в постоянните си пунктове на дислокация в следващите дни.

Мащабните учения в цяла Русия продължават, някои части от Южния и Западния военен окръг са завършили ученията си и военните формирования са започнали да се връщат по своите базите.

Конашенков заяви също така, че на 19 февруари ще се проведе бойна стрелба на полигона Обуз-Лесновски в Беларус в рамките на ученията Allied Resolve-2022. Той подчерта, че по този повод съвместни сили на руски и беларуски отряди ще отработват задачи, свързани с отблъскване на агресивни действия като част от отбранителна операция.

Руските пазари реагираха положително на новината и рублата, която беше подложена на натиск поради опасения от нови западни санкции в случай на война с Украйна, поскъпна с 1,5 на сто малко след съобщението на министерството на отбраната.

В реакция Украйна обяви, че общите дипломатически усилия на Киев и западните съюзници са успели да отблъснат потенциална руска инвазия.

„Ние и нашите съюзници успяхме да сдържим всяка бъдеща руска ескалация“, заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Но той предупреди, че Украйна ще повярва в деескалацията, „когато види реалното изтегляне на войските“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
0
 
1
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Кремълското джудже щом прибягва до създаване на военна психоза, значи "ситуацията му в Русия е в много лоша ситуация" ! (както се изразява нашия клоун-премиер)
289
0
 
1
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 години
Кого лъжете , бе, жалки русофили? Какво оттегляне , като пристигат още 7000 *** ??? Защо искате да лъжете ? Защото сте г.ъзолизци и национални предцатели !
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой вярва ли на това, какво говорят руснаците?
287
0
 
2
 
! Отговори
izh преди 2 години
E сега нефто-газовата--никелово добивна промишленост ще трябва да работи извънредно да покрие загубите от развяването на байраците
286
0
 
7
 
! Отговори
sd преди 2 години
Ако Русия анексира БГ и останалите 2-3 милиона население в трудоспособна възраст ще замине на запад. След като 2 милиона вече са заминали. Гледам че никой не бяга към азиатската к-л-о-а-ка Русия. Напротив, като идете на запад - руска реч от всякъде.
285
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Путин е пътник.
284
9
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 години
Чест и адмирации господин Путин ! Дани след анексирането на украйна господин Путин анексира и клетница майка българия нещастница ! Нека станем една държава ! НЕКА ! ЩЕ !!!!
283
3
 
0
 
! Отговори
по-жалко е преди 2 години
До Анонимен// за тези, които са на тяхната каишка, щото на краварите не им е припукало за другите. За непослушни приятели те си имат отработена схема, наречена "жълтото куче". което ще рече, "бой, глад и подстрижка" и лъва, видиш ли, станал на куче.
282
3
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
ako не се засилват да прескочат границата тая нощ, тва означава че другаря Xi , както в казахстан им е казал айде обирайте си крушите да ви не праиме чеверме с нато
281
0
 
0
 
! Отговори
смях преди 2 години
хенДри кисиджъревич, ти си дипломатът, ние твоите падуани.
280
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците, където и да се намесят все е лошо. Да си спомним за арабската пролет, Ирак, Афганистан, Сирия. Никоя страна не прокопса.
279
6
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Алооо: Относно кой граби и напада страни ... фактите лесно се проверяват. Отваряш атласа и поглеждаш кой се е налапал с най-много територия. После се питаш е как се печели такава територия ? После си отговаряш: Русия има над 200 войни в историята си , само 4-5 са защитни всички останали са НАПАДАТЕЛНИ ! Американците не ги мисли изобщо дори :)
278
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Край, това беше! Руската инвазия от 16 февр. приключи! Браво бе Бидон, ти позна!
277
9
 
5
 
! Отговори
Космонафт оф МКС преди 2 години
аз виждам само как пияни рашки за правили зиг-заг в снега.
276
2
 
2
 
! Отговори
Хенри Кисинджър преди 2 години
Трябваше да поканят Син Дзинпин на посещение и тогава да оттеглят армията, един вид да покачат на запада че Китай им спасил наасрааните 3адници. Пак аз трябва да ги уча на дипломация бееей
275
5
 
9
 
! Отговори
Iv преди 2 години
По-възрастните помнят къде се провеждаха най-големите военни учения в БГ. Ново село и Шабла. Това означава ли, че всяка година сме се канили да нахлуем в Сърбия и Румъния. Аман от простотии.
274
2
 
6
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Какво следва? Следва, че пак ви прелъгаха всички, че ще има война. Няма да има такава, никой няма да я спечели. Просто военните тябва да си оправдаят съществуването. За това е паниката и шашът. За Вас - данъкоплатците, утре да си отдъхнете и да си кажете "Еее, и някой лев да се даде за военните, важното е да няма война." Радвайте се и плащайте от данъците си.
273
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Русия като признае Донецк и Луганск за независими републики. ще подпише договор за въоръжение с новите субекти и ще си разположи една военна базичка на тяхна територив с С 500, например.
272
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Путин като изтегли войските, ще ходи да убива Навални в затвора, според другата статия. Ама първо войските да прибере.
271
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Днес изтича..." Ами точно днес руската Дума гласува мизерното си постановление, че Донецк и Луганск не са вече украински. Путин само това чака да въведе зелените човци.