Войната - 11-и ден: Заплаха от глад в Украйна, провал на зелените коридори...

Огромни икономически щети и санкции срещу Русия
Обновена: 6 мар 2022 10:54 | 6 мар 2022 07:30, Петя Славова
176
Войната - 11-и ден: Заплаха от глад в Украйна, провал на зелените коридори...
Снимка: БГНЕС

Огромни икономически щети нанасят военните действия в Украйна и санкциите срещу Русия; провалиха се зелените коридори за евакуация на 450-те хиляди граждани на Мариупол, а "Лекари без граници" прогнозираха катастрофално развитие на хуманитарната криза в Украйна, предава БГНЕС.

Основни акценти от събитията във войната на двете съседки Русия и Украйна през изминалото денонощие:

 Прекратяването на огъня се провали

Русия възобнови офанзивата си срещу обсадения югоизточен град Мариупол, след като прекратяването на огъня, договорено по време на вторите преговори, беше провалено. Провали се и евакуацията на гражданите на Мариупол. В града живеят над 450 хиляди души. Всяка страна обвинява другата за причините за прекратяването на примирието. "Лекари без граници" вече предупредиха, че ситуацията в града е катастрофална и че е "наложително" да се създаде хуманитарен коридор.

Близо до Киев

Руските сили се приближават до столицата Киев от север и запад. Кореспондент на АФП дори съобщи, че е станал свидетел на бомбардировки в северния град Чернигов, където десетки цивилни са били убити при обстрели, ракетни атаки и въздушни нападения.

 Путин предупреди НАТО

Руският президент Владимир Путин предупреди за "колосални и катастрофални последици не само за Европа, но и за целия свят", ако чужди сили се опитат да създадат зона, забранена за полети в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да създаде зона, забранена за полети, но шефът на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли призива, заявявайки, че това може да доведе до по-широка война в Европа.

 Без разрешение за полет

Руската водеща авиокомпания Аерофлот спря всичките си международни полети от 8 март, с изключение на съседна Беларус. Този ход задълбочава международната изолация на Русия, която вече се избягва от чуждестранни авиокомпании и туристически оператори.

Преговорите продължават

Трети кръг на преговорите за прекратяване на огъня ще се проведат в понеделник. Руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с германския канцлер Олаф Шолц каза, че Москва е готова за диалог относно Украйна, ако всички нейни искания бъдат изпълнени.

'Няма да свърши скоро'

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен предупреди, че войната в Украйна "може да не свърши скоро" и че САЩ и европейските съюзници трябва да поддържат силен натиск върху Русия, докато военните действия приключат.

Русия изолирана

Русия е по-изолирана от всякога след историческо гласуване в Съвета на ООН по правата на човека за разследване на нарушения, извършени по време на войната срещу Украйна, като само Еритрея е на страната на Москва.

Повече от 1,37 милиона бежанци

Повече от 1,37 милиона души са избягали от Украйна в съседни страни след нахлуването на Русия миналата седмица, съобщи ООН.

Още по темата

Заплаха от глад

Световната хранителна програма на ООН предупреждава за задаваща се продоволствена криза в Украйна в конфликтните зони, докато прекъсванията в производството и износа могат да доведат до продоволствена несигурност в световен мащаб.

Старши имам призовава за мир

Старшият имам на джамията Ал-Азхар, шейх Ахмед ал-Тайеб, призовава за повече международна хуманитарна помощ за Украйна и за по-големи усилия за прекратяване на войната. „Свидетели сме как украински цивилни напускат домовете си в търсене на безопасност и сигурност, което е истински тест за нашата човечност“, заяви висшият сунитски ислямски духовник в поредица от туитове на украински, арабски и английски.

Американски транснационални компании се оттеглят

Американската транснационална компания Visa, предоставяща услуги по извършване на платежни операции, обяви, че спира дейността си в Русия. Картите Visa, издадени в Русия, няма да работят извън страната, а тези, издадени от чуждестранни финансови институции, няма да работят в Русия. Същото важи и за Mastercard.

 МВФ предвижда "опустошителни" икономически щети

Вече "сериозните" глобални икономически последици от войната в Украйна ще бъдат "още по-опустошителни", ако конфликтът Москва - Киев ескалира. Това предупреди Международният валутен фонд. Въпреки че прогнозите остават обект на "изключителна несигурност, икономическите последици" от инвазията, започната миналата седмица от Русия, "вече са много сериозни".

"Не на войната"

Повече от 40 000 демонстранти излязоха на шествия във Франция, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна и да кажат "не на войната в Европа". Митинги в подкрепа на Украйна са планирани за този уикенд в много европейски столици, на десетия ден от руската инвазия. Десетки хиляди дефилираха в Цюрих, Швейцария, и още няколкостотин в Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия била изолирана от Света..колко *** или дезинформиран трябва да е човек, пишещ подобни неща. Русия вече е ориентирана към Изтока, само Китай и Индия съставляват 50% от населението на Света, притрябвала им на руснаците разклатената и разкостена Европа. За нас, тук, остава големият глад, уви, неизбежно.
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕЛЪСТЕНА И ИЗОСТАВЕНА - ТОВА Е УКРАЙНА, САМО ЕДНО ТЛЕЕЩО ВЪГЛЕНЧЕ В МАН-ГАЛА УКРАЙНА!!! NOTHING PERSONAL: Our goal is to get our money but we do not defend Ukraine, US capital said!!!
126
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕСНИ-ПРЕСНИ преди 2 години
Нека бъда ясна: Съединените щати не трябва да избират между нашите демократични ценности и нашите икономически интереси, каза Пелоси.Но тези, които са против предложението, се опасяват от по-голямо покачване на цените, тъй като средната стойност за един галон бензин надхвърли $4 за първи път от фискалната криза през 2008 г. в неделя. ПО-ТОЧНО: БЕНЗИН -4,39$, А ДИЗЕЛ - 5,19$ ЗА ГАЛОН(3,78 литра).
125
0
 
2
 
! Отговори
ПРЕСНИ-ПРЕСНИ преди 2 години
Държавният секретар Антони Блинкен обяви в неделя, че висши представители на САЩ разговарят с европейските си колеги за забрана на вноса на петрол от Русия, тъй като президентът Владимир Путин продължава...Междувременно председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че членовете на Конгреса обмислят законопроект, който ще спре вноса на руски петрол в Съединените щати - въпреки че цената на суровия петрол се повиши до близо 130 долара за барел в ранната сутрешна търговия в понед
124
0
 
1
 
! Отговори
MeMi преди 2 години
Супер! Само Русия ще е зона, свободна от глобалисти!
123
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте Русия дали иска да влезе в ЕС като равностоен партньор на Германия и Франция, ако е сългасна, това ще е огромна победа за Европа и за Русия! И ще им натриете носовете на всички тези убийци,нацисти и прочее! Англия ви обгражда, вкарват ви клин в Европа! Съсипаха и енергетиката, икономиката на Европа, нацисткиоте банди палят конфликти в Украйна всяват смут, като набутват с оръжия и огромни дългове Украйна, извършват геноцид над населението в Украйна!
122
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Зелените коридори не работят,защото вашите неонацистки терористи не пускат никого да се изтегли по тях!
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ...Англичните са направили договор с Украйна и Полша, така правят една бариера от север на юг, като разделят Европа и блокират западна от източна Европа,от към Средиземноморието, англичаните подписаха договор с Гърция,англичаните продават оръжия на Украйна, като така хем набутват украинците в огромни дългове,хем се убива украинското , руско-украинско и друго население в Украйна,несъгласно с режима им, съсипаха икономиката на ЕС,те играят срещу Европа, натиснете Полша да анулира този договор
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега вече знаете какво им е на страните, в чиято окупация и унищожаване взе участие България в състава на НАТО.
119
7
 
1
 
! Отговори
Решение преди 2 години
Войната ще свърши много бързо само когато украинската мафия вземе нещата в свои ръце ! Сръчните украински килъри могат да свършат работата по отстрела на кремълското джудже !
118
1
 
6
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Всичко това направиха западните велики сили, които искаха да монтират балистичните ракети на самата граница на Русия.
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГОЧО Да ядат 1жавелините и 1нлоу,1снаряди и патрони! ------------ рашистите ги ядат от 10 дни :)
116
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Само една причина ми кажете, руснаците да прецакат евакуацията на цивилни? .......... защото са фашисти
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашия професор в Харков се е разхожал днес до атакуваното танково училище в града! Има интернет, ток, вода и т.н. Усещате ли, че нещо не е както го представят? Само САЩ и Украйна са били през 2020г против при гласуване на резолюция против възхвала на фашизма и национализма!!!! САЩ не са ратифицирали споразумението за международния военен трибунал в Хага! И т.н., и т.н. неща дето лесно могат да се проверят дали са руска пропаганда!
114
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само една причина ми кажете, руснаците да прецакат евакуацията на цивилни? А мислете! Нали бяха ударили гарата в Киев? Хората се качват постоиянно на заминаващи на запад влакове! И никой не атакува тях и влаковете! Руснаците поставя охрана на АЕЦ овте! Посочете ми една причина да взривяват тези централи. Засега те са в настъпление! Мемориала Бабин Яр бил разрушен от руските"фашисти"! Израелски журналист се снима на фона на непокътнатия мемориал!
113
1
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Разбра се вече: Войната я предизвикаха американците за да запазят Германия и Франция под влиянието си. Напоследък те показваха тенденция за независимост на външната си политика. Цената е повредена Украйна с която Русия да се занимава дълго. Още ли не разбирате наглосаксите?
112
2
 
17
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Хахахахаааа... Не мога да спра да се смея .... току що гледах поредното интервю на Байдън с професора по история Хедър Кокс Ричардсън. ТОКУ ЩО БАЙДЪН ОБВИНИ ПУТИН ЧЕ Е НАХЛУЛ В РУСИЯ ..... Тоя пенсионер трябва да му позволяват ЕДИНСТВЕНО да чете листчета с предварително написан текст .... Кратки и написани с ГОЛЕМИ букви .... И това е президентът на най-могъщата страна в света ? Та той не знае на кой свят е . п.с. Дали си спомня кой е Зеленски ? Ами къде е Украйна и защо всички говорят за нея ?
111
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нашенските просъветски памперси им отъня кожата на пръстите от щракане по клавиатурата. Оплата будет после победа. Когда? После ядренной войне. Кто не понял-ничего не получит !
110
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е виновникът за "провала на зелените коридори"? Кажете, бе! Защо мълчите като you know what!? Хубавото е, че колкото и да бъде изопачавана Истината винаги излиза наяве! Да, ще преживеем много трусове и страдания, но в последна сметка ще се отървем от корена на злото. Не го търсете в Русия!
109
2
 
10
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Демократичният свят нали праща помощи за милярди бре, що ревете! Да ядат 1жавелините и 1нлоу,1снаряди и патрони! Щом от запад са преценили, е от това имат нужда, кво се оплакват, нали бяха първи приятели, искат в ЕС, нато. Това е ЕС и НАТО, 1глупемдри1 такива!! Разруха, войни, бедност, РОБСТВО!!! Успех!!!