Русия ще продължи "прочистването на Мариупол и освобождаването" на Донбас

Руски печат: Украйна и Русия са близо до компромис
30 мар 2022 14:20, Елка Василева
136
Русия ще продължи "прочистването на Мариупол и освобождаването" на Донбас
Снимка: архив, БГНЕС

Вчерашните преговори между Москва и Киев в Истанбул станаха повратна точка - те не доведоха до спиране на огъня, но Украйна и Русия са близо до компромис, обобщава резултата от консултациите в. "Независимая газета".

Според руския всекидневник обсъдените договорености, които може да бъдат приети на най-високо ниво, показват, че страните са готови да спрат бойните действия в Украйна "в най-близка перспектива". Предвижда се окончателните проектодокументи да бъдат съгласувани и парафирани от външните министри и подписани веднага от президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски. Така руският и украинският държавен глава биха могли и пряко да участват в обсъждането на подробностите.

Още по темата
Преговорите са променили ситуацията като цяло, сочи решението на руското министерство на отбраната рязко да намали военната активност по киевското и черниговското направление. Главният руски преговарящ Владимир Медински обаче посочи, че това не означава спиране на огъня, пише изданието.

Политологът Дмитрий Суслов прогнозира, че междувременно Русия ще продължи "прочистването на Мариупол и пълното освобождаване" на сепаратистки Донбас. Той допуска днешното ръководство на Украйна да запази властта, "получавайки шанс за водене на по-отговорна политика занапред". Бъдещите споразумения не бива да се ограничават с неутралитет за Украйна - важно е Киев да се откаже от увеличаване на военната си мощ и от сегашното военно сътрудничество с други страни, подчертава експертът.

В. "Комерсант" откроява сред предложенията на Киев към Москва Украйна да бъде провъзгласена за "неутрална държава с международноправни гаранции" и двустранни преговори за статута на Крим, анексиран от Русия през 2014 г. Не става и дума обаче Москва да приеме всички украински предложения - част от тях са неприемливи за нея. Русия неведнъж е заявявала, че въпросът за Крим е приключен. По-нататъшното търсене на компромиси няма да е лесно, предрича всекидневникът.

Според ръководителя на украинската делегация Давид Арахамия, цитиран от "Комерсант", Киев предлага да се формира списък на държави гаранти за сигурността на Украйна, включващ Турция, Великобритания, Китай, САЩ, Франция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел и може би Русия. По думите му окончателният документ трябва да предвижда "работещ международен механизъм", подобен на член 5 от устава на НАТО.

Но според него и този текст има недостатъци, защото консултациите за евентуалното подпомагане на съюзник може да продължат "ако ще и година". Арахамия предлага срокът да се намали на три дни, след което гарантите ще са "юридически задължени да предоставят помощ". Киев иска тя да включва и затваряне на въздушното пространство, което Украйна не успя да получи сега. Не се знае обаче как ще изглежда това на практика, нито дали ще могат ефективно да си сътрудничат и да постигат консенсус примерно страни като Китай и САЩ. Привличането на Русия като страна гарант също поражда въпроси, отбелязва "Комерсант".

В. "Известия" изрежда подробно украинските предложения - 15-годишни преговори за бъдещия статут на Крим и сепаратистки Донбас, отказ на Киев от приемане на чуждестранни военни бази и контингенти, референдум в Украйна за мирното споразумение и други.

Всичко това едва ли отговаря на целите, поставени пред руската военна операция в Украйна, коментира депутатът от Държавната дума Дмитрий Новиков. Киев смята да остави неясен статута на Донбас и Крим, но тогава няма да е стабилна и цялата останала система от договорености. И самата дискусия за държави гаранти ще е неактуална, предупреждава той.

Междувременно самопровъзгласилите се републики в Донбас заявиха, че след като бъдат освободени териториите им, ще разгледат въпроса за влизане в състава на Русия. Според тях статутът им не подлежи на дискусии - сега Киев или ще ги признае за независими, или не, допълва "Известия".

Преговарящите не коментираха темата за санкциите, наложени на Русия след началото на операцията й в Украйна, отбелязва агенция РОСБАЛТ. В. "Росийская газета" обаче помества редица материали за международната политическа и икономическа ситуация около Русия във връзка с войната в Украйна.

Руската дипломация трябва сега да пренасочи ресурсите си към незападни направления, възприемайки избирателен подход към Европа и САЩ - там скоро не се очаква нормализиране на контактите с Москва, пише в статия за официоза анализаторът Фьодор Лукянов.

Заради новите санкции, наложени от ЕС, руските металургични компании по принуда сменят каналите за износ на продукцията си. Според експерти рестрикциите ще ударят и самата Европа, която пък е принудена да търси нови доставчици, се казва в друг коментар от вестника.

Чуждестранните държави ще изгубят половината си туристически поток от Русия. Според Световната туристическа организация заради изострянето на геополитическата ситуация туризмът на планетата ще загуби тази година най-малко 14 милиарда долара. Експерти уточняват, че близо 10 милиарда долара ще си останат в Русия, четем в икономическата рубрика на изданието.

Заради санкциите, трудностите с логистиката и поскъпването на храните ресторантьорите в Русия търсят начини да задържат цените си на днешното ниво. Бизнесът се опитва да смени вносните съставки на ястията с руски и да приготвя по-прости гозби. За това преустройство ще са необходими два-три месеца, пише "Росийская газета".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освобождението в самата Русия тепърва започва . Курилите Манджюрия Татарстан Ингушетия и мн. др.
118
0
 
5
 
! Отговори
Динев преди 2 години
Давай смело....Нещо нещата се забавиха...Този евреин Зеленски хич не му пука за Украйна... На него му е платено достатъчно за воденето на тази пропаганда...Войната не е хубаво нещо но ?? за да се стигне до тука има доста гнили неща. Нашата пропаганда е - като чуете че укр. армия настъпва - ЗНАЧИ БЯГА ТА ПОДМЕТКИТЕ ИМ СВЕТЯТ...Путин имаш още *** за чистене !
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113 за такива като теб които казват чуваното в обратно се инаричат слепи и глухи търси в инета янлекс новости да се просветиш със знание
116
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Царя-пабедитель що се крие из бункерите в Сибир? Страх го е да не му набият yшaнката до кръста ли?
115
6
 
17
 
! Отговори
Каква е разликата преди 2 години
Разликата между руснаците и американците е, че американците не ги е грижа за чуждият живот, докато своят си го пазят с цената на всичко. Затова бомбардират наред без да ги е грижа за мирното население. Ракка в Сирия е само един от примерите на какво са способни. Там след тяхната бомбардировка не е останал камък върху камък. Ако Русия действаше така, Киев отдавна да е сравнен със земята
114
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
елате в русия и виште как живейм както си живейхме и продължаваме.въпроса че путин много се грижи за народа дава възможномт на младите в разни области разни дейности путин е много умен и уважаван и обичан от народа си. запад го критикуват народа го защитава. за целият си живот такова нещо не съм видял в бг в бг само се критикува че премиера всички премиери са мафия които завладяват в всички атмосфери с корупция вбг
113
4
 
13
 
! Отговори
Ракка в Сирия 2018 преди 2 години
До Анонимен 109: Много си п'рост, да знаеш. Чети: По време на пика на боевете в края на август 2018, ООН излезе с изявление, критикуващо коалицията на САЩ за неприемливата цена, която цивилните на града плащат заради бомбардировките. Хуманитарна мисия на ООН, посетила града през април, заяви, че е шокирана от степента на разрушение, което надминава всичко, което сме виждали досега. Това са те "чудовища, убийци, садисти", американците, а не руснаците.
112
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще продължи "прочистването на Мариупол и освобождаването" на Донбас .......... а за парада на 9-ти май ще остане ли техника или ще ползват магарешки каручки :)
111
5
 
7
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 111: "Представям си ако Русия мине Дунав и започне ,,прочистване и освобождаване на България''? Много елементарно. Донбас и Луганск осем години бяха обстрелвани от украинските националисти. Това не можеше да продължава до безкрайност.
110
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще продължи да се самоубива.
109
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На север Русия приключи. Войските избягаха в Беларус и Русия. Отблокирани са Харков и Чернигов. Пътят между двата града е грозна гледка - изгоряла военна техника и стотици трупове на руски войници.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички е ясно кои са нацистите сега. Едно време немците поне не избиваха немски провинции като австрия, чехия, литва, латвия ,естония
107
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представям си ако Русия мине Дунав и започе ,,прочистване и освобождаване на България''.Ще изколят полвината Български Род.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етническо прочистване
105
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всички хора по света им стана ясно какви чудовища, убийци, садисти са руснаците. Къде са руските учени, писатели, поети, да вразумят чудовищата които ги управляват. Когато създавахте ужасните оръжия, даваха ли си сметка учените, физици и конструктори, че ще ги използват срещу братски народ
104
12
 
11
 
! Отговори
българин преди 2 години
Баси, наистина в България има доста олигоффрени, които са зомбирани путинофили. В кой век живеете бе, говведа?
103
2
 
18
 
! Отговори
рубашка преди 2 години
До 195. И аз това видях по Первий канал. Там всичките убийства и разрушения казват, че са на бандеровците.
102
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което виждате, е дело на бандеровците.
101
9
 
13
 
! Отговори
до Антикомунист преди 2 години
Няма да ти отговорят. Както и няма да ти отговорят на въпроса защо не карат Лади и Москвичи, защо нямат руска техника в домовете си. Защо не ходят в Русия нито да работят, нито на екскурзия. Защо комунистически тоталитарен Китай е втора иконимическа сила в света, като пргнозите са да изпревари САЩ след около 10 години, а икономиката на огромната, богата на всякакви природни ресурси Русия е сведена до бензиностанция (даже не и с ракети, като им виждаме "безаналоговите" оръжия).
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече ме мъчи усещането, че Русия и запада са се договорили отдавна. Играят в един отбор, а ние се пенявим нещо си. Играят доброто и лошото хченге, а на нас ни промиват мозъците. Така се управлява стадо го ***.