Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.

Войната в Украйна може да задълбочи демографската ѝ криза
5 апр 2022 10:33, Елка Василева
93
Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г.
Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Джо Байдън призова руския президент Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления. В същото време западните лидери се подготвят за нови икономически санкции срещу Москва на фона на международното възмущение заради твърденията за избиване на мирни граждани от руските войски в Украйна, пише в. "Гардиън".

"Вие може би си спомняте, че бях критикуван за това, че нарекох Путин военнопрестъпник", заяви Байдън. "Е, истината е, че видяхме това да се случва в Буча - той е военнопрестъпник", каза американският президент. "Но ние трябва да съберем информацията. Трябва да продължим да снабдяваме Украйна с оръжията, които са й необходими, за да продължи да се сражава, и трябва да съберем всички подробности, за да има процес за военни престъпления", заяви Байдън, цитиран от "Гардиън".

Още по темата
Украинският президент Володимир Зеленски отиде по-далеч, като каза, че в Буча са били извършени военни престъпления, които ще бъдат "признати от света като геноцид", посочва британският всекидневник.

Войната в Украйна заплашва да задълбочи демографската криза в Русия, пише в. "Файненшъл таймс".

Конфликтът кара квалифицирани работници да напускат Русия и е вероятно да доведе до хиляди жертви, много от тях млади мъже, от които би се очаквало да допринасят за икономиката за десетилетия напред, а това би утежнило последиците от пандемията от коронавируса с причинените от нея жертви.

Тези предизвикателства, наред с тежките западни санкции, които могат да тласнат Русия към най-сериозната й рецесия от началото на 90-те години на миналия век, заплашват да предизвикат продължителни икономически катаклизми в страната, което може да задълбочи проблема с ниската раждаемост, коментира британското издание.

След като не успява да постигне бърза победа във войната или да завземе столицата Киев, Русия насочва вниманието си към отцепническите региони в Източна Украйна. Руските войски също така обстрелват с артилерия големи градове като Харков на север и Мариупол на юг, за да държат украинските сили далеч от фронтовите линии, където руснаците възнамеряват да завземат територии, пише в. "Ню Йорк таймс"

Системното разрушение не носи особени военни ползи, но е част от по-широка стратегия за завземане на източната част на Украйна, казват анализатори и военни служители на САЩ, цитирани от американския всекидневник.

Това е важна цел за Путин. Установяването на контрол върху Донбас на практика би отделило част от Източна Украйна, а руският лидер може да представи това пред своята страна като победа. В същото време руски представители водят мирни преговори, които може да послужат като резервен вариант, ако Русия не постигне решителна победа на бойното поле. Евентуално мирно споразумение, включващо значителни отстъпки от Украйна, би могло да позволи на Путин да обяви, че Москва е изпълнила мисията си, макар руските сили да не са успели да свалят правителството на Зеленски, коментира "Ню Йорк таймс".
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък предлагам да освободим българите на Батбаянова България в Кавказ от руско владичество. Нали преди тях е била българска територия. Например някои осетинци се наричат българи. Ми кво?
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 16 -Тоя пък вика на войната кампания. Боже, наистина ли се случва това! И на това нещо трябва да му викам българин. Той бърка войната с изборите в България.)))))) Откачил е да брои бюлетини.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко американски президента съдиха, че ще съдят и Путин?
67
2
 
5
 
! Отговори
До 68-ми преди 2 години
Ей, какво стана, нима нашите българи вече се върнаха от "лошата" и "банкрутирала" Европа. Или вече обмислят варианта как да заработват високи доходи в богатата Русия и как да се доберат до Москва.***, не показвай празната си черепна кутия, че ненавиждам паяжини и паяци
66
5
 
9
 
! Отговори
КАСАПИН преди 2 години
ДА ЯДАТ ПУШКИ И ПЕТРОЛ !
65
5
 
4
 
! Отговори
адолф преди 2 години
В тоя сайт някой дали може да ми каже ка се нарича скованата набързо от дъски и летви стаичка за прасенца направо върху калта?Че гледам нещо цензурирате думата kochinka.
64
4
 
4
 
! Отговори
адолф преди 2 години
В една *** рецесия може да има само когато свърши калта и прасетата няма в какво да се въргалят.
63
8
 
12
 
! Отговори
факти преди 2 години
Запада и Украйина ще по-силни и по-богати в будеще. Но за Русия това е началото на края. Преди войната никой не се вълнуваше от руснаците, сега са *** на 21 век.
62
12
 
4
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
До Анонимен "А вашите президенти и държавни секретари,Нападнали Сирия,Либия, Ирак,Сърбия и други Кой ще ги съди? Номера ви няма да мине! Тогава убихте Кадафи,Садам и съдихте Милошевич но Русия не е тези Държави!-:)) Вън НАТО от Европа! "А Русия не беше ли в Афганистан, не нападна ли Чечня и Дагестан? Прибалтийските републики? Как манипулира Казахстан? А Грузия и Осетия? Още ли искаш? САЩ такива, ами Русия каква е? Същата!
61
6
 
17
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Санкциите срещу Русия се усещат, както у нас, така и у тях. Не си мислете, че им е розово! Целият свят ще усети Тази Война на Русия! Може би защото досега Европа си затваряше очите за претенциите на Русия към републиките да останат под нейн контрол, Русия се помисли за велика в тормоза над другите, и че всичко ще й се позволи. След третия месец, колапса за Русия ще е пълен, още малко, тогава ще започне истинската промяна! Дано им светне там, иначе всички загиваме! Путин=Антихрист
60
9
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
90-те на миналия век е твърде оптимистична прогноза.Ще се върнат в 20-те на миналия век.Рашките ги бива само за анимация и раздувки на приказки.Самостоятелно нищо не могат да произведат.Фалитът е неизбежен.
59
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Русия заплашена от най-сериозната рецесия от 90-те г." - А колонията на САЩ, наричана ЕС, е заплашена от тотален срив и разпад. Пардон - не е заплашена вече, те се случват в момента.
58
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Станаха два месеца от както след три дни финансов колапс ще убие рязко и мигновенно руската икономика. А, американската и украинската икономика като феникс ще се въздигне от пепелта и ще доубие звяра русия ще вземе ресурсите и и ще ги продаде на европа за благото на шепа бизнес психопати. А рухналата германия ще им подарява мерцедеси и бмв за жълти стотинки от благодарнос ... баси смешковците сте
57
11
 
16
 
! Отговори
До авторката преди 2 години
***. Не се напъвай да пишеш безсмислени статии оплюващи Русия. И не се притеснявай за ситуацията в Русия. Те и Хитлер и Наполеон така си мислиха, че ще съсипят Русия и тя ще остане без ресурси, горива и храни.....По добре помисли какво ще прави Европа другата зима ? Има ли рубли ? Това важи и за ядреното гориво, въглищата даже за дървата ! А иначе вие ще има доста да почакате най големият производител на газ петрол пшеница и полезни изкопаеми даже и вода....Да се предаде или приключи от глад ?!
56
7
 
11
 
! Отговори
Тоя скоро ще призове преди 2 години
За отпадане на санкциите към Русия !
55
6
 
2
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Убо де,га Русия ще се обезлюди,че американците да я наплодят?
54
11
 
14
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Причината БГ да е бедна,е че народът е гл.упав и крадлив.Справка:поръчахме ОЩЕ ,8 чертежа на самолети,които напълно предплатихме,а ще получим ЕВЕНТУАЛНО 2030г.И ги купуваме на цена,за която ,бихме могли да си купим,двойно или тройно количество руски или шведски изтребители.А на всеки,който си мисли,че сащ,са приятелска нам страна,ще напомня,че за отидете до там, ви е нужна виза.
53
14
 
10
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Дженд.растчетата много насериозно са се взели! Щели да съдят Путин за ''военни престъпления''!? Ха-ха-ха!
52
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10-15 години Русия ще падне под 100 милиона.
51
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вашите президенти и държавни секретари,Нападнали Сирия,Либия, Ирак,Сърбия и други Кой ще ги съди? Номера ви няма да мине! Тогава убихте Кадафи,Садам и съдихте Милошевич но Русия не е тези Държави!-:)) Вън НАТО от Европа!