Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия

Флагманът на руския Черноморски флот бе сериозно повреден
14 апр 2022 11:55, Елка Василева
671
Крайцерът „Москва“ - едно от най-сериозните материални поражения за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Русия понесе едно от най-сериозните си материални поражения от началото на нахлуването си в Украйна, предаде Франс прес.

Става дума за крайцера "Москва" - флагмана на руския Черноморски флот, който бе сериозно повреден. Москва твърди, че на борда на кораба са се възпламенили боеприпаси, а Киев - че украинските сили са го поразили с ракети.

Още по темата
В момент, в който руската армия установява контрол върху стратегическото пристанище Мариупол, на Азовско море, и се опитва да разшири офанзивата си в Южна и Източна Украйна, ракетният крайцер "Москва" бе "сериозно повреден", съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от информационните агенции РИА Новости и ТАСС.

"Поради възникнал пожар на борда на кораба експлодираха боеприпаси", целият екипаж е евакуиран, заяви руското министерство. Започнало е разследване за причините за пожара.

Украинските власти заявиха, че "Москва" е бил поразен от техни ракети. "Ракети "Нептун", които защитават Черно море, нанесоха сериозни щети на този руски кораб", заяви украинският губернатор на Одеска област Максим Марченко.

Говорителят на военната администрация на Одеса Сергий Брачук заяви в Телеграм: "Според данните, с които разполагаме, (украински) ракети са нанесли "сериозни щети" на крайцера "Москва".

Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, каза в YouTube, че флагманът на руския Черноморски флот е преживял "изненада".

Експлоатацията на крайцера "Москва" започва още през 1983 г. Той участваше в руската интервенция в Сирия от 2015 г.

В първите дни на руската инвазия в Украйна корабът участва в нападение срещу Змийския остров, по време на което бяха пленени 19 украински моряци.  Случаят се прочу и с нецензурна реплика на украинците, отправена по радио връзка към екипажа на флагмана.      
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


671
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
428
0
 
2
 
! Отговори
Много преди 2 години
По-голямо морално, отколкото материално поражение !
427
0
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Руската армия е пълен смях. Тези и Малта ще ги бие като маче у дирек.
426
0
 
5
 
! Отговори
Im-дртiйУайТБ0Й! преди 2 години
Горкото коритце потъна, напусна ни MASKWA, стана ръна на рибките, безУтешен съм. Представям си, ръшънското ком-НЕ с огромна мъка кви оправдания требе да измисли, за да може да представи пред света туй падение на военнизираната му машинариЯ - ФАКт.
425
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената армия вече официално се нарича Смешната армия.
424
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали Путин е луд, но на бай Дън му лопа цялото дюшеме.
423
2
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До От разузнаването: Тази опорка пък откъде я измисли ? Сигурно на 3-4 водки :) Путин вече каза... пушил е някой на палубата и кораба е гръмнал. Край :) Ти може да си измисляш и нападения от извънземни ако искаш :)
422
1
 
11
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
*** лер освен да метне някоя атомна бомба в изблик на гняв друго няма какво да направи. Жалко :(
421
1
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
На Русия всичката и работа е такива
420
2
 
14
 
! Отговори
ан преди 2 години
Бреййй, каква тишина!!!До вчера руските тролчета се превъзбуждаха и тракаха с клавиатурата с червените си кървави пръсчета!!!Сега имат кафяво на ***....техния малък джуджяк със всеки ден губи позиции и става за смях със малоумната си армия ***. Кръв ще серете червени ***....
419
2
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Победителите не ги съдят. Как мислят в редовете на Радевата Банда? Кой ще е победителя и какви ще бъдат присъдите?
418
5
 
22
 
! Отговори
струва ли си преди 2 години
Горките морячета, рискуват живота си заради амбициите на дребния тиранин в Масква
417
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко върви по план. Вече кораблъ е ъпгрейднат в подводница
416
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
...Повреден......той вече общува с рибите......
415
0
 
8
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
Айде *** го закъса хахахахах
414
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потъналото корито е построено през 1969 г. Служеше основно за морски паради край Севастопол, за разузнаване и най-вече да плаши съдените държави в Черно море. Просто бе кораб с отдавна изтекъл срок на годност. Да напомним, че в Кримската война Русия има флот с платноходи, а Англия и Франция са били вече с флот задвижван от парни двигатели. Все повече се намага сранение на Путин с цар Николай Първи. Последният умрял от мъка в края на Кримската война, осъзнавайки колко е изостанала Русия.
413
3
 
38
 
! Отговори
Star преди 2 години
Боен кораб навлезнал в чужди териториални води може да очаква само едно,дълго и тънко жило под кила и ватерлинията.Така че да кажат по Рускава ТВ, майка си ли е търсил кораба с обхват на ракетите от 700км. и с възможност за носене на ядрени бойно глави.Та те от там и София ще ударят с атом.Никой не е заплашвал Русия,и още по-малко не е нарушавал границите им за да извеждат в неутрални води такъв тип оръжие.ООН да ги съди по бързата процедура и това е ,няма какво да ги чака повече.
412
1
 
32
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Рамзан Кадиров --- Да, бе, как не ги досрамя да ударят светая светих на съветските нано технологии.
411
37
 
6
 
! Отговори
От разузнаването преди 2 години
В момента на инцидента на ракетен крайцер "Москва", на 70км(35 морски мили) от него в румънски териториални води се е намирал американски самолет, който е изстрелял ракета в посока към руския крайцер.Присъствието на този самолет в района може да се види в сайта FlightRadar. Путин знае вече за случилото се. Байгъняците настъпиха много лошо мотиката. Могат вече да очакват неочакваното. Много скоро...
410
2
 
34
 
! Отговори
Танката преди 2 години
Мислехме че самолетите им падат поради технически причини,което е подразбираемо.Но да им потъват и лодките ???? Незнам каква е тази команда там че да не може да разбере че има дупка в съда? И това е ,,фламангът'' на Черноморский Флоть.Представям си не-фламангите им.
409
1
 
34
 
! Отговори
П.Утин преди 2 години
В момента е на специална подводна операция !