Какви са последиците след потъването на ракетния крайцер "Москва"?

Причината за експлозията: злополука или украинска атака?
Обновена: 15 апр 2022 11:37 | 15 апр 2022 11:30, Петя Славова
222
Какви са последиците след потъването на ракетния крайцер "Москва"?
Снимка: БГНЕС

Ракетният крайцер "Москва", известен като флагман на Черноморския флот, е потънал по време на буря. Информацията предаде държавната агенция ТАСС, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

Причината за експлозията - злополука или украинска атака?

Още по темата

Корабът е бил теглен към пристанище, вероятно това в кримския Севастопол, когато е потънал. Тегленето се е наложило, тъй като плавателният съд е загубил стабилност поради повреда на корпуса при пожар, причинен от детонация на боеприпаси. Морето обаче е било бурно и затова корабът е потънал, твърди още ТАСС. Преди това екипажът е бил напълно евакуиран на други кораби на Черноморския флот, предава"Дойче Веле".

Руското вътрешно министерство няколко пъти повтори версията си, че експлозия на муниции на борда е причината за пожара, избухнал на крайцера "Москва". Какво е довело до експлозията обаче не става ясно.

Говорителят на украинската армия в пристанищния град Одеса Сергей Брачук твърди, че "Москва" е бил ударен от украински ракети от типа "Нептун", но Русия отрича това.

"Сериозен удар" върху руския флот

"Москва" се считаше за флагмана на руския Черноморски флот. Правителството на САЩ определи потъването на кораба като "сериозен удар" върху руския флот. Говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби каза, че потъването на "Москва" ще доведе до "последици" за оперативните способности на руския флот в региона. Оборудваният с ракети крайцер е играл ключова роля в усилията на Русия да установи "морско господство в Черно море", каза Кърби пред американската телевизия CNN. Заедно с други военни кораби "Москва" блокираше и украинското пристанище в Мариупол.

Сателитни снимки на Maxar Technologies показват кораба на пристанището в Севастопол. "Дойче Веле" не може независимо да потвърди тези кадри.

САЩ за момента не заявяват категорично каква е причината за щетите на борда на кораба, които са довели до потъването. Смята се, че по време на експлозията корабът е бил разположен на между 60 и 65 морски мили южно от украинския град Одеса.

Крайцерът може да пренася 16 крилати ракети с голям обсег. Екипажът на борда включва около 500 души. Сателитни снимки показват, че до неделя "Москва" все още е бил на пристанището на Севастопол в Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
2
 
! Отговори
Бандера накол до 178 преди 2 години
Свидомите ще бъдат асенизирани бавно, методично, мъчително щот го дават тарикати
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм чул ,който и да е победител в историята в някаква война/ битка, да е минал без каквито и да е загуби, някой да ни подсети ако сеща..
165
2
 
2
 
! Отговори
Аз есмь царь преди 2 години
До Часы НАТО Обяснявам на stinky, че всички руски моряци са транспортирани до Севастопол с други кораби. Русия има достатъчно кораби. Москва вече е стар кораб от 1982 година.
164
5
 
5
 
! Отговори
$$$??? преди 2 години
40г.корито ремонтирано 10-12 г назад.Потопили го украинският флот, които не съществува.Само БЛЯ БЛЯ.Черноморският флот на Русия получава 4 кораба и 2 подводници въоръжени с последните ракетни системи това сила. Русия не купува оръжие нито от Китай нито от Иран.Имат оръжие да унищожат Европа и USA ако желаят.Само ви лъжат Русия е сила защото има вяра в Господ и непоколебим народ Това ни липсва в България
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Последствията ще са, че крайцерът "Аврора", закотвен в Путинбург пак ще даде топовен гръм за нова Революция. "Мир, хляб, народовластие". Работниците в Путинбург ще стачкуват, войниците ще дезертират и ще се включват във войнишките съвети на съюза на работниците и селяните, срещу Олигархията на империализма на Русия.
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванга е рекла на Нешка още 1980 година: Москва ке потъне кога Малкият стане голям човек.
161
4
 
8
 
! Отговори
Последиците преди 2 години
Рашки гоу хоум !
160
4
 
5
 
! Отговори
сравнението преди 2 години
До АнонименНе е лошо да си завреш едно синьо- жълто парцалче в едно отверстие и да връткаш осмици докато паднеш!
159
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' от "Възраждане" свалиха украинско знаме от църква в Несебър '' ................................... това е интересно ... живея в западна Европа и НАВСЯКЪДЕ, всеки е окачил украинското знаме ... украинското знаме се вее от къщи, коли, лодки, кораби ... и никой не го сваля, защото всеки знае, че тук иде реч за битка между свободата и тиранията. Само в задунайска губерния, платените агенти на фашистка Русия определят дневния ред.
158
3
 
8
 
! Отговори
МАГУЧАЯ, НЕПАБЕДИМАЯ преди 2 години
МАСКВА ПАГИБЛА, АЛЕЛУЯ! ПУТИН ЩЕ БЯГА В ДУБАЙ, ПРИ ЧЕРЕПА!
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Черноморската Цушима. За пръв път от 1905 г., след погрома на руския флот при Цушима Русия губи флагмански кораб. Не е губила такъв и в двете световни войни. Путин ще се нареди не до Петър и Екатерина, а до двамата Николаевци. Единият умрял от мъка в края на катастрофалната за Русия Кримска война, а вторият убит от болшевиките. Въпросът е само един - от мъка ли ще умре Путин или нови болшевики ще го освяткат.
156
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един плешив, дебел *** се появи по тв, за да нарече този кораб +корабче" с червено знаменце. Бий си шута, Русия е велика и няма да се сгъне от това.
155
4
 
9
 
! Отговори
LZ2030 преди 2 години
До Анонимен 169; колежке, руснаците се изтеглиха от киев, защото претърпяха тотален крах.следва крах втора част в южна Украйна
154
11
 
24
 
! Отговори
Бесен преди 2 години
Браво на украинците! С две ракети се изплюхa в лицето на кремълския гнoм! Руснаците са на път да преживеят най-голямото военно поражение в историята си и за това могат да благодарят на горепосочения! По този щастлив повод бих искал да поздравя всички кремълски ***, симпатизанти на БьеСьеПье, BГЪЗPAЖДAHE и всички останали мизepници, които милеят за Путинска Русия!
153
24
 
12
 
! Отговори
радев преди 2 години
Аз вярвам само на Русия! Да вярва и да служи на Русия е свещен дълг на всеки българин! Долу нато, долу есес, свода за народа!
152
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин: минах за малко през Украйна да я освободя. Тъй минаха месеците неусетно.
151
18
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Най-хубавото е, че е потънал с 450 росийски смрада на борда.
150
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потъва нещо, което го има. Когато нямаш нищо, то нищо и не потъва, както е при укрите...
149
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смерт Путина !!!Смерт Росии !!!!
148
10
 
23
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
москва падна. путин мисли да си тегли ножа...