"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите

"Газпром" изпрати писмо до европейските си клиенти, предава Блумбърг
8 май 2022 10:35, Петя Славова
226
"Газпром" убеждава ЕС, че плащането на газ с рубли не нарушава санкциите
Снимка: БГНЕС

"Газпром" изпрати писмо до своите европейски клиенти и се опитва да ги увери, че могат да продължат да плащат за газ в рубли, без да нарушават санкциите. Това съобщи Bloomberg, като публикува и писмото.

Още по темата

Подобна стъпка може да означава, че Руската федерация се опитва да не се окаже в ситуация на реално газово ембарго и да запази приходите си от газ, които са жизненоважни за икономиката, предава БГНЕС.

Европейската комисия вече заяви, че плащането на руски газ в рубли ще наруши санкциите. Заради отказа да се плаща синьо гориво в руска валута, Полша и България вече са с прекъснати доставки, а сроковете за плащане на други страни изтичат по-късно през май.

В писмото "Газпром" съобщава на клиентите си, че новата заповед, издадена от Кремъл на 4 май, "изяснява процедурата" за първоначалната поръчка за плащания в рубли. Руският монополист отбелязва, че поръчката гарантира прозрачност на паричните потоци от чуждестранни купувачи и изключва възможността за привличане на трети страни в сетълментите.

Тази процедура изглежда изключва Централната банка на Русия, която беше санкционирана. Все още обаче не е ясно дали подобни разяснения ще бъдат достатъчни, за да убедят ЕС.

Съюзът твърди, че отварянето на сметка в рубли, което Кремъл изисква, и взаимодействието с централната банка при превалутирането на парите, би нарушило санкциите.

По-рано Русия призова компаниите да открият две сметки - една в евро и една в рубли - и увери, че плащането няма да се счита за изпълнено, ако не е в рубли.

В края на март руският президент Владимир Путин подписа указ плащанията на доставките на газ за "неприятелски страни" да са в рубли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 - Добре го каза
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 194 - вервай ми, ресурси винаги ще се търсят. Ако имаше базовни познания по икономика, щеше да знаеш че в в основа на материално богатство са ресурсите, не парите.
211
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Западът, можеше много отдавана щеше да е независим от руските доставки. Противопоставянето на Русия зад кулисите никога не е спирало и в основата на това противопоставяне винаги са били ресурсите на Русия. И сега изведнъж, като по сигнал щели да станат независими от руските доставки...Каквото и да ви говорят става въпрос за богаство и ресурси - разбира се не с цел да забогатем аз и вие. Но пък ние сме необходимия разходен материал да движим машината на елита в ламтежа им за еднолична власт.
210
2
 
2
 
! Отговори
още малко преди 2 години
Абе Гъзпром ще започнете да се молите и да сваляте цените за да си продадете пръдливия газ
209
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 213 преди 2 години
Не съм този, който писа че работи в енергетиката. Ти си смешен. Изкарвам достатъчно пари, не ме мисли, за разлика от теб, който си платен писар
208
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 199 -- "Отделно втечнения не е смъртоносен" ТИ СИ ТОТАЛНО НЕВЕЖА И НЕГРАМОТНА ПО ВСИЧКО, ЗА КОЕТО СЕ ИЗКАЗВАШ. И НЕ РАБОТИШ В ЕНЕРГЕТИКАТА, А В РЕДАКЦИЯТА НА ТОЗИ ПРОПАДНАЛ И ПРОДАЖЕН САЙТ. НЕ СИ В СЪСТОЯНИЕ ДА ИЗКРАРАШ НЯКОЙ ЛЕВ С ДРУГО, ОСВЕН КАТО ПЛЮЕШ ПО КАКВОТО ТИ ЗАПОВЯДАТ
207
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 211 преди 2 години
Хахха, ти си тотал! Не е истина какви 'образовани' пишат у нета. Вече ти писах, че руския е в има няма 10-15% по евтин. Кой те излъга, че е в пъти? Комшийката от горния етаж?
206
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Кой те е излъга, че е "в пъти по-скъп"? :)))" Сега, аз не мога да отговарям за невежството на всяка проооста русофобка! Ако и това не знаеш, моме, евала на тия, които са те правили/образовали
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 207 Освен празни приказки нищо друго не можете.
204
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 206 преди 2 години
Гледай сега. Преживял съм зима '85 когато имаше/нямаше ток 2/2, дори 1/3. Отоплявахме се на ток. Не ме плаши. Индустрията ще се пренареди, да няма да е лесно.
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 206 Аз работя в Енергетиката, приятелю. Знам ДОСТА по-добре от теб какво можем и какво не. :))) В България никой няма да мръзне, нито пък в Европа. България ще вдигне доставките на газ от алтернативни източници със 70% до края на август. Не се притеснявай, никой няма да пострада от "умния" руски ход. Сегашните цени са единствения негативен резултат, а те са НИЩО пред възможността да се оттървем от руския рекет.
202
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Западът не говори, а удря." Излез от тесния си, робски кръгозор и се информирай
201
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 188 -- "Ние не правим ток от газ, така че споко, няма да зъзнем." АЙДЕ, БЕ!! Не само ще зъзнем яко, НО и промишлеността, или това, което е останало от нея, и изобщо цялата икономика, пиши ги бегали... ИЗОБЩО НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПРЕДСТАВИШ КАКВО ЩЕ БЪДЕ БЕЗ ГАЗ! Ей, какъв неук и невеж народ в тоя долен турски сайт, бре!!
200
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 199 "А малкото втечнен е в пъти по-скъп (ти ще го плащаш!) и смъртоносен за природата (на децата и внуците ти честито)" Кой те е излъга, че е "в пъти по-скъп"? :))) А направо се просълзявам като видя какви еколози станаха изведнъж русофилите - от смях.
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 200 "Щеше да знаеш, че изолацията на Русия не се получи." :)))))) Ще видиш. :))) Западът не говори, а удря.
198
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 199 преди 2 години
Всъщност, ти нищо не си разбрал. Газпром ни продава газ на около 90 евро м/ч, на борсата е 100 евро. В момента в Европа не могат да смогнат да разтоварят LNGто, поради липса на свободни терминали. Край с "евтината" руска газ. Отделно втечнения не е смъртоносен, мина времето, когато технологията беше. Вземи се събуди, 2022ра сме, а проостия си личи кой е!
197
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 201 "Десет държави вече са си отворили сметки в Газбанк." Горкият. С отворени очи пълни с фейкове ще посрещнеш сгромолясването на руския газов монопол. Ти ако знаеше нещо от историята щеше да знаеш как свършват нацистките режими като руския.
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Ще означава, ако продължават да продават на Европа :)))))" Десет държави вече са си отворили сметки в Газбанк. Европейците няма откъде другаде да получат достатъчно газ, а Русия продава и в Азия, при това значителни количества. Газовото ембарго е СМЪРТ за европейската промишленост и икономика, за Русия е неприятно, но не фатално. Русофобията винаги е свършвала зле в историята (не че тролчетата знаят нещо от историята
195
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - "Всъщност, основните санкции досега бяха насочени към изолацията й" Отново си недоразбрал. Тя, злобата, вреди на мозъка и го свива, като при деменция. Щеше да знаеш, че изолацията на Русия не се получи. Западът не е целият свят
194
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Анонимен 193 - Ти изобщо не разбираш какво дрънкаш. Типичен прооост русофоб... Не е само инфраструктурата, няма никъде толкова газ! А малкото втечнен е в пъти по-скъп (ти ще го плащаш!) и смъртоносен за природата (на децата и внуците ти честито)