Климатична криза: На ден Русия гори непродаден газ за 10 млн. долара

Европа пък се бори с високите сметки заради липсата на гориво
26 авг 2022 22:00, Йоана Цонева
440
Климатична криза: На ден Русия гори непродаден газ за 10 млн. долара
Снимка: БГНЕС

Според анализ, предоставен на "Би Би Си", докато разходите за енергия в Европа растат, Русия изгаря големи количества природен газ.

Според тях централата, която се намира близо до границата с Финландия, изгаря всеки ден газ на стойност около 10 млн. долара.

Експертите твърдят, че преди това газът е бил изнасян за Германия.

Посланикът на Германия в Обединеното кралство заяви, че Русия изгаря газа, защото не може да го продаде другаде.

Учените са обезпокоени от големите обеми въглероден диоксид и сажди, които се създават, и които могат да засилят топенето на арктическия лед.

Анализът на "Ристад Енерджи" показва, че всеки ден във факела се изгарят около 4,34 милиона кубически метра газ.

Той идва от новия завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

gas flare

*Оцветената версия на тази сателитна снимка улавя инфрачервеното излъчване от изгарянето на газ в централата Портовая

Първите признаци, че нещо не е наред, идват от финландски граждани отвъд близката граница, които забелязват голям пламък на хоризонта по-рано това лято.

Още по темата
Портовая се намира в близост до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", който пренася газ по дъното на морето до Германия.

Доставките по тръбопровода са ограничени от средата на юли, като руснаците обвиняват за това технически проблеми. Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

От юни насам обаче изследователите са забелязали значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението - смята се, че е от изгаряне на природен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
364
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 379Анонимен "Учените са обезпокоени от големите обеми въглероден диоксид и сажди" . . . Сажди не се отделят при горене в определени условия - температура, съдържсние на кислород и т.н. Пише го подробно в химия на горивните процеси и защо се вкарват обратно изгорели газове отново!
363
1
 
1
 
! Отговори
още малко преди 1 година
и отивам на екскурзия в москва с 1 чанта чорапогащи. трампая чифт срещу интимна среща ;)
362
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудно ми е, тия т. нар. Русофили, дали някога са били в Русия. Че там като махнеш 3-4 големи града, всичко друго си е пълна мизерия, ама пълна.
361
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Което доказва, че тая газ не струва нищо. Опитват да я продават да бастословни цени и накрая става на ***.
360
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не стигнат пак, като през 1990, до пилетата от големия враг-САЩ. Тоя филм го помня много добре, бях в Ссср по това време. Глад, мизерия
359
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека си горят. Скоро ще има glad to meet you.
358
3
 
9
 
! Отговори
370 преди 1 година
С Русия до 17 век се е говорило и пишело на старобългарски, глyпaко!
357
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако този газ отиде при швабите и се изгори в тяхните централи и заводи, по малко въглероден двуокис ли ще отдели?
356
2
 
13
 
! Отговори
До 370 преди 1 година
Що? Паисий на какъв език е написал "История Славянобългарска"?? По-скоро руснаците да се зачитат дали щяха да пишат на кирилица, ако не бяха българите. ***.
355
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха братушките,задайте си въпроса дали щяхте да пишете на български
354
3
 
4
 
! Отговори
JoeLeTaxi преди 1 година
Сажди от природен газ?!?! Кой тАпАгьоз го сътвори това? Веднъж една съученичка беше изръсила, че пеперудата прави фотосинтеза... чудя се кое от двете е по-тъпо...
353
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ги мислете руснаците.Бензинът там е 1 лев.Не са в ЕС и не им е нужно.Не са в Нато и не са им нужни чертежи на американски самолети.Имат си армия,имат нефт,имат ДОСТОЙНСТВО.Имат оръжие-Искандер,Воевода,Сатана...
352
0
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 366 Това не разбрах в какъв смисъл го каза.Може да ти се вижда смешно, но SAAB са разработвали прототип на автомобил с парен двигател заради петролната криза от 1973 г.Опитите продължават и до днес.Но не се заблуждавай, това не са огромните пушещи машини които сме виждали от немите филми с Чарли Чаплин! Използват се съвременни материали като кевлар, карбонови влакна и други.Нещо с което Русия НЕ РАЗПОЛАГА!!!
351
3
 
3
 
! Отговори
Грета Тунберг преди 1 година
Май е време да организирам една специализирана военна операция в Руската Федерация?Ейц, даже рима има! Ако нема рима, удари м.a!!!
350
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейците пускат въглищните централи и ползват мазут. Супер зелена сделка. Пак в негативен аспект. Върнахме се назад във времето. А на ЕС печките на дърва и въглища им пречили. От сега нататък ще имат да чадятт, като през годините на индустриалната революция.
349
9
 
3
 
! Отговори
PG преди 1 година
Стига с тия неграмотни писания бе хора,само и само нещо да напишете се излагате много,а Русия ще си гори газа колкото си иска и където си иска в страната,има си го факт е ,а Европа като се прави на велика зимата ще страда,може пък старчето от щатите да им подхвърли нещо
348
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газта си е тяхна, ще си правят каквото решат. А ще оставали сажди, след горене а газ е много яко. Какво ли остава след горене на *** и въглища, а на мазут и нафта?
347
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напишете статия , как от сега в Германия се приема план за мерките с кобито. Ще трябва да се носят маски на открито и ако има публични мероприятия ще трябва да се спазва дистанция от 1,5метра и това ще бъде повод за отказване на протести. Усетиха се ,че зимата ще им запари и почнаха приготовленията.
346
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо са диваци? Защото не дават евтино или защото завиждаш? След като имат проблем с нагнетяване на газа,заради едностранните санкции и проблем с турбините ще си горят газа, нали е техен , а ние ще купуваме от американците на 5торно по-скъпо. Доказахме ,че ЕС е колония на американците и те ни цоцат яко.
345
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По ме притесняват въглищните централи които швабите пускаттогсеа щестане страшното