Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия

Междувременно Киев обвинява Москва в принудително преселване на украинци
30 яну 2023 11:43, Йоана Цонева
127
Над 5,2 млн. украинци са намерили убежище в Русия
Снимка: БГНЕС

Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този момент е над 5.2 милиона души. Това съобщава държавната агенция ТАСС, позовавайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.

Средно дневно и до този момент в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са организирани 897 пункта за временно настаняване, през които са преминали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при роднини, пише ТАСС.

Още в началото на инвазията си в Украйна в началото на миналата година руската администрация създаде коридори за преселване на украински граждани, включително и отпускайки сериозен федерален ресурс на граничните на Украйна области.

Още по темата
Едновременно с това обаче Киев обвинява Русия в принудително преселване на украинци на нейна територия, включително и опит за промяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са регистрирали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като особен акцент се поставя върху отвличането на украински деца, даването им на руско гражданство и "осиновяването им" от руски семейства.

Русия нарушава "основните принципи за защита на децата" по време на война, като издава на украинските деца руски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна миналата седмица. "Даването на руско гражданство или осиновяването им противоречи на основните принципи за защита на децата в райони на военни действия", подчерта Гранди.

От месеци Киев алармира за масови депортации в Русия - често в отдалечени региони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отрича обвиненията за малтретиране или престъпни намерения и нарича масовите движения "евакуации".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много празни приказки сте написали! В украинска област са 46 МИЛИОНА СЛАВЯНИ!!!! и никой не реагирате на това, че едно младо неопитно артистче ЕВРЕИН! ги избива агитирайки по тв да го снабдяват с оръжие - но докога? ще води битки чрез спонсори, които после ще си искат връщане на взетото, няма безплатен обяд!!!!
105
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Надявам се да не ги ловят по пазарите и улиците с насочени автомати и да ги пращат на фронта... както се прави е Украйна.
104
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през 2014 и 2015 европа казваше че са туристи а сега казват че с насила слепи и глухи се правете дай бог такива и да останете това желая на всички които го твърдят аз живея и работя в русия нема нужда да ви чета лъжите
103
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
повече от 3.5 млн бяха до войната а сега просто повече от руснаците - Много от тях работът в Сибир естественно за повече пари ! Реално са повече от 8 млн -почти във всички градове шофорите са украинци , строители . газови работници а от началото на войната и във всички сфери от пазачи до завеждащи хироргическо отделение в болниците (при мен са половината персонал от лекари )
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 120.Средния го оставиха за Коломойски,Ахмедов, Порошенко и компания.
101
7
 
1
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Анонимен 112 и на кой крак се опря Росията на средния ли?
100
13
 
13
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 година
Е това означава, че всички украински бежанци са отишли в Русия и никой не е отишъл в Европа ти да видиш добре, че е итар тасс да каже истината :)
99
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Русия няма свобода на словото"---------А на запад такава свобода на словото се е завихрила, че си мериш думите с гутатор за да не те занулят.
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Това НЕ СА УКРАИНЦИ, а зомбирани съветски рушля ци."--------- Тоест всеки, който не мисли като господарите ти говедовъди, е зомби? А ти от кога си назначен за стожер на неотменимата истина, и защо досаждаш на читателите със словесната си дрярия?
97
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питанка "НЕ - има хора които могат да са русофоби и да не харесват Америка! Аз си харесвам ЕС" - Е да де, и аз като теб харесвам ЕС и изобщо не харесвам САЩ и Русия, и точно затова съм против войната, от която губи ЕС и печелят САЩ и Русия... :) ... Най-добре за ЕС е войната да спре още сега, ЕС да подпише договори за ненападение с Русия и САЩ - примерно напада ни Русия, САЩ ни защитават, напада ни САЩ, Русия ни защитава и излизаме от НАТО. След това Русия и САЩ да си ги мерят в Аляска... :)
96
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питанка.Какъв див болшевизъм си видял.Путин затвори всички нерентабилни заводи от времето на СССР и започна да изправя Русия на крака след разпада на СССР и некадърния Елцин.Това не се хареса на запада и решиха да използват Украйна срещу него.
95
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така отишли в мордор, нали там е лошо?
94
9
 
2
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До АнонименА защо ако смея да попитам трябва да се мисли толкова повърхностно: Какво общо има русофобията и САЩ? Аз лично никога не съм харесвал амеркансия модел на демокрация(двуполюсен и крайно консервативен), но това не значи че се гъзя и харесвам азиатския див болшевизъм на путин!? НЕ - има хора които могат да са русофоби и да не харесват Америка! Аз си харесвам ЕС, и съм горд че съм гражданин на този демократичен и свободен свят!!!
93
20
 
1
 
! Отговори
Сашев преди 1 година
Страхотна лъжа от кремълски тип ! Кой отива на доброволно заколение при убиеца си ?!Тия руснаци хептен са изперкали - всеки ден хиляди хора отивали при агресорите си ?! Дрън-дрън ! Украинците ненавиждат Русия и не искат ни да чуят,ни да я видят,а тия изми слят разни невороятни истории,но няма кой да им вярва !!! Отвратителни чудовища !!!
92
14
 
4
 
! Отговори
От ТАСС ли казахте преди 1 година
... тия от тас са най-големите лакеи на путинчо... я са написали нещо различно , я са се преселили или в Мъртвите Сибирски Полета или на Оня свят...по избор... само това "право на избор" им е оставил татя путин !
91
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще свърши когато свършат украинците... С тия темпове още 2 години максимум
90
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5-6 милиона в Русия милион в Беларус още 3-4 милиона на запад и още 7 милиона в освободените от Русия територии и още 2 милиона в Крим... 43-5,5-1-7-2= 27,5 милиона оставащи на територията на т.нар. украйна
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 94.Няма забрана от руска страна за българския,няма учители,а левия бряг на Днепър сам е решил да бъде част от Русия още преди повече от 300-та години.
88
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102....В Прибалтийските републики , бивши колонии на Русия имаше много руски колонизатори от комунистическия период Там бяха заделени много руснаци с цели семейства Проблемът е , че те са руснаци с претенции за общност.Но Русия е агресор.На агресора не принадлежат права Агресора няма права.Така е и в Украйна Агресора търси права.
87
4
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СТРАННО !!! НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И ЦЕНЗУРА ЗАПОЧВАТ ДА ПУБЛИКУВАТ ФАКТИ !!!