Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки

Всеки има своите предимства, но и неоспоримите си недостатъци
27 ное 2015 15:14, Екип на Dnes.bg
145
Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Су- 24 и Ф-16

Сравнението между тези два бойни самолета, е почти като да сравняваш Лада Нива с Порше Карера. И тук нямам предвид възрастта или надеждността на машините, а параметри като скорост, маневреност, товароносимост, разход на гориво и лекота на управление. Всеки има своите безспорни предимства, но и също толкова неоспорими недостатъци.

Започваме от там, че това са самолети с коренно различно предназначение.

Су-24

Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Су-24 е свръхзвуков бомбардировач за всякакви метеорологични условия, разработен в СССР в края на 60-те години на миналия век. Той разполага с два двигателя, управлява се от двама пилоти, разположени един до друг и има променлива геометрия на крилото, което му позволява високи скорости на круиз и по-ниска скорост за прецизно насочване на бомбения товар.

Това е първият съветски боен самолет с интегрирана дигитална авионика за навигация и проследяване на цели. Самолетът е на въоръжение в руските, украинските и индийските въоръжени сили, както и във ВВС на още няколко страни, които не го поддържат в бойна готовност. Кодовото му име в НАТО, е Fencer, което също има двузначно тълкуване – масово се приема буквалния превод на „Фехтовач“, но истината е, че съюзниците са имали предвид тежката грациозност на „конят за препятствия.“

Ф-16

Су-24 срещу Ф-16: Кон за препятствия vs. Пепелянки
Колаж със снимки от Wikimedia commons

Ф-16 е многоцелеви, свръхзвуков изтребител, разработен от американската компания General Dynamics, която сега е част от конгломерата Локхийд-Мартин, почти по същото време – в началото на 70-те години. Той е предназначен основно за въздушен бой и въздушно превъзходство, управлява се от един пилот и има само един двигател.

Уникалната му конструкция, която няма аналог, с изключение на израелското му копие, позволява изключителна маневреност и прецизно управление дори и при ниски скорости. Известен под кодовото име Fighting Falcon /Боен сокол/, Ф-16 е водещ изтребител във военновъздушните сили на 27 държави, сред които Румъния и Полша.

В 40-годишната му история са произведени над 4500 броя от общо 35 модификации. През годините Ф-16 еволюира до един от най-технологично усъвършенстваните изтребители от 4-тото поколение в света.

От всичко описано дотук би трябвало да става ясно, че резултатът от срещата между тези два самолета на бойното поле няма да е красива гледка. Нито преследването, нито битката между „Конят за препятствия“ и „Сокола“ са честна игра.

Су-24М, какъвто е моделът на руските ВВС, който беше свален в Турция, е тежък бомбардировач на ниска височина, модифициран за електронна атака и разузнаване. Той разполага с дигитална навигация, вградено следене на целите в шлема на пилотите и мултифункционални дисплеи. Машината има възможност да пренася само две ракети въздух-въздух за отбрана, които са за близък бой и с инфрачервено насочване. От гледна точка на маневреност, може спокойно да определим Су-24, като „трагичен“. Но това не е изненада, защото ролята му никога не е била да се забърква във въздушни битки с пъргави изтребители.
Завой на 180 градуса с пълно снаряжение би продължил в радиус между 12 и 20 километра, докато на Ф-16 му трябват едва 3-4 в общия случай.

Су-24 може да разчита единствено на високата си скорост за бягство, но не и ако вече е прехванат от двойка преследвачи. Турските Ф-16 са от блок 50, една от най-новите и модерни модификации на изтребителя, някои от които се сглобяват на място в Турция. Той е малък, лек и пословично маневрен господар на въздушния бой.

Турските Ф-16 са известни с кодовото име Viper /Усойница или Пепелянка/ и са точно толкова коварни, когато трябва да се заемат с голяма и тромава плячка. Казано накратко – с опитен пилот в кокпита на Пепелянката, Су-24 няма никакви шансове за измъкване, освен ако не разполага с ескорт от изтребители, каквато е обичайната практика при бойни действия.

И тъй като можем да бъдем сигурни, че руските генерали са съвсем наясно с това, то не е учудващо, че руското командване настойчиво описва случая, като „удар в гърба“… при това без никакви шансове за честна защита.

Технически параметри

Су-24
Схема: Wikimedia commons
Екипаж: 2 (пилот и оператор на бойните системи)
Дължина: 22.53м
Разпереност на крилата: 17.64м разперени / 10.37м прибрани
Височина: 6.19м
Площ на крилото: 55.2 m²
Тегло празен: 22 300 кг
Тегло с боен товар: 38 040 кг
Макс излетна маса: 43 755 кг
Двигатели: 2 × турбореактивни
Тяга: 75 kN за всеки двигател
Тяга с пълна мощност: 109.8 kN всеки
Капацитет на горивото: 11,100 kg
Максимална скорост: 1 315 км/ч на морско равнище / 1 654 км/ч (Мах 1.35) на височина

F-16

Схема: Lockheed-Martin Corporation
Екипаж: 1
Дължина: 15.06 м
Разпереност на крилата: 9.96 м
Височина: 4.88 м
Площ на крилото: 27.87 m²
Тегло празен: 8,570 кг
Тегло с боен товар: 12,000 кг
Макс излетна маса: 19,200 кг
Двигател: 1 × F110-GE-129 турбореактивен General Electric
Тяга: 76.3 kN
Тяга с пълна мощност: 127 kN
Максимална скорост: 1 470 км/ч на морско равнище / 2 120 км/ч на височина (Мах 2)

Анализ на Александър Богоявленски, автор и водещ на предаването за авиация и авиоиндустрия Авиошоу, което се излъчва по национална телевизия Bularia ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
0
 
! Отговори
Franktex преди 2 години
Круто, давно искал _________________ bk zenit orenburg - <a href=kz.playrealmoneygametop.xyz>ертег ойын автоматтарын тегн ж?не тркеусз ойнау</a> - ойын автоматтары тркеу ктабы жо? а?ысыз жанартау
102
1
 
2
 
! Отговори
ЗОРО преди 4 години
До Я гледай....ЗА Ф-16 НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КАКВА СУ-ШАНКА (РУСКА БРАКМА) ИМА СРЕЩУ СЕБЕ СИ ТОЙ ЩЕ ГО СВАЛИ !!!
101
0
 
7
 
! Отговори
Stenlay преди 8 години
Че статията е абсурдна това е ясно. Или е писана тенденциозно или от поредният ***, който си заработва дребното хонорарче.А кой МИГ*/СУ* или кой F* е по-добър от другия ей хора дано никога не разберем!!!! Колкото до свалянето там въпросът не е военно-технически а политически: Нали знаете в шахмата жертваш пешка но получаваш позиционно преимущество. По-големият дискомфорт дойде от отстрелването на пилота... Интересното в цялата история е кой и защо реши да натиска копчето: Ердоган ли се заиграва зад гърба на НАТО или дългата ръка на Чичо Сам го побутва...
100
2
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 8 години
Я пак прачетете статията с какви системи разполага су-24 дигитални не знам кво си в каските на пилотите , а оцелелия пилот казва че хабер си нямали че са прихванати и че ще ги свалят.Ако имаха хабер макар и без мониции са щяли поне да направят опит да избегнат турските ракети.Само че това са ф-16 ей, класика в жанра.
99
1
 
2
 
! Отговори
kobra преди 8 години
До нлоя виш историята та после коментираи нещо от което неразбираш
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я сега извадихте характеристики а като тролихте как СУ24 се е качил на 11хиляди метра и е свалил пътнически самолет не се сетихте че това е бомбандировач ..... жалки сте!
97
0
 
8
 
! Отговори
Аман от хейтъри... преди 8 години
Авторът пределно ясно и неколкократно заявява, че самолетите са от различен клас и с различно предназначение. Ама не, дайте да се покажем какви експерти сме и какъв е *** е авторът. Анализът в статията е посветен точно на това да се покаже, че съревновението е било като между "спортна кола" и "камион". Всеки, който си е направил труда да прочете статията, а не само заглавието и да се устреми към писането на коментар, ще види, че изрично е подчертано, че Су-24 НЕ Е предвиден за въздушен бой.
96
3
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
И как по дяволите Ви идват такива "гениални" идеи да сравнявате бовбардировач и изтребител ужас......
95
13
 
10
 
! Отговори
нло преди 8 години
с летящи москвичи на война не се ходи затова миговете нямат спечелена въздушна битка досега
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям смях падна, докато го четях това нещо. Напълно безсмислено сравнение между самолети със съвсем различно предназначение. Това и шестокласниците, дето събират картинки със самолети в албуми го знаят
93
3
 
14
 
! Отговори
aninimen преди 8 години
Защо не прочетох нищо за сравнението на F16 с МИГ 29 например? А ....?!?!?!
92
1
 
37
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
Сравняване на Бомбардировач и Изтребител... Много смислено... това е все едно да сравняваш трактор и спортен автомобил. Единия е правен да носи максимално количество бомби, другия е правен за бой със самолети и носи само бойни ракети обикновено въздух-въздух. Както каза руския пилот - ако искаха да ни предупредят спокойно можеше изтребителя да дойде и да обикаля около нас - всеки знае разликата в скоростта, ускурението и маневреността на бомбардировач и изтребител.
91
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ц 400 дебне соколи :).
90
5
 
22
 
! Отговори
Язе преди 8 години
Ловя се на бас, че авиацията на Ердоган султан повече няма да посмее да се вдигне във въздуха, даже и на собствена територия. Гърците вече се похвалиха, че от 5 дни на сам няма нарушение при положение, е нарушенията там са ежедневие. А по сирийската граница вече не се виждат летящи соколи.
89
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига с това VS.То български не знаетеСега - чужди езициПоговорката е " тръц Керо, райкин боб".Означава -" излагате се"
88
0
 
24
 
! Отговори
onz преди 8 години
следващото сравнение : кофа въглища срещу ядрен реактор, и дали и двата обекта могат да генерират синя пара.
87
0
 
17
 
! Отговори
111 преди 8 години
Както вече обясних преди да изтрият поста ми американския аналог на СУ 24 е F 111.
86
0
 
14
 
! Отговори
До 99 преди 8 години
Приятелю, ще използвам популярно клише: четеш статистиката както дявола Евангелието. Виж добре по света къде най-много расте населението (основно поради високата раждаемост) и ще си обясниш много световни проблеми. Всъщност не гледай света, виж у нас. И ние си имаме подобно население с висока раждаемост. :) Е, има едно изключение - Китай, но там взеха успешно мерки, явно с ефект, защото скоро разрешиха второ дете. Добре, че китайците са миролюбиви последните 5000 години. :)Засега! :)
85
0
 
26
 
! Отговори
Rem преди 8 години
Както казваше учителят ми по-математика - сравняват се само сравними величини. Авторът със същия успех може да напише статия за товароподемността на спортен автомобил за 1 000 000 евро, сравнен с ГАЗ 53 например. И тогава ГАЗ-ката ще изглежда невероятна ....
84
11
 
17
 
! Отговори
:) преди 8 години
Верояността Su-24 да бъде свален с една ракета при добри метео условия (без използване на защити) е около 85 %. Просто мисля, че турците са му пуснали една ракета ей-така, на вятъра, като са очаквали руснаците да се защитят (с маньовър и термопримамки вероятността пада до под 10%). Обаче руснаците не са разбрали, горките, че ги стрелят