Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък

Въвежда се постоянна обмяна на данни за електронните плащания към общината
Обновена: 8 юли 2012 13:32 | 8 юли 2012 09:00, Елка Василева
112
Столична община спира прегледа на коли с неплатен данък
При неплатен данък Столичната община ще спира годишния технически преглед на кола. Снимка: архив, Булфото

Столичната община ще "спира" онлайн годишните технически прегледи на автомобили, за които не е платен данък.

Това ще стане възможно от месец септември, когато системата за отчитане на местните данъци на общината ще се свърже със софтуера за отчитане на годишните технически прегледи към ИА "Автомобилна администрация" на транспортното министерство, обясни за БТА заместник-кметът на София Дончо Барбалов.

И според законовите изисквания сега при годишен преглед на автомобила собственикът му трябва да представя документ за заплатен данък, но това не се прави на много места и за да се избегне субективният фактор, общината въвежда тази мярка, допълни Барбалов. По думите му при въвеждането на данните за колата, пристигнала за технически преглед, в сервиза ще излиза съобщение, че за нея са платени или не са платени дължимите такси. При неплатена сума няма как да се извърши технически преглед.

В интервю за БТА заместник-кметът Барбалов посочи, че от този месец в общината се въвежда всекидневна обмяна на данни между банките и другите звена, занимаващи се с електронни плащания на данъци и такси към общината. До момента общината и тези институции обменяха информация веднъж месечно и не бяха малко случаите, когато някой е решил да плати чрез разплащателна система в интернет своите данъци и след тяхното заплащане да има все още информация, че продължава да ги дължи. С подобрената обмяна на информация такива случаи ще останат в миналото, посочи Барбалов.

Общината предвижда да създаде и "виртуален пост" за плащания на дължими данъци и такси. Чрез тази система при проверка на задълженията на всяко лице през интернет-страницата на Столичната община, то ще може да избере бутон "плащане" и да заплати желаните суми. Предвижда се системата да заработи от есента.

Изпълнението на приходната част на бюджета на Столичната община за полугодието е 49,5 процента от заложените 523 824 000 лева данъци и неданъчни приходи, посочи Барбалов. Разликата със същия период от миналата година е малко над процента повече, допълни той.

От данъка върху недвижимите имоти в бюджета на София са постъпили 64 на сто от заложеното за годината - 85 млн. лв.

При данъка върху превозните средства изпълнението е близо 67 на сто, но статистиката показва, че парите за същия период миналата година са с 3,3 млн. лв. повече от внесените досега. Според експертите главно лизинговите компании не бързат да внасят авансово целия данък на регистрираните от тях  автомобили, макар и с 5 процента отстъпка, тъй като целта им е да направят продажби до края на годината. Това е и причината те заплащат данъка на две вноски, каквато е законовата възможност.

За първите шест месеца на годината в София са отписани от данъчните служби общо 64 634 превозни средства, а са записани - 50 410, посочи Барбалов. Намалението от над 14 хиляди коли според него се дължи на отписването на вече продадени автомобили в други общини или бракуването на автомобили.

Друга интересна статистика е увеличението на недвижимите имоти с близо 10 хиляди. Отписани от данъчните служби са 30 599 имота, а същевременно са записани нови 40 018.

От таксата за битови отпадъци за периода януари - юни 2012 г. са събрани 93 494 032 лева от общо планирани 182 млн. лв. Това са 51,4 на сто от приходите за тази такса, с която се покриват разходите по поддръжка на зелената система, сметосъбирането, сметоизвозването и други дейности по чистотата.

За 2 595 домашни кучета в столицата е платена такса за домашен любимец, сочи отчетът за полугодието. Сумата е почти същата като платената до 30 юни миналата година, но сега има разлика между броя на регистрираните кучета, тъй като за кучета с поставен чип не се дължи такса за една година, а за кастрирани животни не се дължи такса.
 
Два пъти повече от планираните за годината са събраните средства от глоби, санкции и наказателни постановления за първата половина на 2012 г. При бюджет от 3,7 млн. за годината общината е събрала 7,455 млн. лв. за полугодието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Килъра преди 11 години
"Тази мярка е за голтаци. Карам само нови коли, а тях прегледи не ги касаят. Прегледите са за над 3 годишни коли."А ти си ***! Има автомобили и с преглед за една година независимо, че е нов. Ако се води товарене така, а доста ги водят товарни, защото може да си взимат фирмите ДДС-то после. Аман от *** с пари в тази държава, това го няма почти никъде по света! :(
69
10
 
0
 
! Отговори
Арнаутин преди 11 години
Тази мярка е за голтаци. Карам само нови коли, а тях прегледи не ги касаят. Прегледите са за над 3 годишни коли.
68
0
 
1
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Хей софиянец-аз провинциалиста те подкрепям изцяло-време е!
67
3
 
0
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Нали всички искаме европейско държава, защо тогава всички ревнахте когато трябва да си плащате. Имаме най-ниските данъци в Европа и пак има тарикати които не искат да плащат. Определено не харесвам мутрата Бойко , но това което правят са стъпки в правилната посоко, въпреки , че някои селтици не ги харесват.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По тая логика , гражданите трябва да спрат да плащат данъци , щом има дупки и пътищата са във безобразно състояние.Къде отиват и парите от винетките ? В чий джоб?
65
0
 
12
 
! Отговори
morfei преди 11 години
Това добре но да вържат и компютрите в сервизите към тях и като светне ремонт на ходовата част да се приспада от данъците. Почнат ли да ми ги плащат и аз почвам да им плащам данъците, защото само с лапане не става. Народа е казал, за да получиш трябва да дадеш. До сега никой от общината нищо не ми е дал.
64
2
 
22
 
! Отговори
kiki преди 11 години
данък и винетка са едно и също не мислите ли едно от двете трябва да отпадне
63
0
 
24
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Аз пък предлагам,като гласува някой депутат на екрана да се изписва колко ,вили,коли и мангизи има,онлайн.
62
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управлението на Борисов ни връща години назад във времената на тоталитарното управление на Живков.Копирайки модела на управление на учителя си, Борисов все повече заприличва и физически на диктатора.Имаше времена,когато за за си платиш данака на жилището,задължително плащаш глобите от КАТ.
61
4
 
35
 
! Отговори
магив преди 11 години
А кога ще оправите улицата дето живея с асфалт,улично осветление.Тогава ще си платя данъка
60
2
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Posle zasto ima falshivi stikeri za Tehniceski pregled,samata Darzava razviva Sivata Ikonomika
59
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще връзва данъците на МПС с Технически Преглед. Какво общо имат данъците с проверката за изправност. Утре за да направя ГО ще трябва да съм си платил водата ли????? А защо не направят работодателя да не може да си плати данъка без да е изплатил заплатите на хората а?????Като софянец се чудя до кога провинцялистите ще издържат на това безумие и най накрая ще се изсипе цяла българия на жълтите павета и пак ще го палнем парламента. Факлите и бензина са от мен
58
2
 
29
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
Затова силно редуцираха местата, на които могат да се извършват прегледи. За да могат да прилагат тази и каквито си искат мерки, на които името е РЕКЕТ.А в сервизите за преглед би трябвало въобще да не им влиза в работа какви са твойте финансови или други взаимоотношения с дадена община. Тяхната работа е да констатират техническото състояние на автомобила и толко !
57
1
 
22
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
У нас последните години знаят само да искат, да извиват ръце и да взимат...взимат. А откъде, като нищо не дават. Пътищата са заприличали на гробници , а те гледат само как мизата да ти смъкнат.***.
56
2
 
23
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
Ако бяхме бяла страна трябваше да е обратното. Правиш деформация/счупване по своето МПС вследствие на огромните дупки и лоши пътища. Отиваш на техническа комисия, оценява ти го и тогава правиш иск за обещетение за общината.Преди няколко дни помагах посред нощ на маркова кола, която буквално излетя от пътя след попадане в ... открита шахта насред пътя. Гума на парчета а джанти невъзвратимо изкривени. Ремонт за много пари над данъка. Шахтата стои така от години, и още стои.
55
3
 
20
 
! Отговори
потърпевш преди 11 години
Навързаха като черва едно с друго, като единствената логическа връзка е правенето на пачка.Скоро очаквам да вържат таксите за ток с правото на детето ти да посещава училище.***.Карам пролетта автомобил на преглед върху шаси, отказаха ми преглед. Нямал съм ГО. Хубаво, но аз сега и до есента не го и няма да го карам. За какво ми е ГО за това време? ГО е задължително за на пътя, а не за в гаража у дома. Уви...не могло ... и в гаража трябвало да имам ГО, а застрахователите се били вързали с КА
54
4
 
8
 
! Отговори
хо хо хо преди 11 години
да не са ти го вкарвали "***(турците) " че толкова те бърка отзад? Или просто ти е харесало?
53
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм, има ли ограничение в кое населено място можеш да минеш технически преглед ? - няма.В тази връзка, пунктовете за технически преглед в София ще констатират изненадващ спад на работата си. Като софянец се чудя до кога провинцялистите ще издържат на това безумие и най накрая ще се изсипе цяла българия на жълтите павета и пак ще го палнем парламента. Факлите и бензина са от мен
52
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Като имаш кола ще плащаш и данък!Не се чудете защо връзват системите!Това може би е един от начините хората да си плащат данъка на мпс-то!Нали искате европейска държава?Защо тогава ревете, че трябва да платите нещо което си е само и единствено ваше задължение?Колата е разход!Всеки си мисли-хоп 3 бона за кола и после щракам!Да ама не!Разходите започват след като купиш една кола.
51
1
 
34
 
! Отговори
123 преди 11 години
Това което плащате в Общината е местен данък за колата. Няма нищо общо с републиканската пътна мрежа - затова са винетките. Само дето не виждам общо между плащането на данъка и възможността да управлявам техническо изправно МПС. Все едно, ако не си платя водата, ЧЕЗ да не ми проверяват електромера!!!!